Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak po prowansalsku

Kiedy ma się małe dzieci, pomysły na dania jednogarnkowe, które właściwie same się robią, są na wagę złota. Takie jest to danie. Składniki można przygotować nawet dzień wcześniej, a potem wystarczy już tylko zająć się podsmażaniem i włożeniem do piekarnika. 

Takiego kurczaka można podać z pieczywem, lub kuskusem, którego przygotowanie również zajmuje tylko chwilkę.

 

Wirtualnie przy pieczeniu kurczaka po prowansalsku spotkałam się z Malwiną, która wynalazła przepis i Karoliną. Dziewczyny dziękuję za wspólne pichcenie i mam nadzieję na jeszcze :)

 

 

 

Przepis z tej strony, z moimi zmianami.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 duże podudzia (ćwiartki) z kurczaka (ok. 1kg)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 125 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) albo nawet wody
  • 8 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)

 

Podudzia podzielić na dwie części. Oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (niekoniecznie).

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Mięso przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia do zapiekania.

Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu kurczaka wrzucić cebulę z papryką i smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek i smażyć, mieszając przez kolejną minutę. Wlać wino i podgrzewać, aż połowa płynu wyparuje.  Dodać przecier oraz bulion (lub wodę). Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Powstałym sosem zalać kurczaka.Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45 minut.

 

 

 

piątek, 10 maja 2013, edyta_rosner
Print
Komentarze
2013/05/10 11:12:22
Oj tak, takie obiady ratują sytuację. Ja zrobiłam z całej porcji i mam obiad na 3 dni :)
-
2013/05/10 11:27:10
Edytko, dziękuję za tak miłe spotkanie w kuchni. Twój kurczak wygląda fantastycznie!
-
2013/05/10 12:33:54
Cudne spotkanie i fantastyczny przepis!
-
2013/05/10 18:10:59
Bardzo fajny pomysł :)
-
2013/05/10 21:39:57
Wygląda przepysznie... I zdjęcie piękne! :)
-
2013/05/11 22:45:04
Super blog! A gdzie mozna ogladac hafty???????

www.emmaja535.blogspot.com/
-
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/12 13:22:26
I stac przy garach cały czas nie trzeba, a tu wszystko w jednym, samo się robi, bomba
Kasia
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/05/12 18:48:35
i smacznie wyglada i apetycznie brzmi...
-
2013/05/13 06:51:27
Oj tak, przy małych smykach takie potrawy są niezastąpione ..... albo takie, które da się zrobić od razu na 2-3 dni (jak np. pierogi u nas:)) .... ten kurczak wyglada po prostu fantastycznie i wiem, ze któregoś dnia zawita i do mojej kuchni:)
-
2013/05/13 06:51:39
Buziaka zasyłam
-
2013/05/13 10:02:01
Kurczaczek wyglada smakowicie :D
Mmm az nabralam smaka na obiadek :P Musze zaprzestac szperania po blogach kulinarnych o tej porze, bo wzmaga to u mnie niesamowity apetyt, a Twoj kurczaczek taaak kusi! :P
-
2013/05/20 18:39:22
Uwielbiam tego kurczaka ;) jest taki pikatny
-
2014/03/11 20:57:20
Kurczaka po prowansalsku robiłam już kilkukrotnie, jest pyszny i bardzo aromatyczny:). Buziaki Kochana
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑