Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń w cieście kruchym

Efektowna i bardzo smaczna pieczeń, którą można podać na świąteczny lub niedzielny obiad.
Można ją podać z sałatką, lub jako samodzielne danie.
Dobrze smakuje podana zarówno na ciepło jak i na zimno, na przykład z sosem tatarskim.

 

 

 

Składniki

na farsz:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 300 g piersi z kurczaka (2 filety bez polędwiczek)
  • 200 g szynki pokrojonej w kostkę o boku ok. 1 cm

na ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

 ponadto:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

 

Najpierw przygotować ciasto:
na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, rozgnieść, następnie uformować kopiec, do środka wbić jajko i nałożyć śmietanę oraz szczyptę soli i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego gruby wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

 

Kiedy ciasto się chłodzi, przygotować farsz:
filety z kurczaka pokroić na długie paski, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na łyżce oleju, ostudzić.

Mięso mielone wymieszać z cebulą, roztrzepanym jajkiem, śmietanką, natką i pokrojoną szynką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

 

Formę o wymiarach 25x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przyciąć je tak, żeby częścią wyłożyć dno i boki formy, zostawiając 1 cm zapasu. Z pozostałego wyciąć ozdoby, a resztę ponownie zagnieść i rozwałkować tak, żeby wystarczyło na przykrycie mięsa w formie.

Do formy z ciastem nałożyć połowę farszu. Ułożyć obsmażone kawałki kurczaka, przykryć pozostałym mięsem. Wyrównać wierzch, zawinąć na niego 1-centymetrowy zapas ciasta.  Przykryć ciastem przeznaczonym na wierzch i zlepić brzegi ciasta przyciskając je widelcem wzdłuż boków formy.Na wierzchu ułożyć ozdoby wcześniej wycięte z ciasta. W cieście zrobić dziurki do odparowania (na przykład słomką do picia).

Wierzch pieczeni posmarować jajkiem.

 

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 60 minut.

 

 

 

sobota, 13 kwietnia 2013, edyta_rosner
Print
Komentarze
2013/04/13 21:53:42
Aale pycha! :) Uwielbiam takie pieczenie, oraz połączenie wytrawnego z kruchym ciastem. Do tego jakiś pyszny, majonezowy sosik - niebo w gębie :)
-
2013/04/13 22:24:22
Edytko pięknie się prezentuje.
-
2013/04/13 22:28:56
Genialna! Koniecznie pomysł do zapamiętania :)
-
2013/04/14 09:02:26
lubię tego typu pieczenie :)
-
2013/04/14 14:02:01
Z apetytem patrzę na Twój przepis i myślę, że trzeba go szybko wprowadzić w życie a raczej na stół w moim domu...mmmmmmm
-
2013/04/14 14:30:06
cudnie wygląda
-
2013/04/15 17:21:42
Edytako wspaniała pieczeń:) Mam tylko pytanie - czy to chodzi o szynkę - wędlinę, czy szynkę - rodza mięsa? pozdrawiam
-
2013/04/19 14:19:45
przepiękne!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑