Blog > Komentarze do wpisu

Bułki z ziarnami

W środku miękkie i puszyste, na zewnątrz otoczone rumianą skórką z chrupiącymi ziarnami dyni. Smaczne bułki na dobry początek dnia i całego tygodnia.

 

 

Przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka podaję z moimi zmianami.

 

Składniki (na 12 bułek):

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 230 ml letniej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego

na wierzch:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki ziaren dyni

 

Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, polać łyżeczką miodu oraz niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut.

Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, oliwę lub olej, resztę miodu oraz pozostałą letnią wodę wymieszaną z mlekiem. Na końcu wsypać ziarna i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto uformować w kulę i ponownie przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 12 równych, niedużych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut.

Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami dyni.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 20 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią.

 

 



poniedziałek, 15 kwietnia 2013, edyta_rosner
Print
Komentarze
Gość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
2013/04/15 12:19:16
Pięknie wyrosły :)
-
2013/04/15 12:59:41
pychotki:)
-
2013/04/15 17:22:29
Uwielbiam bułki z ziarnami, czy to w środku czy na zewnątrz, nieważne:) ...byleby chrupały:) buziaki zasyłam
-
2013/04/15 17:58:38
Domowe najlepsze. Dawno nie robiłam bułek :)
-
2013/04/16 13:45:59
piekne buleczki :)
-
Gość: Gosiuszka, *.wist.com.pl
2015/01/24 00:37:20
Super przepis! Ja nie miałam mąki razowej i zamiast tego dodałam do zwykłej 5 łyżek otrębów (pszenne i żytnie). Wyszły pyszne :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑