Blog > Komentarze do wpisu

Zupa fasolowa

Za oknem widać już pierwsze oznaki wiosny, ale w mojej kuchni królują jeszcze potrawy ciepłe, rozgrzewające i sycące. Na sałatki jeszcze przyjdzie czas.

 

 

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek
  • siekana natka pietruszki

 

Fasolę odsączyć.
Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.

W garnku zagotować 1 litr wody, wrzucić marchewkę i ziemniaki, przykryć i gotować przez około 15 minut (aż zmiękną). Dodać fasolę oraz majeranek i gotować jeszcze przez 5 minut.
Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, dodać cebulę oraz czosnek i zeszklić. Przełożyć do garnka z zupą, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

 

wtorek, 05 marca 2013, edysia79
Tagi: fasola
Print
Komentarze
2013/03/05 15:15:19
Jak ja lubię zupy w takich kubkach ....kojarza mi się z domem moich Dziadków: ) .... a foasolówkę uwielbiamy:) buziolek
-
2013/03/05 18:16:27
dawno nie jadłam fasolowej a dodanie puszki skraca przygotowanie-musze zrobić
-
2013/03/06 09:05:54
bardzo lubię taki zupy ;)
-
2013/03/08 16:24:31
W tym kubeczku wygląda bosko. A ja zachęcam do zupy fasolowej mojej Madzi.
-
2013/03/11 09:21:14
dołączam się do fanów zup w metalowych kubkach emaliowanych. mi się kojarzą z wakacyjnymi wyprawami pod namiot.
-
Gość: slowo, *.vivaldiego.wroclaw.pl
2013/04/28 08:49:28
Mmmm dzięki takim przepisom będę musiał chyba zastosować dietę białkową, inaczej się rozrosnę jak Adam Hofman ;P Pozdrawiam i smacznego
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑