Blog > Komentarze do wpisu

Domowy paprykarz

Z zamiarem zrobienia domowej wersji paprykarzu szczecińskiego nosiłam się już od bardzo dawna. Zawsze jednak były jakieś inne, pilniejsze przepisy do wypróbowania. Ale w końcu się zebrałam i zrobiłam. Mąż jest zachwycony smakiem, ja niestety nieco mniej. Ale to pewnie dlatego, że w ogóle nie przepadam za wędzoną rybą wymieszaną z czymś innym (na przykład z twarogiem). Więc ja pozostaję przy wersji ryby bez dodatków, a dla męża będę robić paprykarz.

 

 

Przepis znalazłam na blogu Passionfruit.

 

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 50 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • olej do smażenia

 

Ryż ugotować na sypko.
Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości.
Marchewkę i pieczarki obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać tartą marchewkę, wymieszać, podsmażyć, a po chwili dodać pieczarki. Smażyć na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.

Warzywa na patelni doprawić papryką, solą i pieprzem, dodać koncentrat. Jeszcze chwilę smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia, lekko przestudzić. Dodać ryż i makrelę, dokładnie wymieszać doprawiając masę szczyptą pieprzu cayenne. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.

Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a najlepiej jeszcze całość schłodzić w lodówce przez noc.
Podawać z pieczywem.




środa, 13 marca 2013, edysia79
Print
Komentarze
2013/03/13 17:01:51
Zaciekawiłaś mnie, muszę wypróbować.
-
2013/03/13 17:14:05
Trafiłaś w mój czuły punkt. A nawet dwa punkty. Po pierwsze od dzieciństwa jestem wielką fanką paprykarzu. Po drugie ostatnio mam wielka awersję do tego wszystkiego, co do chleba można kupić w sklepie, więc takie paprykarz, którzy można zrobić w domu to dla mnie strzał w dziesiątkę. Wygląda identycznie jak ten z puszki. Musze jeszcze spróbować czy tak smakuje :)
-
2013/03/13 17:16:50
Robiłam według tego samego przepisu i nam bardzo smakował:)
-
2013/03/13 17:19:37
mmmmmmmmmmm...uwielbiam paprykarz !!!!!!!!!
-
2013/03/13 17:30:55
o rany!! to to mozna zrobić ?? fajnie spróbuje :)
-
2013/03/13 18:42:22
Ciekawy przepis ;) Nigdy nie słyszałam o domowej wersji paprykarza, koniecznie do wypróbowania! :)
-
2013/03/13 21:29:58
DZIĘKUJĘ za ten przepis! :))))))))))))))
-
2013/03/13 22:42:59
Musze go zrobić! :)
-
2013/03/14 21:21:37
Ja z paprykarzem się nie znoszę odkąd trafiłam w nim na wielką ość .... ale mój Połówek bardzo go lubi:). Ciekawe czy będzie zaiteresowany domową wersją?:). Buziaka zasyłam
-
2013/03/15 15:15:33
Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis na paprykarz, pasztet z soczewicy jest moim hitem , w ten weekend znów będę go piec :)
-
2013/03/15 17:13:31
tez od dawna mam chęć zrobić taki paprykarz
-
2013/03/25 21:02:56
To trzeba sprobowac :)
-
Gość: inside4, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2015/03/26 12:58:03
Ja dodaję jeszcze chorwacką pastę bakłażanowo-paprykową (AJVAR). Smak jest jeszcze ciekawszy :)
-
Gość: ania, *.ip4.greenlan.pl
2015/09/24 14:51:20
Raz piszesz przecier, raz koncentrat. Więc przecier czy koncentrat? :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑