Blog > Komentarze do wpisu

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Ostatnio na kilku blogach widziałam mięso mielone połączone z mozzarellą w różnych wersjach. A że akurat miałam mielone mięso z kurczaka w zamrażalniku i mozzarellę (którą bardzo lubimy) w lodówce, dokupiłam tylko przecier pomidorowy, połączyłam wszystkie te składniki i niedzielny obiad gotowy :)

 

 

Składniki (na 4 porcje)

na pulpety:

  • 550 g mielonego mięsa drobiowego
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ziołowa i pieprz

na sos:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 50 ml wody
  • ok. 5 łyżek kwaśniej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie pulpetów:
w misce wymieszać widelcem mięso, jajko, bułkę tartą, czosnek i przyprawy. Dodać pokrojoną w niedużą kostkę mozzarellę, wymieszać rękoma. Z masy uformować nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego.



Przygotowanie sosu:
cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 1 łyżce oleju, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił. Wlać przecier pomidorowy, oraz wodę i dodać przyprawy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.

Włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.


Ugotowane pulpety wyjąć z sosu, garnek zestawić z ognia, wlać zahartowaną śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli i łyżką mąki. Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Włożyć pulpety, podgrzać razem.

Podawać z ryżem lub makaronem.

 

poniedziałek, 21 stycznia 2013, edysia79
Print
Komentarze
2013/01/21 09:29:03
Jestem zdecydowanie pulpetowa i wersje z mozarella znam, bardzo udana. Tylko ryż bym zmieniła na ziemniaczki, bo mąż dziwny pod tym względem ;) Talerzyk...ach....
-
2013/01/21 13:34:58
o matko! Idealne połączenie, ostatnio nic innego nie robię tylko wcinam mozzarelle!! sos pomidorowy kocham i do tego pulpety!! PYCHA!!
-
2013/01/21 18:11:22
pulpeciki często robię ale z mozzarela jeszcze nie ..
-
2013/01/21 21:47:58
Już mi smakują :) Mniamuśne zdjecie :)
-
2013/01/22 07:55:21
super danie; same pyszności ;))
-
2013/01/22 13:24:35
Bardzo fajnie to wszystko połaczyłaś:) ..... smakowicie i kolorowo:) pozdrawiam
-
Gość: Milla, *.icpnet.pl
2013/01/23 19:18:43
Zrobiłam dziś pulpeciki wg Twojego przepisu - wyszły przepyszne!!
-
Gość: cudawianki, *.range86-151.btcentralplus.com
2013/01/25 11:52:50
cudowne zdjecie cudownych pulpetow! przepis zapisuje :-))
-
Gość: lenka, *.4-4.cable.virginmedia.com
2013/02/07 17:51:45
A pulpecikow nie trzeba podsmazyc? Nie rozwala sie podczas gotowania w sosie?
Wygladaja bardzo smakowicie,zaraz sie za nie zabieram,czekam tylko na odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie
-
2013/02/07 18:47:43
zrobiłam je, tylko z szynka wieprzową, ser nadaje mięsu delikatności, pulepciki nie rozwalają sie, cudnie pyszne danie, dziekuję
-
2013/02/07 18:49:27
lenka nie, nie trzeba ich podsmażać. Wkładamy surowe do sosu, nie rozpadną się.
Smacznego!
-
Gość: Miki, *.4-4.cable.virginmedia.com
2013/02/07 21:31:12
Zrobiłam , wyszły pyszne, bardzo nam smakowaly, dziękuje za przepis i miłego weekendu życzę .
-
2013/02/15 09:59:25
Piękne (o ile pulpety mogą być piękne i wyjątkowo kształtne;) policzyłam wartość odżywczą dla podstawowego przepisu na pulpety www.udietetykow.pl/pulpety-drobiowe-domowej-roboty/
-
Gość: Ata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/24 21:05:21
Zrobiłam dziś na obiad. Są przepyszne!! I jak zwykle upubliczniłam przepis ;-)
garymoniki.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑