Blog > Komentarze do wpisu

Schab Minutka

Od czasu do czasu robię domową wędlinę. Wciąż wyszukuję i testuję nowe przepisy, swojego ulubionego jeszcze nie znalazłam. Chociaż właściwie chyba go nie szukam, bo po co przywiązywać się do jednego przepisu, skoro można postawić na różnorodność? W końcu w sklepach teraz jest taki wybór, że prawie co dziennie można jeść coś innego.

Piekłam już schab w piekarniku - w otrębowej panierce, a potem już zrezygnowałam z panierki i piekłam samo mięso w przyprawach (taka wersja była szybsza do przygotowania). Zrobiłam też niedawno pieczeń rzymską, ale o niej będzie w innym wpisie.

Teraz mam nowego faworyta: schab gotowany i moczony w zalewie, o wdzięcznej nazwie - Minutka :) Wędlina bardzo prosta do przygotowania i prawie bezobsługowa. Wystarczy zagotować wszystkie składniki zalewy, włożyć obsmażone z każdej strony mięso i kilka minut pogotować. Drugiego dnia znów tylko gotowanie, a potem mięso sobie leży i nabiera smaku :)

Tak przygotowane mięso nie jest suche, ma ładny różowy kolor, dobrze się kroi, nie kruszy, pachnie przyprawami i oczywiście dobrze smakuje. A na pozostałym wywarze gotuję żurek. Tyle że dzielę wywar na dwa razy, tak jak zakwas z butelki, bo wywar jest bardzo słony. Więc niczego nie marnuję i również za to bardzo lubię ten przepis ;)

 

 

Przepis znalazłam na blogu Rodzinka w Kuchni.

 

Składniki:

  • 1 kg schabu lub fileta z indyka
  • ewentualnie odrobina oleju do podsmażenia mięsa

na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 czubate łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarenkach
  • 4 duże ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki

 

 

Wodę z przyprawami zagotować.

Mięso obsmażyć (można bez dodatku tłuszczu, ja dałam odrobinę oleju), włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty pod przykryciem. Zestawić ze źródła ciepła i pozostawić w garnku na 12 godzin (najlepiej na noc).

Następnego dnia wyjąć mięso, zagotować wywar, włożyć mięso i ponownie gotować w przykrytym garnku 2-3 minuty. Zestawić z ognia i zostawić do wystudzenia w wywarze pod przykryciem. Następnie wyjąć z zalewy, zawinąć w folię spożywczą, przełożyć do lodówki.



 

czwartek, 04 października 2012, edysia79
Tagi: schab
Print
Komentarze
2012/10/04 11:37:42
Uwielbiam domowe wędliny, Twoja propozycja wygląda doskonale! Mniam!!!
-
2012/10/04 11:42:58
wygląda bardzo apetycznie ;)))
-
2012/10/04 12:09:03
ciekawy i prosty sposób na pyszną wędlinę
-
2012/10/04 12:10:52
Rzadko, kiedy jem wędliny ze sklepu a jak już jem to tez tylko niektóre. Jestem strasznie wybredna jeśli o to chodzi. Ten schab wygląda przepysznie. Musze się kiedyś zdecydować :) Tylko kg to dla mnie za dużo ;)
-
2012/10/04 12:12:52
Cieszę się, że wędlina się udała i że smakuje. Też ciągle szukam przepisów na domowe wędliny. Pozdrawiam.
-
2012/10/04 13:20:57
Robiłam kiedyś podobną wędlinę z kurczaka. Była pyszna :)
-
2012/10/04 15:19:27
Takie wędlinki zawsze są najlepsze. Pycha! :-)
-
2012/10/04 15:40:24
Wygląda fantastycznie! Domowa wędlina jest najlepsza...bo wiemy co w niej jest i nikt nie oszuka nas co do jej składu, bo składa jest z mięska, przypraw i basta! :)
-
2012/10/04 17:44:43
wyglada tak smakowicie, zę musze sobie schab do listy zakupowej dopisać:)
-
2012/10/04 19:24:46
Uwielbiam taką domową wędlinę!:)
-
2012/10/04 19:46:22
słyszalam o tej metodzie,dziekuje za przypomnienie musze zrobić tak schab
-
2012/10/04 19:49:24
acha a powiedz mi to mieso w w tej wodzie trzymać poza lodówką??
-
2012/10/04 20:52:41
niech żyje domowa wędlina!
-
2012/10/04 20:59:57
Też znam ten przepis jest super. Polecam!!!
-
2012/10/04 22:03:57
kiedys robilam musze znowu wrocic do tego przepisu.
-
2012/10/05 08:28:11
Rewelcja! Ja też często piekę schab, bo te dziurki po igłach, nawet w tych lepszych, drogich wędlinach mnie dobijają. Dziękuje za ten przepis.
-
2012/10/05 19:10:31
Wygląda smacznie, i swoje, chyba musze go zrobić, dzięki za podpowiedź :)
Kacha
-
2012/10/07 21:27:07
mmm, wygląda pysznie ! Wypróbuję na pewno, zwłaszcza, że jestem teraz na diecie i taka domowa, chuda wędlinka świetnie się nada do dietetycznych posiłków :)
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: , *.plock.mm.pl
2012/10/09 00:42:03
Czy różowy kolor i lekko krwista "wydzielina" nie stanowią problemu? Zawsze słyszałam, że surowa wieprzowina bądź niedopieczona nie jest zdrowa wręcz niebezpieczna dla zdrowia?
-
2012/10/09 09:25:38
Lubię taką domową wędlinę :)
-
2012/10/09 10:47:06
Anonimowy gościu gdzie Ty widzisz jakąś krwistą wydzielinę?
Wędlina nie jest surowa, a ugotowana i doskonale widać to na kanapkach.
-
2012/10/09 10:51:28
Też taki robię:)
-
Gość: , *.plock.mm.pl
2012/10/09 16:58:09
sama autorka napisała o różowym kolorku, a "wydzielinę' czyli wodę która wypływa z wędliny jak chwilę poleży widzę na talerzu na którym ją trzymam. ponawiam więc pytanie czy obróbka cieplna nie jest za krótka żeby np. nie złapać włośnicy?
-
2012/10/10 00:03:03
Czy delikatnie różowy kolor świadczy o tym, że mięso jest surowe? W takim razie wszystkie wędliny które można kupić w sklepach takie by były. I nie wiem o jakiej wydzielinie piszesz, bo z mojego gotowego schabu nic nie wypływało.

Właściwie to zastanawiam się, czy robiłaś (eś) schab wg tego przepisu?
-
2012/10/11 21:22:21
Zrobiłam! Jest REWELACYJNY!!
I pozwoliłam sobie upublicznić na moim drugim (garowym) blogu :-)
Dziękuję bardzo :-))
-
2012/10/21 11:29:56
Biorę przepis, bo brzmi bardzo obiecująco :)

-
Gość: ewelinka, *.dynamic.mm.pl
2012/10/25 10:15:30
Robiłam wędlinę z tego przepisu, ale wykorzystałam łopatkę, którą wcześniej związałam. Naprawdę smaczne i lepsze od tych kupnych, wodnistych wędlin.
-
2013/01/13 17:09:35
Wędlinka jest pyszna, tylko ciekawi mnie dlaczego moja nie była taka różowa?( raczej bym powiedziała ,że prawie biała) czy znasz może powód? pozdrawiam
-
2013/01/14 11:14:35
eluniu nie mam pojęcia, pewnie od mięsa to zależy. Ale cieszę się, że smakuje :)
-
Gość: , *.wolomin.net
2014/04/02 11:11:26
czy szynkę wieprzową też tak można przyrządzić?
-
Gość: Magda, *.play-internet.pl
2014/08/05 22:24:37
Witam :) mam pytanie: czy schab może stygnąć w taki upał poza lodówką do jutra? oraz czy woda musi całkowicie pokrywać mięso? bo mojego schabu litr nie przykrył. Pozdrawiam :)
-
2014/08/05 23:44:24
Magda tak, spokojnie możesz zostawić mięso w garnku na noc. Mięso może nieco wystawać ponad wodę. Po prostu można je w przerwach między gotowaniem odwrócić.
Kilka dni temu robiłam znów to mięso i również było ciepło i tak samo nie było całkiem przykryte wodą. Odwracałam je co jakiś czas (oczywiście poza nocą) i wyszło idealnie :)
-
Gość: Magda, *.play-internet.pl
2014/08/06 11:42:25
Dziękuję za szybką odpowiedź, tak też zrobiłam jak Pani radziła i dziś nie mogę się doczekać, aż się schłodzi i go posmakuję :) od kiedy jestem w ciąży szczególnie boję się sklepowych wędlin i całego laboratorium chemicznego w nich, a jeżeli schab wyjdzie taki jak na zdjęciach, to będę bardzo szczęśliwa. Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych przepisow, z których często korzystam :)
-
2014/12/06 12:11:58
Schab minutka robiony 24 godziny! Pyszny.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑