Blog > Komentarze do wpisu

Puszyste drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

W piątek po południu upiekłam te pyszne bułeczki, a w sobotę już ich nie było ;)
Trzeba korzystać z sezonu na śliwki, póki jeszcze trwa!

 

 

Przepis Doroty, zaczerpnięty z magazynu wydawanego przez pewnego producenta cukru, podaję z moimi zmianami - w oryginale były to jagodzianki ;)

 

Składniki

na ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dodałam jeszcze 1 szklankę podczas wyrabiania)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g roztopionego i lekko ostudzonego masła
  • ok. 300 g wypestkowanych śliwek węgierek
  • jajko (roztrzepane, do smarowania bułek)

na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego masła

 

Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i polać letnim mlekiem. Palcami rozgnieść drożdże z mlekiem i cukrem tak, żeby otrzymać rozczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby zaczyn "ruszył". Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne i nie klejące się ciasto. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na co najmniej 1 godzinę).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

Gdy bułeczki wystarczająco się napuszą, dnem szklanki zrobić na środku wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu). Następnie w każdym wgłębieniu ułożyć pokrojone w ćwiartki śliwki.

 

Przygotować kruszonkę:
w miseczce wymieszać wszystkie suche składniki, wlać stopione masło i palcami zagnieść ciasto.

Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać hojnie kruszonką.

Piec w 190 st.C przez ok. 25 minut.
Wystudzić na kratce.

 

 

 

poniedziałek, 03 września 2012, edysia79
Print
Komentarze
2012/09/03 17:20:54
Właśnie piję kawkę, więc porywam jedno takie cudo ;)
-
2012/09/03 17:30:26
Vanilia smacznego ;)
-
2012/09/03 17:46:44
Ze śliwkami - jestem zdecydowanie na tak! Lubię:))
Pozdrawiam.
-
2012/09/03 18:10:36
pysznosci!
-
2012/09/03 18:27:29
mniam pyszności...
-
2012/09/03 18:50:01
Wyglądają wspaniale!
-
2012/09/03 18:54:01
Wyglądają przepysznie! :)
-
2012/09/03 20:42:38
rewelacyjne! Taka ilość kruszonki mi się podoba :)
-
2012/09/03 21:25:07
mniam, wyglądają super ;)
-
2012/09/04 00:02:38
boskie a jakie pyszne
-
2012/09/04 11:15:30
jakie piekne i ta kruszonka mniammmm
-
2012/09/04 12:58:49
Zamieszkaj u mnie :O
-
2012/09/04 13:04:59
są piękne, a ja tak bardzo lubię, gdy mają kruszonkę
-
2012/09/04 22:05:10
Powiem tyle, wyglądają obłędnie !! Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo wpadłabym na jedną :))
-
2012/09/04 22:31:21
Dziękuję wszystkim!
-
2012/09/20 14:21:08
Zrobiłami, pyszne!
-
2012/10/07 20:04:05
zrobiłam i ze śliwkami i z truskawkami :) niebo w gębie :))))
-
Gość: Rafał, *.adsl.inetia.pl
2014/08/18 20:21:54
Bardzo fajny przepis, własnie się zajadam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑