Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto "Wąsy dziadka"

Ciekawa nazwa dla ciasta, prawda?
Ale wystarczy popatrzeć na zdjęcie, żeby wiedzieć, skąd się wzięła - boki ciasta przypominają zawinięte wąsy ;)

Ponieważ ciasto ma w sobie dużo orzechów i powidła które kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, w takim świątecznym klimacie zrobiłam też zdjęcia. Przepis oczywiście dodaję też do mojej listy bożonarodzeniowych przepisów.

Przepis na to ciasto przysłała na konkurs z "Festiwal Bakalii Paulina P., której gratuluję zwycięstwa w tej edycji i proszę o przesłanie danych potrzebnych do wysyłki nagrody :)
Oczywiście już teraz zapraszam Was na jutrzejszą odsłonę konkursu.





Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki
na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 7 łyżek mleka

do posmarowania:
- słoik powideł śliwkowych
- 1 łyżka kakao
- 100 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland

na pianę:
- 4 białka
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 100 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland


Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i masło lub margarynę. Posiekać. Uformować kopiec, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane z mlekiem żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości 35 cm (lub takiej, która zmieści się na Waszej blasze do pieczenia).
Każdy z prostokątów posmarować po bokach powidłami, posypać kakao oraz orzechami, pozostawiając na środku wolne miejsce.
Dłuższe boki prostokątów zwinąć do środka w rulony, tak, żeby pośrodku, między nimi zostało wolne miejsce.

Tak przygotowane rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.





Przygotować pianę:
białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier, a potem mąkę ziemniaczaną i kakao. Na końcu wsypać posiekane orzechy i wymieszać łyżką.

Pianę wyłożyć łyżką w wolne miejsce pomiędzy rulonami ciasta, wyrównać powierzchnię.





Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35-40 minut.





niedziela, 20 listopada 2011, edysia79
Print
Komentarze
2011/11/20 21:21:18
nazwa urocza:-) i rzeczywiście, gdy się na nie patrzy.. coś w tym jest!
-
2011/11/20 21:22:24
Koniecznie do zrobienia na Święta! :D
-
2011/11/20 21:35:44
suuuuuuuuper wyglada. Świetny pomysł
-
2011/11/20 21:42:20
Tego jeszcze nie było:) Świetne to ciasto!
-
Gość: Paulina P., host-78-31-156-58.ip.jarsat.pl
2011/11/20 21:48:47
Dziekuje bardzo za wyróżnienie ;) Jest nie tylko ładne ale i smaczne polecam wszytskim ;)
-
Gość: marta, clo133.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/20 22:05:50
fajne! :) zrobię na pewno
-
2011/11/20 22:28:01
hahaha cudna nazwa ciasta no i ciasto również:) pozdrawiam
-
2011/11/20 22:37:01
Nazwa bardzo trafiona :) A samo ciasto wygląda wspaniale :) Idealne na Święta ! :)
-
2011/11/20 23:27:44
piękne , aż schrupałoby się :-)
-
2011/11/21 06:14:27
Bardzo dekoracyjnie wygląda ! :)
-
2011/11/21 06:43:07
Wyglada świetnie! Faktycznie jak wąsiska! :)
-
2011/11/21 06:48:31
Swietna nazwa. A ciasto doskonale na swiateczny czas :))

Pozdrawiam cieplutko.
-
2011/11/21 07:49:06
ale swietne jest ,fajna nazwa :) ale ciasto tez wyglada kapitalnie!!!!
Pozdrawiam :)
-
2011/11/21 08:54:33
Swietna nazwa! Moj dziadzius ma wasy:))
I pieknie zdjecia :D
-
2011/11/21 09:18:08
świetne wąsy :), zapisuję sobie
-
2011/11/21 09:37:58
Wspaniałe. No i zapachniało już świętami.
-
Gość: annaz, 82-160-108-114.tktelekom.pl
2011/11/21 14:37:23
jestem absolutnie pod wrażeniem!!!
kuchnia-domowa-ani.blogspot.com
-
2011/11/21 15:10:05
wygląda rzeczywiście jak wąsy dziadka! bardzo fotogeniczny wypiek i na pewno pyszn :)
-
2011/11/21 16:27:01
rzeczywiście wąsiska ...i to jakie okazałe:)
-
2011/11/29 17:25:19
Cudowne!!! Mój brat by je pokochał:) Aż buzia sama się uśmiecha od patrzenia:)
-
Gość: Anni, ool-43509685.dyn.optonline.net
2012/04/10 02:55:49
Beautiful cake! How many grams in a jar of jam?

thank s
-
2012/04/12 15:23:27
Annie 300 grams of jam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów