Blog > Komentarze do wpisu

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Zawsze wydawało mi się, że zrobienia takich pyz z mięsem jest bardzo trudne i pracochłonne. Teraz już wiem, że wcale tak nie jest. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że część składników można przygotować na wcześniej, np. wieczorem, a następnego dnia przygotowanie obiadu pójdzie nam znacznie szybciej.

Przepis powstał z kombinacji dwóch innych i na podstawie porad mamy, więc teraz mam już swój własny, sprawdzony przepis :)

Pyzy wyszły pyszne, robiłam je już dwa razy - za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;) I na pewno jeszcze niedługo je zrobię, póki zima jeszcze trzyma, bo potem trzeba będzie przejść na lżejszą kuchnię.




Składniki (na 4 porcje)
ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

farsz:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz

okrasa:
- 1 cebula
- ok. 300 g chudego wędzonego boczku



Przygotowanie ciasta:
ziemniaki obrać i połowę ugotować (można dzień wcześniej), zimne przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć nadmiar płynu.
Do ziemniaków puree dodać ziemniaki surowe, roztrzepane jajko i mąkę. Doprawić do smaku solą i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części.


Przygotowanie farszu:
cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, potem podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, potem ostudzić.
Miękkie mięso z cebulką zmielić, połączyć z resztą składników,, doprawić do smaku, dobrze wyrobić (jeśli farsz będzie zbyt suchy, można dodać troszkę wody spod duszenia mięsa, ale nie za dużo, żeby w dalszym ciągu dało się bez problemu formować). Uformować 16 kuleczek.


Przygotowanie klusek:
każdą porcję ciasta układać na dłoni, lekko rozpłaszczyć tworząc placuszek, na środek położyć kuleczkę z farszu i oblepić ciastem.


Gotowe pyzy wkładać porcjami do osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.


Podawać od razu, polane podsmażoną razem z pokrojonym boczkiem cebulą.


środa, 02 marca 2011, edysia79
Print
Komentarze
2011/03/02 10:46:14
Uwielbiam, a robione własnoręcznie powodują, że na samą myśl chyba w pracy ...klawiaturę ... hi hi mniam mniam
-
2011/03/02 10:50:59
Apetyczne te pyzy! Myslę ,ze u mnie wszystkim by smakowały :)
-
2011/03/02 11:01:24
Pyszności:) Uwielbiam pyzy . Twoje prezentują się niezwykle smakowicie:)
Pozdrawiam:)
-
2011/03/02 11:10:27
wyglądają bardzo pysznie
-
2011/03/02 11:13:09
pyzy to smak mojego dzieciństwa ;) bardzo lubię. nie dodaję jednak ani jajka ani mąki- łącze ziemniaki ugotowane z surowymi i dodaję skrobię która pozostała po odciśnięciu utartych ziemniaków;)
-
Gość: vestigia, 83-238-167-204.ip.netia.com.pl
2011/03/02 11:32:25
Jesteś pracowita kobietą, myślę że jednak trochę zachodu z tym jest, na pewno więcej niż kupić gotowe:), pozostaje tylko pytanie co oni zmielili do tego farszu ( w tych gotowych).Ja bym się nawet skusiła ale nie mam maszynki do mielenia mięsa, nie chce kupować bo pałam sentymentem do takiej starej made in cccp a ta jest u teściów i nie wiem jak im zabrać ;).Kiedyś do pulpecików z indyka w szale kulinarnym zmieliłam trochę plastikowego tłoka.
-
2011/03/02 11:32:43
Jak pysznie wyglądają :) Sama nigdy nie robiłam, ale uwielbiam takie pyzy. Może się skuszę? Pozdrawiam :)
-
2011/03/02 11:38:48
mniam! Ale mi apetytu narobiłaś :)
-
2011/03/02 12:12:53
Elu ja zawsze jadłam takie domowej roboty, do tej pory robiła je mama, chociaż stanowczo za rzadko, teraz sama się nauczyłam, więc będą częściej ;)

Majanko, Anno, Basiu dziękuję pięknie :)

Malwinna wiem, że można użyć skrobi z odcedzenia ziemniaków, ale płyn swoje musi odstać, a z mąką ziemniaczaną jest szybciej ;)

Vestigia kupnych jeszcze nie jadłam i to chyba dobrze ;)
A blendera nie masz?

Wedelko ja się dopiero nie dawno odważyłam i teraz się zastanawiam dlaczego tak późno? ;)

Zauberi dziękuję. To teraz musisz zrobić, koniecznie ;)
-
Gość: , aepw102.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/02 12:38:36
Pyzy wyglądają pysznie, a twój blog to ogromna inspiracja dla mnie- dziękuję!
-
2011/03/02 12:48:51
i prawda, ze czasem warto zajrzeć do kuchni tej ciut starszej? Tak często zapominamy o znanych i dawnych przepisach..zachwycajac sie...np kluskami z Niemiec:)
Zdjęcia piękne..i zachęciłaś mnie do zrobienia wkrótce pyz. Piszę wkrótce bo niedawno robilam szare kluski..:)

Pozdrawiam!
-
2011/03/02 13:13:23
bardzo kalorycznie, ale jak pysznie:)
-
2011/03/02 13:29:52
oj dawno nie robiłam sama... jakoś zawsze wolę u mamy zamówić :)
-
2011/03/02 14:23:44
u mnie w domu nie smarzymy w nich miesa :) ja najbardziej lubie tego ziemniaka w nich :)
a u mnie ptzrpis zaczerpniety u ciebie :)
-
2011/03/02 16:21:40
Chętnie wpadnę do Ciebie na taki obiadek :)
-
2011/03/02 17:17:34
Pyzy są dobre na wszystko. Howgh.
-
2011/03/02 17:38:18
Kocham pyzy, a te skwareczki na górze - aż się rozmarzyłam.
-
2011/03/03 09:59:51
Uwielbiam wszysktko co z ziemniaka!
A pyzy kocham.

Nareszcie mam przepis, więc teraz mogę sama spróbować. Do tej pory robiła mama.
Kupowane są do bani.
-
Gość: dilberta, abcz30.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/05 21:07:19
Dzisiaj zrobiłam pyzy według Twojego przepisu . Do polania , zamiast skwareczków z tłuszczykiem , zrobiłam sos grzybowy. Pyzy były przepyszne .
Dziękuję za przepis .
-
Gość: anooleczka, 212.191.134.6*
2012/05/24 13:37:06
Ja mam pytanko. Ile pyz wychodzi z takiego przepisu??
Zamierzam zrobic w weekend, ale nie wiem czy nie podwoic skladnikow..
-
2012/05/24 16:07:20
Z podanych składników wyjdzie 16 pyz.
-
Gość: anooleczka, 212.191.134.6*
2012/05/28 13:26:47
No tak... slepa bylam i nie widzialam tego w przepisie..
Jednak pyzy mi nie wyszly, to znaczy ciasto.. Bylo zbyt kleiste,mokre, choc dobrze odsaczylam ziemniaki.. Szkoda bo mielismy taka ochote na te pyzy.
-
Gość: , 89-70-206-46.dynamic.chello.pl
2012/11/20 19:02:29
nie rozumiem przepisu piszesz ze ma byc moeso mielone a potem ze pokrojone w kostke to jakie w koncu ma byc.
-
Gość: , 89-70-206-46.dynamic.chello.pl
2012/11/20 19:05:17
jutro chce zrobic ,ale podejrzewam ze ma byc mielone,przepis latwy z tego co widze,napisze czy wyszlo
-
Gość: anonim, 5.174.91.13*
2014/01/16 14:41:15
Co do pyz sklepowych to we wnętrzu znajduje się to co w innych wyrobach garmażeryjnych sklepowych- zakłady mięsne muszą gdzieś dać te....
Natomiast ciekawostka, że co do otoczki to też nikt się nie bawi z gotowaniem.Kupujesz grys ziemniaczany, mieszasz z wodą i gotowe!
Swoją drogą jak chcecie puree ziemniaczane to też nic bardziej prostego- torebka piure+ woda i gotowe! Smacznego
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów