Blog > Komentarze do wpisu

Schab w sosie śmietanowo-cebulowym

Pomysł na szybki obiad? Proszę bardzo: wszystko trwa mniej więcej tyle, ile zajmuje ugotowanie makaronu. I jakie to proste. Zresztą przeczytajcie przepis, a sami się przekonacie ;)




Składniki:
- 350 g schabu bez kości
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy (Dijon)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki



Mięso pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i dodać do mięsa, smażyć razem około 5 minut. Posolić, podlać winem i dusić do odparowania, a następnie podlać śmietaną wymieszaną z musztardą i zagotować. Doprawić pieprzem, posypać natką pietruszki.
Podawać z makaronem.


Przepis z magazynu "Kuchnia od kuchni" Winiary


Jest to moja ostatnia propozycja w ramach kampanii społecznej Makaron rządzi zdrowo.

środa, 26 stycznia 2011, edysia79
Print
Komentarze
2011/01/26 12:28:42
uwielbiam Twoje obiadowe przepisy i bardzo często z nich korzystam :) pozdrawiam
-
2011/01/26 13:36:26
Edytko takie latwe przepisy interesuja mnie szczegolnie;)
-
2011/01/26 13:38:20
Pysznie i kremowo. Tak, jak lubię. :)
-
2011/01/26 13:41:56
Zapisuję, bo szybkie i smaczne obiady są u mnie mile widziane :))
-
2011/01/26 13:48:17
przyznam, że mam wielką ochotę na taki obiad :)
-
2011/01/26 15:30:10
o... u mnie tez dzisiaj makaron, ale z brokulami:)
Twoja wersja zapowiada sie bardzo smacznie:)
-
2011/01/26 17:41:04
Robię podobną wersję z kurczakiem. Nie ma jak ekspresowe i pyszne obiady.
-
2011/01/26 18:02:14
Czy schab po tak krótkiej obróbce nie jest zbyt twardy? Przepis super ale moze lepiej z drobiem? Czekam na odpowiedz i pozdrawiam :)
-
2011/01/26 19:45:39
proste i smaczne ,mniam mniam
-
2011/01/26 22:16:06
ten sos to istna poezja!
-
2011/01/26 22:24:10
uwielbiam takie szybkie i pyszne obiady :) zapisuję i szczególnie jestem ciekawa sosu :)
-
2011/01/26 22:42:03
No i pyszny obiadek:)
-
2011/01/27 09:33:17
Silasmaku mięso nie jest bardzo miękkie, ale można je dłużej poddusić podlewając większą ilością wina, albo po prostu wodą.
-
Gość: kinga, user13-197.satfilm.net.pl
2011/09/29 18:01:11
zrobiłam wg Twojego przepisu i cóż... wyszło bardzo dobre!:) pozdrawiam!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów