Blog > Komentarze do wpisu

Babka na białkach z makiem i kawałkami czekolady

Zanim zaczęłam pisać tego bloga i częściej odwiedzać inne blogi kulinarne czasem zdarzało mi się wyrzucać białka jajek które zostawały mi po wykorzystaniu żółtek, na przykład do ciasta kruchego lub ciastek. Po prostu nie wiedziałam co mogłabym z nich zrobić. To od innych gotujących dowiedziałam się, że białka można mrozić. Od tej pory już się w mojej kuchni nie marnują. Zamrażam je w pudełkach na sosy, do każdego mieszczą się dwa, więc zawsze wiem ile tych białek mam. Kiedy nazbiera mi się ich większa ilość, szukam przepisów w których mogłabym je wykorzystać.

Oto jeden z nich: babka z makiem i czekoladą. Miękka, puszysta, idealna. Bardzo podobna do mojej ulubionej babki piegowatej. Tyle że tamta jest ucierana na całych jajkach i czekoladę ma na wierzchu, a nie w środku. Polecam gorąco!





Składniki:
- 6-7 białek
- 150 g cukru pudru
- 160 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g stopionego masła
- 1 szklanka suchego maku
- garść posiekanej gorzkiej czekolady (ok. 75 g)



Białka ubić ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ostudzone masło oraz mak i czekoladę. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć do standardowej dużej keksówki lub formy z kominkiem na babkę.

Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 40 minut.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Przepis z blogu Every Cake You Bake.
poniedziałek, 03 stycznia 2011, edysia79
Print
Komentarze
2011/01/03 20:52:29
Fajnie wygląda :) I ta czekolada... Kusi :)
-
2011/01/03 21:08:09
Edytko znam ten przepis, ale nie pomyślałam, ze mozna tam dodać czekoladę:) pozdrawiam ciepło
-
2011/01/03 21:18:04
Piekłam ją (to już niemalże rok temu!) i powiem szczerze, że bardzo fajnie chrupotała pomiędzy zębami. :)
-
2011/01/03 21:41:33
Bardzo fajna babeczka :)) Ja też robiłam pieguska kiedys:))
Pozdrowienia.
-
2011/01/03 21:43:11
bardzo lubię to ciasto:)
-
2011/01/03 23:26:00
Piękne zdjęcie (jak zwykle), ciacho też pewnie niczego sobie. Choc nie lubię maku, to taką babką chętnie bym się poczęstowała :) Na Święta robiłam sernik z samych białek, polecam na przyszłośc :) Pozdrawiam!
-
2011/01/04 06:38:17
Bardzo lubię pieguska !
Z czekoladą jeszcze nie piekłam, następnym razem spróbuję zrobić w takiej wersji :)
-
2011/01/04 07:02:35
mmm... ten mak. te kawałki czekolady! rozpusta... ;]
-
2011/01/04 07:21:35
Pyszna jest ta babka! Miałam okazję ją kiedyś jeść :)
Pozdrawiam i miłego dnia życzę!
-
2011/01/04 10:53:16
Z czekoladą ? Super pomysł. Pięknie się prezentuje :)
-
2011/01/04 10:57:36
świetny pomysł z tymi kawałkami czekolady!
-
2011/01/04 14:54:38
Strasznie mi sie podoba ta babeczka :) Nie mam co prawda teraz na stanie bialek ale jak tylko bede miala, to zaraz zabieram sie za pieczenie :)
-
2011/01/04 18:34:30
Mam tak samo - białka znalazły sobie ustronne miejsce w zamrażalniku i zawsze się do czegoś przydają. : )
-
2011/01/04 18:42:45
Mnie do tej pory zdarza się wyrzucać białka... raczej z lenistwa (a ostatnio nawet bardziej z braku czasu na kucharzenie), niż z braku przepisów. Ale ten przepis od Komarki również miałam okazję przetestować. :) I potwierdzam, że całkiem sympatyczne ciasto wychodzi. Bardzo lekkie i puszyste. :)
Pozdrawiam Edysiu i mnóstwo pomyślności na Nowy Rok życzę. :)
-
2011/01/04 21:44:54
O :) ja też dodałam dziś przepis na babkę makową na białkach, ale z dodatkiem jabłka :) podoba mi się ta opcja z czekoladą, oj i to bardzo... :)
-
2011/01/04 21:52:52
bardzo smakowicie wyglada ta babeczka:)
-
Gość: Betty, 83.1.81.9*
2011/08/18 09:11:20
Czy zamiast maku mogę dodać wiórek kokosowych?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów