Blog > Komentarze do wpisu

Paluszki drożdżowe

Takie paluszki możecie posypać czym tylko chcecie. Ponieważ z podanej ilości składników wychodzi naprawdę dużo paluszków, zrobiłam kilka rodzajów: z grubą solą, sezamem, czarnuszką, kminkiem, makiem, a nawet z grubym cukrem, ale te mi nie smakowały, bo cukier za bardzo stwardniał. Dobrze że tych z cukrem zrobiłam najmniej, bo wolałam jednak wersję wytrawną.

Paluszki są bardzo smaczne, kruche i chrupiące, świetnie pasują do czerwonego barszczu, lub mogą być po prostu przekąską. Na przykład na Sylwestra.





Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g masła
- 2 jajka
- sól (ewentualnie)

- 2 białka do smarowania


do posypania (do wyboru):
- sól gruboziarnista
- sezam
- czarnuszka
- mak
- kminek
- kminek mielony



W garnuszku rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać mlekiem i wymieszać. Przykryć i odstawić na chwilę, żeby zaczyn podrósł.

Mąkę posiekać z masłem i jajkami. Na środku zrobić wgłębienie, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić gładkie ciasto (ewentualnie do ciasta można dodać sól). Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 4 mm i pociąć na paski o wymiarach 13x2 cm. Każdy pasek posmarować roztrzepanymi białkami, posypać wybraną posypką i skręcić. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić jeszcze na chwilę, żeby paluszki nieco podrosły.

Piec w 180-200 st.C przez około 15 minut.



czwartek, 30 grudnia 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/12/30 21:21:47
fajna i smakowita przekaska do pochrupania:)
-
2010/12/30 21:22:38
pamiętam, że na jednej z klasowych wigilii mieliśmy takie paluszki do barszczu a potem... pizzę ;p
-
2010/12/30 21:23:46
mniam, pyszne !
-
2010/12/30 21:24:20
Sliczne zdjęcia i urocze paluszki :) Idealne na imprezę sylwestrową :)

Smakowitego Nowego Roku Edysiu :)
-
2010/12/30 21:29:52
Fajne te paluszki! :)) Chętnie bym przekąsiła na przykład do winka:)
Pozdrawiam Edysiu:)
-
2010/12/30 21:50:29
Sliczne paluszki, lubimy takie "pogryzaki"; zastanawiam sie, jak dlugo zachowuja swiezosc? czy trzeba piec w dzien podania czy ewentualnie na drugi dzien tez sa zjadliwe?
-
2010/12/30 22:53:52
mam bardzo podobny przepis na paluszki, które robię do barszczu :) pychota, Twoje się doskonale prezentują, pozdrawiam
-
2010/12/31 06:16:50
O tak na Sylwestra idealne:) Dużo szczęścia w Nowym Roku!
-
2010/12/31 06:23:46
Fajne "chrupaczki" !

Edytko, życzę Ci Szczęśliwego Nowego Roku ! :)
-
2010/12/31 07:31:31
świetny pomysł z tymi paluszkami. wszystkiego dobrego w nowym roku;)
-
2010/12/31 08:11:47
Ja bym kminkiem posypała chyba wszystkie:)
-
2010/12/31 14:25:38
Oj, coś mi się widzi, że stałyby się absolutnym hitem!

Szczęśliwego Nowego! :)
-
2010/12/31 16:43:53
Niezwykle apetyczne:) Też stawiam na kminek:)
Szczęśliwego Nowego Roku:)
-
2010/12/31 17:12:30
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Edysiu:)
-
2010/12/31 17:32:21
świetny pomysł...;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!!!!
-
2010/12/31 21:31:20
Dziękuję serdecznie i wam również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
:)
-
2011/01/04 14:07:26
U mnie nazywają się "paluszki piwne" bo do piwa też pasują ;)
Polecam posypane serem :)
-
2011/04/09 22:56:51
Zrobiłam je wczoraj i są przepyszne ! Jako po posypki użyłam po prostu cukru. Rodzina i znajomi się zajadali :D Pozdrawiam
-
2012/07/20 06:54:51
Piękne! Właśnie tego szukałam. Ostatnio zajadałam się podobnymi paluchami przyniesionymi przez naszych przyjaciół z Węgier i chciałam znaleźć przepis na coś podobnego :). Pozdrawiam!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów