Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Pamiętam jak wielkie wrażenie zrobiły na mnie te ciasteczka kiedy zobaczyłam je u Bei. Miałam ochotę upiec je od razu, ale na przeszkodzie stanął mi brak niesolonych pistacji i brak pomysłu gdzie mona by je kupić, bo w sklepach widywałam tylko w słonej wersji. Zanim udało mi się takie pistacje zdobyć, zdążyłam o tym przepisie zapomnieć. Całe szczęście , że przed tegorocznymi świętami przypomniała m o nim Cudawianka. Postanowiłyśmy że razem upieczemy właśnie te ciasteczka - Ona w swojej, ja w swojej kuchni. 

No i cóż ja mogę powiedzieć? Ciasteczka są (a raczej były) rewelacyjne. Kruchutkie, choć rozsypywały się dopiero w ustach, nie za słodkie. Żurawina i pistacje doskonale do siebie pasowały. Dlatego bardzo, ale to bardzo zasmakowały mnie i całej rodzince, również teściom :) No i jeszcze jedna bardzo ważna ich zaleta: są bardzo łatwe do przygotowania.

Gorąco polecam Wam te ciasteczka na nadchodzące Boże Narodzenie, a Cudawiance dziękuję bardzo za wspólne pieczenie i już czekam na kolejne :)





Składniki (na 40 ciasteczek):
- 175 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 250 g mąki pszennej
- 20 g posiekanych pistacji
- 40 g suszonej żurawiny


Masło utrzeć w misie, dodać cukier puder, sól, mleko i utrzeć do białości. Dodać pistacje i pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę, następnie dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać (można wymieszać mikserem, a potem już dobrze wyrobić ręką).

Ciasto podzielić na dwie równe części i z każdej uformować wałeczek o średnicy około 4 cm. Zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 20-30 minut.

Po schłodzeniu pokroić na 5-7 mm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie) i piec przez 10-12 minut w temperaturze 200 st.C.

Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku.





Przepis dodaję do cudawiankowej akcji Świąteczne prezenty 2010.


poniedziałek, 13 grudnia 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/12/13 21:04:12
alez piekne zdjecia Edytko! i jak swiatecznie sie zrobilo! zurawina i pistacje to fajny duet, nie? dziekuje Ci za wspolne pieczenie! buziak
-
2010/12/13 21:10:41
Cudawianko duet z nich bardzo zgrany jest i jaki smaczny :)
Dzięki :*
-
2010/12/13 21:17:07
Edysiu, jakie sliczne! Ciesze sie niezmiernie, ze i Tobie / Wam posmakowaly :))
A o tych wszystkich przepisach ktore czekaja na mnie w kolejce wole nawet nie myslec... ;)

Pozdrawiam!
-
2010/12/13 21:22:10
fajniutkie!
-
2010/12/13 21:23:47
Apetyczne ciacha i śliczne świąteczne zdjęcia prawie pachnące choinką :)
-
2010/12/13 21:28:36
Piękne ciasteczka Edysiu! Musza smakować rewelacyjnie. Pistacje i żurawina w jednym - mniam:))
-
2010/12/13 21:29:33
Śliczne. Te pistacje to straszny problem u nas niestety.
-
2010/12/13 21:37:41
Piękne te ciacha, pistacje akurat mam, żurawinę też , muszę namowić córki na wspólne pieczenie :)
-
2010/12/13 21:52:37
bardzo piekne sa te ciasteczka:) chetnie bym takie schrupala:)
-
2010/12/13 22:06:17
bardzo ładnie wyglądają :) pozdrawiam
-
2010/12/13 22:23:32
Piękne :) a tak w ogóle to gdzie kupiłaś nie solone pistacje?
-
2010/12/13 22:32:08
W końcu na allegro kupiłam :)
-
2010/12/14 05:38:44
Cudowne! Pięknie wyglądają i na pewno pysznie smakują:) Pozdrawiam!
-
2010/12/14 06:30:29
Bardzo ładnie wyglądają z tymi pistacjowymi i żurawinowymi drobinkami :)
-
2010/12/14 09:03:26
Śliczne ciasteczka Edysiu, chyba wiem czym się zajmę po południu...
-
2010/12/14 09:10:35
ja mam ostatnio jakąś fazę na małe slodkości... i tylko zbliżające się Święta hamują mój zapał bo najchętniej nie wychodziłabym z kuchni:)
porywam jedno ciastko :)
-
2010/12/14 11:29:39
Fajne te ciasteczka ;]
-
2010/12/14 15:57:07
Już mnie ktoś uprzedził z pytaniem o niesolone pistacje, biegnę więc szukać na Allegro. A ciasteczka: po prostu zachwycające!
-
2010/12/14 16:33:12
W moim stylu:)
Mam pistację, więc tak.. chyba je zrobię jutro:))
-
2010/12/14 16:49:37
Dziękuję i bardzo polecam Wam te ciasteczka :)
-
2010/12/14 17:09:47
Skoro łatwe i pyszne to tylko zakasać rękawy i do roboty:)
Wyglądają przepysznie:)
Pozdrawiam:)
-
2010/12/15 08:49:03
Edysiu, mam pytanie - czy Twoje wpisy ukazuja sie w tym serwisie za Twoja zgoda?

news.vipserv.org/index.php/kruche-ciasteczka-z-zurawina-i-pistacjami/

Jesli tak, to oczywiscie przepraszam za zawracanie glowy ;)
-
2010/12/16 09:42:29
Ciasteczka przepyszne! i przepiękne :) bardzo proste w wykonaniu. Upiekłam na prezenty dla bliskich i teraz muszę powstrzymywać Narzeczonego, żeby nie wyjadł wszystkich do soboty ;) Dziękuję za ten wspaniały przepis i pozdrawiam przedświątecznie :)
-
2010/12/16 17:16:40
Beatko nie wiedziałam, nie zgodziłam się i na razie nie wiem jak temu zaradzić.

Repka szybko się wzięłaś do pieczenia ;)
Cieszę się że tak smakują :)
-
2010/12/19 15:44:06
Bardzo mi się podobają te ciasteczka. W końcu je upiekę, póki co zarzuciłam swoją kuchnię pierniczkami. Jak się z nimi uporam to mam nadzieję się za nie zabrać
-
Gość: Gocha, *.aster.pl
2010/12/20 17:43:36
Ojeju, one są boskie! Właśnie upiekłam, studzą się, ale jednemu takiemu jeszcze miękkiemu nie mogłam się oprzeć. Nie znalazłam pistacji niesolonych, to jest sobie darowałam i dorzuciłam białą czekoladę. Mmmmmmmmmm... One się dosłownie rozpływają! Naprawdę jedne z najlepszych jakie jadłam :)))
-
Gość: Marlena, *.telpol.net.pl
2011/01/13 14:56:14
Śliczne zdjęcie! Już po świętach, ale myślę,że te ciasteczka nadają się także bez świątecznej okazji;)
Mam pytanie - czy sądzicie,że jeśli oczyszczę pistacje z soli to można je dodawać do słodkości??
-
2011/01/13 15:01:39
Marlena te ciasteczka są tak dobre, że i poza okresem świątecznym wspaniale smakują ;)

Sama nie próbowałam, ale kiedy nie mogłam znaleźć nigdzie niesolonych pistacji, dziewczyny pisały, że można użyć właśnie takich opłukanych z soli i wysuszonych. Więc może spróbuj?
-
Gość: Marlena, *.telpol.net.pl
2011/01/13 15:10:20
Wow! Edysiu, nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi! Ogromnie dzięki za nią. Ciasteczka może spróbuję zrobić w przyszłym tygodniu, bo na ten mam już inne smakołyki zaplanowane:)
-
2011/01/13 15:16:34
Akurat jestem przy komputerze - odpoczywam po obiedzie ;)
Koniecznie daj znać jak ciasteczka się udały, czy smakowały i jak się w nich te "płukane" pistacje sprawdziły.
-
Gość: blueturk, *.dynamic.chello.pl
2011/02/26 11:12:56
czy zamiast ciąć, można rozwałkować i wycinać foremkami?:)
-
2011/02/26 12:05:22
Blueturk hmm.. powinno się udać :)
Tylko zamiast do zamrażalnika, włożyłabym ciasto do lodówki żeby się schłodziło.
Z wycinaniem ciastek będzie więcej roboty ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑