Blog > Komentarze do wpisu

Andruty z masą czekoladową

Bardzo prosty przepis na coś słodkiego. Bez wielu skomplikowanych składników i bez pieczenia. Takie małe co nieco na szybko. Ostrzegam jednak, że jedzenie tych wafelków bardzo wciąga ;)

Jak myślicie, czy może to być także propozycja na święta dla zapracowanych osób, które nie mogą poświęcić wiele czasu na pieczenie ciasteczek? Mnie się wydaje, że może.

Gdyby jeszcze pokroić je zamiast na takie duże wafle na takie malutkie (np. 5x2,5 cm), otrzymalibyśmy ciasteczka takie "na raz". Też ładnie by się prezentowały.




Składniki:
- opakowanie prostokątnych suchych wafli (andrutów)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/3 kostki margaryny
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)



Do garnka wlać mleko, dodać cukier i margarynę, gotować od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut. Pod koniec gotowania wsypać kakao i mleko w proszku. Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia ciągle mieszając (najlepiej rózgą) jeszcze przez kilka chwil.

Lekko ostudzić i ciepłą masą przekładać wafle. Przycisnąć (np. dużą drewnianą deską do krojenia) i zostawić do zastygnięcia (można wstawić do lodówki.

Kiedy masa zastygnie pokroić na ciastka.
poniedziałek, 06 grudnia 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/12/06 10:42:24
nie dalej niż w środę, kupiłam wafelki i kajmak (wiadomo, wersja dla leniwych); Pomyślałam, że to i pyszne, a i dzieciaki rozruszają się kulinarnie na święta. Zjedliśmy po wafelku, jakoś nie mieliśmy weny na produkcję. Potem każdy - w wielkiej tajemnicy przed innymi - podchodził z łyżką do lodówki, do puszki z kajmakiem i tak ... pożarliśmy jej zawartość. Wafelki grzecznie leżą. I suche schną jeszcze bardziej:)
-
2010/12/06 10:46:31
E tam, moja masa może i tak się nazywa, jak gotowa masa z puszki, ale smakuje całkiem inaczej, bo czekoladowo i wygląda też.
Może te wafelki czekały na mój przepis po prostu? ;)
-
2010/12/06 10:50:42
Super przepis! Pamiętam, kiedy byłam mała mój dziadek robił nam takie wafelki :) I bardzo podoba mi się to, że składniki na masę są najczęściej dostępne w domu!! Dziś kupuję wafle!!
-
2010/12/06 10:50:59
a wiesz, może Ty masz rację:)
-
2010/12/06 10:53:13
Agnieszka kupuj, kupuj :)

Monika ja wiem, że ma rację ;)
-
2010/12/06 10:57:35
Uwielbiam takie wafelki. Zwłaszcza takie domowe :) Mmmm, same się w ustach rozpływają...
-
2010/12/06 20:08:51
pewnie, że mogą zastąpić. nie liczy się czas , a smak. :)
-
2010/12/06 22:30:32
właśnie co dziś kupiłam andruty xd
uwielbiam ten szybki deser. z pewnością lepszy niż jakieś tam kupne wafelki.
-
2010/12/06 22:31:21
Fajne są:) Też mam chęć na coś takiego :)
-
2010/12/07 09:14:13
Brak slow!
Uwielbiam andruta :)
A odpowiadajac na Twoje pytanie: Taaak z cala pewnoscia nadaja sie na szybki swiateczny deserek dla zapracowanych! :)
A zeby andrut byl bardziej swiateczny mozna do masy kajmakowej dodac rodzynek i orzechow wloskich!
..ale mi narobialas smaka! :))
-
Gość: Anula, 188.33.176.16*
2010/12/07 20:13:20
Jakie andruty? Toż to zwykły piszinger jest :)
-
2010/12/07 20:41:01
Jak zwał tak zwał. Klasyka!
-
Gość: nnnn, 46.112.129.8*
2010/12/07 21:23:05
tur. kaymak śmietana], pot. masa cukiernicza (kajmakowa) sporządzana z mleka lub śmietanki, cukru"
Twój krem to nie jest kajmak. Nie wprowadzaj czytelników swojego bloga w błąd
-
2010/12/07 21:35:12
nnnn chciałam tylko zauważyć, że masa jest przygotowana właśnie z mleka i mleka w proszku, cukier też się znajdzie. Jeszcze coś się nie zgadza?

Pozdrawiam!
-
Gość: nnnn, 188.33.202.*
2010/12/08 07:23:50
Kajmak to płynne mleko długo gotowane z SAMYM cukrem. Po kilku godzinach gotowania i mieszania masa gęstnieje, przypomina w konsystencji krówki, jest bardzo słodka i jasnobrązowa. W powyższym przepisie mamy różne dodatki, m.in. margarynę.
-
Gość: , public2538.cdma.centertel.pl
2010/12/08 08:05:28
Zgadzam się z poprzedniczką kajmak to tylko cukier i mleko. Ta masa na bazie kajmaku równiez może być dobra ale to nie jest kajmak.
-
Gość: Agacik, ip-89.171.13.50.static.crowley.pl
2010/12/17 16:23:51
zaraz się okaże, że na zdjęciu, to nie andruty tylko wafle albo piszinger ;) nie czepiałabym się szczegółów ;)
Czy wafle po przełożeniu i 'związaniu' nie sa namoknięte tą masą? Szukam przepisu na masę, po którym wafle nie byłyby właśnie takie rozmoczone, tylko sklejone...
-
2010/12/17 16:37:22
Agacik wafle nieco miękną, nie są już tak kruche i chrupiące, ale nie stają się też "gumowe" ani rozmoczone.
-
2011/04/15 18:55:29
A też takowe robię, czasem dodaję zmielone orzechy czy migdały, a czasem kakao zastępuję kawą rozpuszczalną, ale nie granulowaną :O)
Ah pychotka.
Wafle są..ale mleka w proszku brak ;O)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów