Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe serduszka z orzechami laskowymi

To był pierwszy przepis który wpadł mi w oko kiedy kupiłam i zaczęłam przeglądać "Złotą księgę czekolady". Od razu wiedziałam, że na pewno takie serduszka upiekę. I teraz właśnie przyszedł na to czas.

Ciasteczka udały się wspaniale. Kruche, czekoladowe ciasto przykryte orzechową posypką. Dla wielbicieli takich smaków to niebo w gębie. Trudno się od nich oderwać, kiedy spróbuje się pierwszego ciastka ;)





Składniki (na około 30 ciastek):
- 200 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g ciemnego kakao
- 1/8 łyżeczki soli
- 125 g miękkiego masła
- 150 g ciemnego brązowego cukru
- 2 duże jajka, w tym jedno z oddzielonym żółtkiem od białka
- 50 g posiekanych orzechów laskowych


W średniej misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy, kakao i sól. Na wysokich obrotach zmiksować w dużej misce masło z brązowym cukrem na gładką masę. Nie wyłączając miksera, dodać jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Potem zmniejsz obroty na niskie, wsypać przygotowaną mieszankę z mąką i wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować je na placek o grubości ok. 5 mm i wyciąć serduszka foremką o średnicy ok. 4 cm. Pozostałe wycinki zbierać, przerabiać ponownie na placek i kontynuować wycinanie ciastek aż do zużycia ciasta.

Wykrojone ciasteczka ułożyć na natłuszczonych blachach w odległości 2,5 cm od siebie.
Pozostałe z drugiego jajka białko ubić na sztywną pianę, posmarować nią ciastka, posypać posiekanymi orzechami.

Piec w 180 st.C przez 10-15 minut, aż staną się chrupiące.






Przepis dodaję do Orzechowego Tygodnia, który dziś się zaczął.


poniedziałek, 08 listopada 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/11/08 17:45:28
Wcale się nie dziwię, że się nie można oderwać:)
-
2010/11/08 18:07:28
Zdjęcia wywołały u mnie ślinotok:) Edysiu prawdziwy rarytas nam zaserwowałaś:) pozdrawiam ciepło
-
2010/11/08 18:12:58
to coś dla mnie ;)
-
2010/11/08 18:47:50
wyglądają nieziemsko!!! :)
-
2010/11/08 19:00:15
Bardzo lubię ciasteczka, a szczególnie czekoladowe. Naprawde fajne.
-
2010/11/08 19:04:09
Piękne i pyszne :)
-
2010/11/08 19:40:51
Juz to widzę... na jesienną chandrę... Miało być tylko jedno, potem sięgam po drugie, trzecie, czwarte... :D I nagle dno. :D Tak by było w moim przypadku, niechybnie. :D
Pozdrówka! :)
-
2010/11/08 19:44:31
oj chciałabym mieć takie serduszka u siebie:) bardzo mi się podobają:)
-
2010/11/08 20:25:02
czekolada i orzechy.. Mmmm... niebo w gębie :) Apetyczna ta posypka z orzeszków :))
-
2010/11/08 20:49:38
Śliczne są te serduszka ! :))
-
2010/11/08 20:58:15
Jakież śliczne zdjęcia! Jeszcze bardziej zachęcają mnie do wypróbowania tych cudeniek. :)
-
2010/11/08 21:52:30
pewnie tez bym się nie mogła oderwać, śliczniutkie są (:
-
2010/11/08 22:02:25
siłą musieliby mnie od takich ciastek odrywać :)
-
2010/11/08 22:14:52
nie dziwię się, że trudno się od nich oderwac. wyglądają tak uroczo.
-
2010/11/09 00:58:39
Pysznie wygladaja z tymi orzchami na wierzchu!
-
2010/11/09 07:37:05
Bardzo kuszące te Twoje serca Edysiu!
-
2010/11/09 07:44:42
Wspaniale te serdeuszka wygladaja...super na taka listopadowa szarowke....
Pozdrawiam :)
-
2010/11/09 17:52:18
Idealne serduszka na walentynki i romantyczne pikniki. Jestem pewna, że wykorzystam ten przepis :)
-
2010/11/09 18:29:28
Ty mnie zamęczysz Kochana ta książką! znowu byłam w Empiku, z podjętą decyzją na tak, ale jej już nie było... trzeba z neta zamówić :)
śliczne zdjęcia!
-
2010/11/09 21:22:00
Wspaniałe te ciasteczka! Nie dosc ze pyszne to jeszcze tak ślicznie wygladaja
-
Gość: bonym, *.static.debica134.tnp.pl
2010/11/10 13:48:28
Co rozumiesz przez ciemny brązowy cukier - czy chodzi tu o cukier trzcinowy?
-
Gość: kinga, 188.33.154.*
2010/11/10 20:28:55
czy one długo trzymają świeżość?
-
2010/11/11 09:55:54
Bonym tak, chodzi o cukier trzcinowy.

Kinga zamknięte w szczelnym pudełku zachowują świeżość przez około 7 dni.
-
Gość: Ania, *.cnet.gawex.pl
2015/08/07 23:31:49
Zachęcona zdjęciami postanowiłam je upiec i niestety muszę stwierdzić, ze ciastka wyszły gorzkie, o smaku gorzkiej czekolady :-(( i nie robiły się tyle co Pani podała a max 7-8min..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑