Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka królewska

Skoro już czuję jesień w powietrzu, to znaczy, że nadchodzi pora na pieczenie szarlotek. Pierwsza w tym roku to szarlotka królewska - wysoka, wielowarstwowa, kolorowa. Tylko piana z białek zrobiła mi psikusa i gdzieś się schowała w trakcie pieczenia ;) Smaku to jednak nie popsuło, a szarlotka smakuje wybornie.


Ania i Kabamaiga poradziły by dodać do piany mąkę ziemniaczaną, żeby piana nie opadała. Repka85 już z tej rady skorzystała i podziałało, dopisałam ją więc do przepisu. Dziękuję za radę! :)





Składniki
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

masa:
- 1 kg jabłek
- cynamon

piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej



Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem lub margaryną. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i  jeszcze raz wyrobić. Wszystkie części ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Po schłodzeniu jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do prostokątnej formy o wymiarach 24x28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłek zetrzeć na dużych oczkach drugą część jasnego ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania wsypując powoli cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Ostatnią, kakaową część ciasta zetrzeć na dużych oczkach bezpośrednio na pianę z białek.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 60-75 minut.



Przepis dodaję do akcji Olcika Sezon na jabłka.


czwartek, 16 września 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/09/16 09:55:21
Ledwo zdazylam skomentowac poprzednie danie a tu prosze: szarlotka :) I do tego jaka sliczna. Musi byc pyszna :)
-
2010/09/16 10:08:26
Edysiu polecam Ci dodawanie do piany z białek 2 łyżek budyniu (proszku). U mnie to zawsze działa:) A szarlotka i tak prezentuje się po królewsku:)
-
2010/09/16 10:10:26
nie dość że szarlotka to jeszcze królewska... czego chcieć więcej? :-)
-
2010/09/16 10:11:26
Maju no widzisz, w ten sposób jeszcze się na szarlotkę załapałaś ;)
Polecam1

Aniu dziękuję za podpowiedź, następnym razem z niej skorzystam, mam nadzieję, że i u mnie podziała :)
-
2010/09/16 10:20:32
Wcale nie dziwię się jej nazwie - rzeczywiście królewsko wygląda :)
-
2010/09/16 10:23:27
Jedna z zalet jesieni to szarlotki.
Twoja wygląda smakowicie :)
-
2010/09/16 11:28:08
jaaka piękna jest!
szukam szarlotki idealnej, może to ta?
(:
-
2010/09/16 12:15:11
Uwielbiam kruche ciasta z kakao :)
-
2010/09/16 12:54:23
super wygląda, ja uwielbiam szarlotki pod każdą postacią
-
2010/09/16 13:22:54
ale wypas :D
-
2010/09/16 14:39:01
wspaniale sie prezentuje,iscie po krolewsku....
Pozdrawiam :)
-
2010/09/16 14:45:15
o tak, to zdecydowanie czas szarlotek! ja pieke pierwsza w ten weekend!
-
2010/09/16 15:21:08
Oj znam, znam tę piękną szarlotkę:)
Pozdrowienia aha i razem z Beatką robimy tę akcję- nie Ja sama:)
-
2010/09/16 15:25:20
naprawdę królewska
-
2010/09/16 18:24:58
Piękna. Z tą pianą to i u mnie zawsze tak jest. Słyszałam o dodawaniu mąki ziemniaczanej, czyli podobnie jak z tym budyniem w proszku.
-
2010/09/16 19:09:03
Edysiu, piekna jest ta szarlotka, bardzo mnie kusi, może się na nią kiedyś zdecyduję?:)
A mam pytanko, czy to przepisik z któregoś z czasopism czy Twój?

Buźka:*
-
2010/09/16 20:19:28
przepysznie się prezentuje z takim ziemnym wierzchem :)
-
2010/09/16 20:19:34
piekna;D zapisuje przepis;)
-
2010/09/16 20:24:39
Ach jak piszesz, ze krolewska to rzeczywscie wyglada i prezentuje sie krolewsko ;)
-
2010/09/16 20:32:52
Super fajna ta szarlotka, lubię takie piętrowe ciasta :)
Mam tylko 1 pytanie - napisz proszę jak duża była blacha (chodzi mi o wymiary), na której ją piekłaś?
-
2010/09/16 20:48:45
Fajna! I ta ciemna wierzchnia warstwa taka smakowita...

Pozdrawiam! :)
-
2010/09/16 22:26:02
szarlotka!!! jestem w niebie ;]
cudowna.
-
2010/09/17 13:26:01
Majanko przepis mam na wycinku z jakiegoś czasopisma :)

Agatex blacha miała wymiary 24x28 cm, zaraz uzupełnię przepis.
-
2010/09/18 14:06:14
Upiekłam tę szarlotkę, właśnie stygnie, ale jako szarlotkowy potworek zaryzykowałam ból brzucha i właśnie próbuję jeszcze ciepłej... obłędnie jabłkowa, czekoladowa i chrupiąca! Przepyszna! Zastosowałam się do rady Ani i Kabamaigi (dziękuję :) i dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej do białkowej piany - działa! Te przepis ogłaszam jesiennym przebojem 2010 w moim domku :) Edysiu, dziękuję za bardzo udany przepis i gratuluję pyszności na "kuczennym stole" ;)
-
2010/09/18 15:26:42
I ja dzisiaj piekłam:D Wygląda smakowicie:D I chyba zaraz ukroję i spróbuję:D
A czy do ciasta dodaje się na pewno 2 łyżki proszku??? A nie łyżeczki?:) Ja w sumie dałam dwie czubate ale łyżeczki;)

Napiszę potem jak smakuje;)
-
2010/09/18 18:41:27
Mniam boska!!!! Oj będzie pieczona raz jeszcze:D
-
2010/09/19 13:53:52
Repka, Joasiunia wiecie jak się cieszę że upiekłyście to ciasto? Bardzo się cieszę! ;)
Super!

Zaraz dopiszę do składników tą mąkę ziemniaczaną i coś mi się wydaje, że będę musiała jeszcze raz to ciasto upiec, z mąką oczywiście, żeby zrobić zdjęcie w wersji wypasionej, czyli z pianą ;))
-
Gość: Karolina Hilden , p5b326567.dip.t-dialin.net
2010/09/21 10:30:28
Ja wczoraj rowniez wyprobowalam ten przepis na szarlotke i ciasto jest przepyszne. Pyszne do tego stopnia, ze osmiele sie je dzis zaserwowac tesciowej w trakcie jej wizyty, a to juz jest najlepszym dowodem na to, ze ta szarlotka to strzal w dziesiatke. Tak trzymac! Dziekuje i pozdrawiam!
-
Gość: MONIWE, host-82-160-83-203.akashanet.pl
2010/09/21 13:58:55
wypróbowałam ..dla mnie i mojej rodzinki rewelacja!
-
2010/09/22 20:55:25
U nas ciacho robi furrorę:D Sąsiadka upiekła-poszło raz dwa:D Siostra wzięła przepis:D Więc szarlotka królewska króluje tej jesieni hihi:)
No a ja w sobotę piekę drugi raz:D
-
Gość: Michał, adlg37.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/10 22:26:49
zrobiłem !. pierwszy raz i muszę powiedzieć ... pyszna!
-
Gość: , 77.236.26.5*
2010/10/12 10:54:28
Ta szarlotka jest przepyszna, przecudowna, boska! Dziękuję! :)
-
2010/10/13 13:02:58
Ale się cieszę że tak Wam smakuje!
A jeśli jeszcze przepis wędruje do kolejnych osób, to znaczy że po prostu musi być rewelacyjny (że tak powiem nieskromnie ;))
-
Gość: Masia, admg52.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/23 13:27:54
Edysiu dwie łyżki proszku do pieczenia? czy łyżeczki bo aż tyle to aż za głowe się złapałam i nie wiem ile mam dodać...czy serio 2 łyżki?
-
2010/10/23 15:22:54
Masiu tak, 2 łyżki proszku do pieczenia - dałam płaskie. Ciasto które jest na spodzie musi mieć siłę wyrosnąć, a przecież ma na sobie spory ciężar, dlatego tyle proszku jest w przepisie. W smaku ciasta w ogóle proszku nie czuć, więc nie ma się czego bać ;)
-
Gość: iwona, 77.252.60.6*
2010/10/30 11:26:33
dzisiaj będę piekła szarlotkę i ciasto z coca-colą. Już się nie mogę doczekać..... Dam znać jak wyszły. Uwielbiam Twoje przepisy :) Pozdrawiam
-
Gość: , 109.207.48.10*
2010/12/14 16:39:17
Witam serdecznie drogie mam zamiar zonce upiec szarlotkę i moje pytanie czy na tą szarlotkę moge dodać gałki lodów????????????? obiecałem jej z lodami i ajerkoniakiem czy nie zepsuje tej szarlotki dodając lody
pozdrawiam jacek
-
2010/12/14 16:46:10
Jacku lody najlepiej pasują do szarlotki podanej na ciepło i myślę, że do tej też będą pasowały. Najlepsze byłyby takie zwykłe, waniliowe, ale nie na szarlotce, tylko obok, na tym samym talerzyku. Co do ajerkoniaku to bym się jeszcze zastanowiła, bo chyba byłoby to już za dużo dobrego naraz, skoro szarlotka sama w sobie jest smaczna ;)
-
Gość: , 109.207.48.10*
2010/12/14 22:57:22
dzięki śliczne za odpowiedz :)
wiem tycio ją oszukam :) wsadze na chwile do mikrofali:):):):)i lody na to:)
i mysle ze tycio ajerkoniaku nie zaszkodzi niech ma:):):) pozdrawiam:)
-
2011/03/17 16:13:09
Dzisiaj ją próbuję.
Ciasto już w lodówce :O)
Hmmm....jeżeli smakuje tak jak wygląda to będzie pyszne :O)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów