Blog > Komentarze do wpisu

Potrawka z indyka

Po czekoladowych szaleństwach przyszła pora na coś konkretnego (chociaż mam jeszcze w zanadrzu dwa przepisy na ciastka z czekoladą, ale o nich będzie kiedy indziej). Na dworze ciemno, zimno i pada deszcz, więc na obiad serwuję pożywne i rozgrzewające dania. Na przykład taką potrawkę. Z łatwo dostępnych składników, prostą w przygotowaniu i bardzo sycącą, zwłaszcza jeśli podamy ją z pieczywem.

Przepis własny.





Składniki (na 4-6 porcji):
- 400 g mięsa z podudzia indyka
- 600 g mięsa z piersi indyka
- 300 g pieczarek
- 3 pomidory
- 1 czerwona i 1 pomarańczowa papryka
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz


Mięso pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, zalać litrem gorącej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu (przez około 30-45 minut).

Z papryki usunąć ziarenka i pokroić w cienkie paseczki o długości ok. 3 cm. pomidory obrać ze skórki, usunąć ziarenka i zmiksować w blenderze. Kiedy mięso będzie na wpół miękkie, dodać paprykę i zmiksowane pomidory.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce masła.

Kiedy mięso i papryka będą miękkie, do garnka włożyć usmażone pieczarki i koncentrat pomidorowy, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać gorące, z białym pieczywem.
czwartek, 09 września 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/09/09 13:02:13
w taką pogodę zdecydowanie należy zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego;)
-
2010/09/09 13:04:11
O rany, rany, jak to pysznie wygląda! Chcę tak, koniecznie. Muszę szybko zrobić :)
-
2010/09/09 14:59:31
faktycznie wydaje się idealne na panującą za oknem aurę! i do tego bardzo apetycznie wygląda :)
-
2010/09/09 15:33:47
u mnie od rana słońce ale takiej ciepłej potrawki nie odmówiłabym :)
-
2010/09/09 15:45:53
no,juz powoli ten czas przychodzi,ze konkrety sa bardzo mile widziane,a takiemu danku trudno byloby odmowic :)
Pozdrawiam :)
-
2010/09/09 16:09:23
Dzisiaj był krupnik. Teraz zajadam się czekoladą. Czuję się chwilowo rozgrzana. Ale taka potrawka, to bez wątpienia rozgrzewa na dłużej. Nie tylko swoim ciepłem, ale i kolorem. Świetna! :)

Pozdrawiam!
-
2010/09/09 17:22:32
Kolorowo i pysznie. Podoba mi się !:))
-
2010/09/09 19:23:26
Cos dla mojej rodziny. Biale chude mieso w potrawce czy gulaszu kazdy uwielbia.
Ach wyglada mega aptycznie..zjadlaby, z pietka chleba;)
-
2010/09/10 07:35:02
takie jedzonko to super sprawa na obecna pogode. Sycace, rozgrzewajace i takie kolorowe, mniam:)
-
2010/09/10 09:23:25
Jednogarnkowe, rozgrzewające, pachnące i jak apetycznie wygląda. Czego chcieć więcej.
-
Gość: dori, 80.48.221.*
2010/09/10 09:27:51
cudne zdjęcia!
-
2010/09/10 19:59:17
Dziękuję, cieszę się, że przepis się podoba, mam nadzieję, że jeszcze tej jesieni go wypróbujecie ;)
-
2010/09/11 10:21:51
Piękny kolor tej potrawki :)
-
2010/09/14 00:01:36
bardzo apetycznie wygląda....;)
-
2010/10/10 16:07:08
Cześć, super blog i swietne przepisy, chciała bym Cię zaprosić również na swoją stronę z przepisami :) www.smacznego24.pl Sorki że tak w komentarzu piszę ale nie mogłam do Ciebie e-mail się doszukać
-
Gość: ania, 195.82.177.*
2012/01/28 14:27:59
Witam, przepis wypróbowałam. Niestety nie przypadł nam do gustu. Głównie dlatego, że był słabo przyprawiony. Ja bardzo nie lubię przyprawiania i z tego powodu preferuję przepisy, gdzie przyprawy są szczegółowo podane. Np lyżeczka pieprzu, szczypta soli. itp. Danie pewnie jest pyszne jeśli się je prawidłowo przyprawi, więc jeśli to nie kłopot to bardzo prosiłabym o poprawę tego przepisu i uwzględnienie mojej sugestii :) Pozdrawiam i gratuluję udanego bloga!
-
Gość: kasia, *.zagorz.net
2014/08/12 21:09:10
Robię bardzo podobnie, ale mięsko przed pieczeniem przyprawiam mocniej i dodaję czosnek, który wzmacnia smak i inne przyprawy, ale na oko i jakie mi się wydają odpowiednie czasem wychodzi troszkę za ostra, ale przepyszna.
-
Gość: droan@o2.pl, *.dynamic.vectranet.pl
2014/09/04 18:51:39
za dużo wody! wychodzi bardzo wodniste. ratunkiem było bardzo długie odparowywanie na dużym ogniu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑