Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka serowo-jabłkowe

Próbowaliście kiedyś połączenia jabłek i sera żółtego, w dodatku na słodko? Bo ja pierwszy raz spróbowałam go właśnie w tych ciastkach. Muszę Wam się przyznać, że bardzo niecierpliwie czekałam kiedy się upieką i będę mogła spróbować jak smakują. Wyszły rewelacyjne!

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, niestety po nocy spędzonej w zamkniętym pudełku straciły chrupiącą skorupkę, ale  smak się nie zmienił i nadal nam bardzo smakowały. Ser nie był wyczuwalny, ale nadał ciasteczkom takiego lekko pikantnego smaku. Ciastka trafiają na listę moich ulubionych.





Składniki (na około 25 sztuk):
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka startego na drobnych oczkach ostrego żółtego sera
- 1 szklanka obranych i drobno pokrojonych jabłek (1 duże jabłko)
- 3/4 szklanki rodzynek


Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi, tartym serem i rodzynkami. Wlać jajko roztrzepane z masłem i wanilią, wszystkie składniki dokładnie połączyć, stopniowo wsypując pokrojone jabłka.

Łyżeczką nakładać na natłuszczoną blachę porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka.

Piec około 15 minut w 190 st.C.


Przepis z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 9/2010.






Ciasteczka dołączam oczywiście do dzisiejszego Dnia Jabłka zorganizowanego przez Tatter.


wtorek, 28 września 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/09/28 22:37:19
No ba :)
Ale powiem Ci Edytka że mnie zaskoczyłaś tym przepisem!
Ale skoro gruszka z pleśniowym dobra to ja się chętnie skuszę :*
-
2010/09/28 22:38:23
Ciekawy eksperyment :)
Często pozornie nie pasujące do siebie smaki okazują się strzałem w dziesiątkę :)
-
2010/09/28 22:38:44
z żółtym nie jadłam... ale jedno ciacho wciągnęłąbym bom smaku niezwykle ciekawa :)
-
2010/09/28 23:43:25
Ciasteczka bardzo ciekawe:) Lubię żółty ser z dżemem, ale z jabłkiem nie próbowałam.
A wiesz, że chrupkość straciły z powodu jabłek? Jak robię pierniki, one po jakimś czasie są twarde.Kiedy chcę aby trochę zmiękły wkładam do puszki skórke po jabłku i ta delikatna wilgoć ze skórki zmiękcza pierniki
-
2010/09/29 00:26:09
wow! gruszka z serem tak, ale z jabłkiem jeszcze nie i do tego na słodko! no coś takiego ((:
-
2010/09/29 06:39:00
O, ciekawe te ciasteczka, takich jeszcze nigdy nie próbowałam. Pewnie smakuja rewelacyjnie:)
Pozdrowienia.
-
2010/09/29 07:21:45
super połączenie ! muszę spróbować :)
-
2010/09/29 07:50:08
Ciekawe połączenie :)
-
2010/09/29 08:09:04
Żółty ser i jabłka... Niesamowite!... I to jeszcze w wersji na słodko! Zadziwiasz nas! :-)
-
2010/09/29 08:59:47
najdziwniejsze połączenia okazują się często baaardzo trafnymi, więc jestem w stanie uwierzyć że taka kombinacja jest pyszna :) Ja np. uwielbiam banany z sosem czosnkowym.. Dzwine? No własnie.. a jakie smaczne.. :P
-
2010/09/29 10:37:47
Nie, nie próbowałam,.
Ale takie dziwne połączenia potem za mną chodza..

pozdrawiam!
-
2010/09/29 11:25:18
Fantastyczne. Koniecznie muszę je zrobić, bo wyglądają kusząco.
-
2010/09/29 11:32:42
Nie jadłam, ale ciekawa jestem strasznie.
-
2010/09/29 12:38:49
ciekawe połączenie
-
2010/09/29 12:45:32
bardzo apetycznie sie prezntują
-
2010/09/29 15:37:44
Upieczcie sobie takie ciasteczka, przekonacie się jakie są pyszne ;)
-
2010/09/29 17:13:56
Świetne połączenie, aż sama jestem ciekawa smaku tych ciasteczek, wyglądają ślicznie !
-
Gość: , *.multimo.pl
2010/10/05 17:14:47
Dziś wypróbowałam, pyszności, trochę urozmaiciły monotonną dietę karmiącej młodej mamusi. dzięki za przepis.
-
2010/10/05 18:42:06
Cieszę się, że smakowały i pomogły w urozmaicaniu diety :)
-
2011/02/20 21:07:57
Edysiu, zrobiłam już po raz drugi, są przepyszne i też się stały jednymi z moich ulubionych. :) Bardzo dziękuję za podanie na nie przepisu! Pozdrowienia. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑