Blog > Komentarze do wpisu

Krem ogórkowo-koperkowy

Niedawno proponowałam Wam zupę ze świeżych ogórków. W tamtej wersji ogórki były krojone w kostkę, ale można też z takich świeżych ogórków zrobić zupę-krem. Z dodatkiem dużej ilości koperku i serka topionego ma bardzo ciekawy smak. Na pewno inny od ogórkowej którą wszyscy znają gotowanej na ogórkach kiszonych. Do mojej zupy dodałam jeszcze ryż, żeby była bardziej sycąca.




Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg świeżych ogórków zielonych
- 1 litr bulionu (u mnie z Bulionetki drobiowej Knorra)
- 2 serki topione (np. Złoty Ementaler, 2 x 100 g)
- 1 duży jogurt naturalny (340 g)
- pęczek posiekanego koperku
- pieprz, słodka mielona papryka



Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 minut. Następnie dodać jogurt i serki topione, zmiksować i zagotować. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką, ewentualnie dosolić.

Można podawać z ugotowanym ryżem.
piątek, 27 sierpnia 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/08/27 21:02:18
Zupy krem lubię, z serkiem topionym też gotowała i bardzo mi smakowała więc wszystko przemawia, żeby tę zupkę spróbować:)
Zachęciłaś mnie:)
-
2010/08/27 21:05:00
świetna propozycja. Serek topiony i ogórek.. mniam :)
-
2010/08/27 21:06:16
ogórki w takiej wersji mogłabym jeść i jeść :)
-
2010/08/27 21:15:10
rewelacyjna alternatywa dla ogórkowej ;]
-
2010/08/27 21:39:08
Muszę w końcu spróbować zupy z zielonych ogórków, wygląda wspaniale i brzmi niezwykle orzeźwiająco
-
2010/08/27 22:17:04
Wygląda super i na pewno pyszna jest ta zupka :)
-
2010/08/27 22:18:03
zupa ze świeżych ogórków to zdecydowanie moje smaczne, letnie odkrycie. :)
-
2010/08/28 08:24:00
Ślicznie go pokazałaś.Pycha!
-
2010/08/28 13:43:30
Biorę go!
-
2010/09/02 20:45:14
Zrobiłam tę zupę i w pierwszy dzień smakowała jako tako, drugiego dnia zbyt kwaśna, jak tradycyjna ogórkowa, ale niesmacznie kwaśna. I strasznie dużo mi tej zupy wyszło (robiłam wg podanego przepisu), więc trzeciego dnia połowę wylałam, bo chętnych nie było. Wole jednak z kiszonych ogórków.
-
Gość: Eli, *.dynamic.gprs.plus.pl
2010/09/15 23:26:55
Zupka bardzo smaczna, tylko nie podobają mi się te kostki, bulionetki i inne chemikalia. Bulion z kuraka to jest to :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑