Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z porzeczkami

Nie lubię jeść świeżych porzeczek. Zazwyczaj więc zamieniam je w kompot, a jeśli już mają być do jedzenia, to w pieczonym cieście, np. takim. Tym razem jednak zrobiłam wyjątek i chociaż porzeczki są na cieście, to jednak nie upieczone, a zatopione w galaretce. I nawet mi smakują :)

Sam sernik jest wilgotny i kremowy dzięki dodatkowi słodkiej i kwaśnej śmietany. Spód zrobiłam ze zwykłych herbatników, następnym razem jednak zastąpiłabym je ciastkami Digestive.


Składniki
spód:
- 300 g herbatników
- 150 g masła

masa serowa:
- 8 jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%
- 600 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 800 g mielonego twarogu
- 1 łyżeczka soku z cytryny

wierzch:
- 300 g czerwonych porzeczek
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej


Przygotowanie spodu:
herbatniki pokruszyć w malakserze lub za pomocą wałka do ciasta. Wymieszać ze stopionym i lekko ostudzonym masłem.
Blachę o wymiarach 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarować masę z herbatników, wyrównać.

Przygotowanie masy serowej:
oddzielić żółtka od białek, białka schłodzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając kolejno dodawać żółtka.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
W dużym pojemniku za pomocą miksera połączyć twaróg z masą maślaną, kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać z masą twarogową.

Masę wyłożyć na spód z herbatników.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec około 1 godziny.


Porzeczki opłukać, osuszyć i rozłożyć na zimnym serniku.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą zalać porzeczki. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.


piątek, 16 lipca 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/07/16 10:24:15
Ależ pięknie się prezentuje, a porzeczki dodają orzeźwiającego smaku w sam raz na takie upały :)
-
2010/07/16 10:35:38
Sernik bardzo apetyczny - ładnie wygląda z tym porzeczkowym przybraniem :)
-
2010/07/16 10:45:12
Ależ on wygląda smakowicie!
Nie jedłam jeszcze z porzeczkami :)

-
2010/07/16 10:45:33
Ale pięknie wygląda!! Chyba się skuszę, chociaż po moich sernikowych porażkach to ciężko mi się przemóc. Ale ten tak kusi...;)
-
2010/07/16 10:54:09
Wygląda przepysznie! Wspaniały jest.
-
2010/07/16 11:15:40
Kupiłam dzisiaj 0,5 kg porzeczek bez specjalnego na nie pomysłu... A mam ogromną ochotę na sernik! ;))

Pozdrawiam!
-
2010/07/16 11:33:05
wspaniała letniość na Twoim talerzyku :)
-
Gość: czi, *.rz.izeto.pl
2010/07/16 12:53:56
wyglada jak dzielo sztuki
-
2010/07/16 13:15:41
no i mam przepis na wykorzystanie moich porzeczek ;D serdecznie dziękuję i pozdrawiam;D

ciastella
-
2010/07/16 13:29:10
Jak zwykle pięknie się prezentuje. A z tymi porzeczkami dobry pomysł :)
-
2010/07/16 14:50:53
No proszę ile pyszności można zrobić z porzeczek:) Zapraszam do mnie na porzeczki raz jeszcze;)
-
2010/07/16 15:13:25
Piękny!!! bardzo apetyczne zdjęcia:)
-
2010/07/16 15:30:10
z porzeczkami mamy tak samo.:]
i ta kremowość brzmi zachęcająco.
-
2010/07/16 16:01:37
smakowicie wygląda :) bardzo lubię serniki, a taki dodatek w postaci porzeczek może być bardzo dobry :)
-
2010/07/16 16:35:37
ja uwielbiam świeże porzeczki. za ten ich kwaśny smak. ale.. z sernikiem muszą smakować podwójnie pysznie.
-
2010/07/16 16:53:58
Jaki cudowny!
Zrobię, ale z białymi (jak dostanę).
Pozdrawiam ciepło!
-
2010/07/16 23:04:29
Jak pięknie wygląda ten serniczek! Nigdy takiego nie robiłam, a porzeczki bardzo lubię !:))
Śliczne zdjęcia :)
-
2010/07/17 06:51:40
Serniczek wygląda pierwsza klasa !:), a zdjęcia cudne, pozdrawiam :)
-
2010/07/18 20:55:50
rewelacja! tak apetyczne zdjęcie że normalnie ślinka leci...
-
Gość: Kasia_wie, 80.54.99.*
2010/08/01 19:41:43
zrobiłam! zrobiłam! prze-pysz-ny!!!
-
2010/08/01 23:36:08
Kasiu bardzo się cieszę :D
-
2010/08/01 23:36:58
Kasiu bardzo się cieszę :D
-
2010/08/05 15:43:59
Dzisiaj próbuję ale porzeczki mam mrożone bo nie wiedzałam co z nimi zrobić.
Zrobię zatem mus w ktorym rozpuszczę galaretkę ;)
Ciekawe co wyjdzie.
Ale w przyszlym roku spróbuje zrobić według oryginału :)
Bo bardzo mi się podoba.
-
Gość: madaszka, *.radom.vectranet.pl
2011/04/19 21:19:56
to zdjęcie będzie tapetą na moim monitorze,jest piękne.latem zrobię z porzeczkami,bardzo lubię przełamywać słodycz czymś kwaskowym.
-
Gość: , *.cdma.centertel.pl
2011/06/30 13:03:10
bardzo był smaczny
-
2011/07/16 08:55:18
Witaj Edysiu.:)
Zrobiłam ten serniczek, jest dziś na moim blogu:). Pozmieniałam troszkę proporcje pod siebie. Dziękuję Ci za inspirację:)
Pozdrawiam:)
Majana
-
Gość: madzia, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/08/01 12:31:28
Pyszne, wyśmienite trochę dużo misek trzeba zużyć, troszkę się na stresować (tym bardziej jak to pierwszy sernik w życiu), ale efekt niesamowity wszyscy chwalą i proszą o dokładkę nietypowy przepis wykreował nietypowy, nie za słodki smak taki jak lubię gratuluję pomysłu na przepyszne ciasto :)
i muszę zaznaczyć, że nawet moj mąż nachwalić się nie może i oderwać od blachy, mimo że porzeczek nie lubi a że były zalane zimnawą galaretką, to zachowały swoje wartościowe witaminki i oboje szczęśliwi jesteśmy on - że ma dobre ciasto, ja - że w końcu trochę owoców poje
-
Gość: Anka, *.ewe-ip-backbone.de
2013/11/23 09:10:06
Truskawki ;) na zdjęciu sa porzeczki :)
-
Gość: nati, 95.44.128.*
2014/05/07 19:23:50
jesli chcialabym upiec ten sernik w formie 22cm to czy powinnam zmniejszyc ilosc skladnikow? jesli tak to o ile?
-
2014/05/07 21:58:55
Nati chodzi o tortownicę o średnicy 22cm? Oryginalny przepis jest na formę o wymiarach 40x25 cm, więc ilość składników powinnaś zmniejszyć o połowę.
-
Gość: nati, 95.44.128.*
2014/05/07 23:39:48
dziekuje :)
-
Gość: nati, 95.44.128.*
2014/05/08 09:30:07
mam jeszcze takie pytanie; czy np sernik moge upiec dzis a jutro zrobic wierzch z owocow i galaretki? i drugie pytanie to czy jak kroi sie serniik to czy galaretka dobrze sie trzyma sernika czy od niego odchodzi? prosze o szybka odpowiedz :) pozdrawiam
-
Gość: nati, 95.44.128.*
2014/05/08 09:36:06
rozumiem ze porzeczki moge zastapic truskawkami?
-
2014/05/08 09:51:02
Nati możesz zastąpić porzeczki truskawkami - proponuję pokroić je w plasterki i poukładać tak, żeby na siebie zachodziły jak dachówki - będą ładnie wyglądać.
Owoce i galaretka dobrze się sernika trzymały, wiec nie było problemu przy krojeniu.
Lepiej byłoby ułożyć wierzch w dniu pieczenia, ale jeśli upieczesz sernik wdzisiaj, a rano, czyli po kilku godzinach ułożysz owoce i zalejesz galaretką tez będzie dobrze. W końcu wierzch i tak nakłada się na zimne ciasto.
-
Gość: nati, 95.44.128.*
2014/05/08 13:09:01
dziekuje za informacje :) wlasnie zaczynam piec sernik :) mam nadzieje ze wyjdzie taki jak pani :)
-
Gość: nati, 95.44.128.*
2014/05/08 16:58:50
serniczek juz w piekarniku, powiem pani ze strasznie peka, nie wiem czemu...
-
2014/05/09 13:04:33
Nati i jak sernik? Mój też był pęknięty, ale niezbyt mocno.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑