Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki po zbójnicku

Wspominałam już, że ostatni weekend czerwca spędziliśmy w Szczawnicy. W niedzielę, w drodze powrotnej pojechaliśmy do Zakopanego, a tam oczywiście kupiliśmy oscypki, nie mogło być inaczej :) Żeby nie zjeść ich tylko w wersji grillowanej z żurawiną, znalazłam też dla nich zastosowanie w innych potrawach. Jako pierwsze zrobiłam naleśniki po zbójnicku - z bryndzą, oscypkiem i dużą ilością koperku. Bardzo nam smakowały, zwłaszcza że należymy do osób, które wolą jeść naleśniki w wersji pikantnej niż słodkiej.


Składniki (na 8 sztuk)
ciasto:
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka

nadzienie:
- 250 g bryndzy
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- ząbek czosnku
- sól i pieprz

do polania:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki startego na dużych oczkach oscypka (można też użyć innego wędzonego żółtego sera)


Jajka zmiksować mąką, solą i mlekiem, odstawić na 20 minut, a następnie usmażyć osiem cienkich naleśników.

Bryndzę wymieszać z posiekanym koperkiem, śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki posmarować farszem serowym, zwinąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać śmietaną wymieszaną z serem.

Zapiekać 15 minut w 200 st.C.

środa, 07 lipca 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/07/07 10:40:29
Iście zbójnickie naleśniki :) Hej! :))
-
2010/07/07 10:52:56
zaiste, wyglądają apetycznie.
-
2010/07/07 11:16:58
ja tam lubie wszelkie nalesniki, rowniez na slodko, ale te sa tak cudne, ze az szkoda, ze nie mam oscypkow...
-
2010/07/07 11:37:34
Ja też lubię naleśniki na słono a te zbójnickie bardzo mi się podobają :)
-
2010/07/07 12:11:32
Ciekawy przepis :)
-
2010/07/07 12:23:08
Przepis świetny. bardzo mi się także podobają zdjęcia. :-)
-
2010/07/07 14:43:49
jestem pod wrażeniem :) muszą być przepyszne!
-
2010/07/07 14:51:25
Wolę naleśniki w wersji słodkiej, jakoś u mnie wszyscy takie wolą, ale.. taki naleśnik z oscypkiem z wielką, wielką chęcią bym zjadła i sądzę, ze moja rodzinka też.:)
Wszyscy bowiem UWIELBIAMY OSCYPKI! :) Jak jesteśmy w Zakopanym zawsze kupujemy i jemy sobie ot tak , no i obowiązkowo oscypek do domku przywozimy:-)
Śliczne naleśniki Edysiu!:)
-
2010/07/07 14:54:23
cudownie jest z wyjazdów wracac z czymś pysznym.. ;-)
-
2010/07/07 16:19:20
Szczerze powiedziawszy, bardzo rzadko jadamy naleśniki w wersji wytrawnej. Nie potrafię nawet powiedzieć, czy lubię taką ich wersję czy nie ;) Niemniej jednak, ciiekawa jestem, jak smakują w połączeniu z oscypkiem :) Dość innowacyjny pomysł :) Pozdrawiam :)

Ps. Zazdroszczę wizyty w Szczawnicy. Mam do niej sentyment, bo tam poznałam mojego męża :)
-
2010/07/07 17:54:39
Przepyszne na obiad... tylko gdzież ja dostanę bryndzę?

Pozdrawiam! :)
-
2010/07/07 18:44:18
A ja za oscypkami nie przepadam, ale naleśniki z serem, czemu nie?
-
Gość: madaszka1, *.radom.vectranet.pl
2010/07/07 19:34:42
mieszkam w Radomiu więc bryndzy ani oscypków nie kupię, ale właśnie robię deser z truskawkami w szklankach.właśnie kupiłam, nawet jeszcze bardzo ładne.pozdrawiam.
-
2010/07/07 19:41:03
wyglądają bardzo apetycznie.............zapisuję do zrobienia;)
-
2010/07/07 19:46:02
Zaytoona i Madaszka bryndzę można w zwykłych sklepach kupić w plastikowych pojemniczkach. Np. "bryndza zakopiańska" z Mlekovity, a oscypek można innym wędzonym serem zastąpić, np. roladą ustrzycką albo goudą wędzoną.
-
2010/07/07 22:41:10
Edysiu! Ty mi narobiłaś teraz smaku na wyjazd w góry tymi naleśniczkami....
-
2010/07/07 22:45:56
też lubię ostre wersje naleśników... niestety tylko ja...
ale na słodko z truskawkami też nie pogardzę :)
-
2010/07/07 23:03:56
Bardzo ciekawy przepis ale ja niestety wolę naleniki na słodko, niemniej jednak, te na zdjęciu wyglądają smakowicie:)
-
2010/07/09 05:43:24
Te naleśniki bardzo do mnie przemawiają:) A, że dzisiaj właśnie wybieram się na chwilkę w góry, to będzie okazja, żeby zaopatrzyć się w niezbędne składniki;)
-
2013/02/05 11:27:46
bardzo spodobał mi się ten przepis, lekko go zmodyfikowałam, ze względu na niechęc mojego syna do bryndzy i wyszły cudne, pyszne nalesniczki, dziękuję Edysiu :*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑