Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto toffi

Na zbliżający się weekend chcę Wam zaproponować ciasto, które piekłam już kilkakrotnie i za każdym razem tak samo urzekało nas swoim smakiem.  Kruche, miodowe ciasto wspaniale komponuje się  z masą śmietanową bez dodatku cukru i słodką karmelową, oraz gorzkawymi orzechami włoskimi. Chociaż może sprawiać takie wrażenie, wcale nie jest bardzo słodkie. Jest to ciasto z gatunku tych, które z  każdym kolejnym dniem stają się coraz lepsze.

Przepis pochodzi z segregatora który kiedyś kupiłam z margaryną Kasia.



Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g miodu
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem śmietankowy:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- 3 łyżeczki żelatyny

wierzch:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich


Na stolnicę wysypać mąkę, posiekać ją nożem z margaryną, dodać pozostałe składniki  i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części i każdą z nich przełożyć do formy o wymiarach 21x25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec przez około 15 minut.

Mleko w zamkniętej puszce wstawić do wysokiego garnka i zalać wodą tak, aby cała puszka znajdowała się pod wodą. Gotować przez 3 godziny w razie potrzeby dolewając wody tak, aby puszka przez cały czas była zanurzona. Ostudzić.

Śmietanę ubić na puszystą masę, a następnie dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody i lekko ostudzonej.

Kremem śmietanowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować zimną masę toffi i posypać posiekanymi orzechami.
czwartek, 29 lipca 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/07/30 02:19:19
Ale dobrze maja z toba domownicy:)
Ciasto wyglada pieknie, idealne; )
-
2010/07/30 06:41:42
Wspaniale się prezentuje! Mam chęć na ciasto toffi, które znalazłam na blogu Dorotki, moze skusze się na jesień lub zime.

Pozdrawiam :))
-
2010/07/30 07:30:40
pychaaa;D kiedyś robiłam coś podobnego, tylko, że kajmak, zamieniłam na masę czekoladową, wyszło przepyszne- ale jak to ja- nigdzie tego nie zapisałam i żeby to odtworzyć będę musiała trochę popracować ;)) Twoje wygląda prześlicznie
-
2010/07/30 07:33:52
Uwielbiam takie ciasta. Nie wiem tylko czy u mnie polezaloby kilka dni abym mogla sprawdzic czy z kazdym dniem smakuje lepiej :) Mysle, ze raczej znikneloby blyskawicznie :)
-
2010/07/30 07:42:15
aj... no pysznie wygląda! domyślam się że smakuje równie rewelacyjnie...
-
2010/07/30 08:10:41
a wiesz że kilka dni temu właśnie nad takim ciastem myślałam? :)) Zapisuję sobię przepis :)
-
Gość: beolhar, s183pc123.mmj.pl
2010/07/30 08:35:46
Rewelacja! Aż ślinka leci!
zapraszam na nowy adres
lubie.gotowac.com
-
2010/07/30 08:45:45
Imponujące warstwy. Wygląda bardzo zachęcająco i leciutko. Dobry przepis, naprawdę dobry. :-)
-
2010/07/30 08:50:55
Coś dla mnie, szczególnie ta warstwa toffi.
-
2010/07/30 08:54:46
Wygląda pysznie !
Ta warstwa toffi kusi mnie bardzo, pozostałe również są ogromnie apetyczne :)
-
2010/07/30 09:16:50
Wygląda genialnie! Chociaż nie przepadam za warstwowymi ciastami z kremem, to tym absolutnie mnie kupiłaś. Szczególnie, że zawiera kajmak, który ubóstwiam wręcz. ;))

Pozdrawiam!
-
2010/07/30 09:17:03
Wygląda genialnie! Chociaż nie przepadam za warstwowymi ciastami z kremem, to tym absolutnie mnie kupiłaś. Szczególnie, że zawiera kajmak, który ubóstwiam wręcz. ;))

Pozdrawiam!
-
2010/07/30 09:21:03
Pychotka, fajnie dla odmiany w sezonie oowocowym upiec ciacho z karmelem. Też o tym myślę :)
-
2010/07/30 09:42:14
Wyglada apetycznie, lubie wszystko co w nim jest, smietanke, toffi , orzechy, pewnie ciasto tez. Musze wyprobowac Twoj przepis.
-
2010/07/30 10:12:53
Pycha! Takie ciasta kojarzą mi się ze świętami :) Ale uwielbiam miodowe ciasta, a z kajmakiem, to już pewnie poezja smaku :)
-
2010/07/30 10:35:23
Piękne ciasto na soczystej trawce :)
-
2010/07/30 10:49:39
ciasto wygląda przepysznie. gdybym go zrobiła mój B. byłby zachwycony (;
-
2010/07/30 15:04:07
Uwielbiam ciasta z toffi. nie przeszkadza mi jeśli są nawet za słodkie ;)
-
2010/07/30 15:22:05
Pyszne jest! korzystam z tego samego przepisu. Część kajmaku i orzechów nakładam także na dolną warstwę ciasta. pięknie wygląda u Ciebie
pozdrowionka
-
2010/07/30 15:52:19
mnaiam !!!
ale bym zjadła!
-
2010/07/30 16:12:50
ale smacznie wyglada moglabys wpasc do mnie i upiec takie :)
-
Gość: madaszka1, 088156132097.radom.vectranet.pl
2010/07/30 19:17:42
piękne ciasto,ale jak wlać przestudzoną żelatynę żeby nie było grudek.przecież śmietana musi być zimna do ubijania,więc jak wlewam żelatynę ,która jest rozpuszczona w niewielkiej ilości wody to się utworzyły grudki.pozdrawiam.
-
2010/07/30 21:27:11
niesamowicie apetycznie opisałaś to ciasto, mimo ze nie przepadam za słodyczami (no dobra poza tymi z masy krówkowej, i tu kolejny plus dla tego) to mam ogromną ochotę na nie, i te orzechy...
-
2010/07/30 22:28:32
Ciasta toffi uwielbiam, ale... jeszcze nigdy sama takiego nie piekłam. Zaznaczam sobie Twoje, bo wygląda tak apetycznie, że jestem gotowa podjąć wyzwanie :)
Serdecznie Cię pozdrawiam, Edysiu.
-
2010/07/31 12:35:27
Edysiu, ono wygląda bosko! Świetne! A orzechy włoskie wprost ubóstwiam. Pozdrawiam!
-
Gość: gocha, 86-47-n1.aster.pl
2010/07/31 20:59:32
W tej książeczce jest kilka fantastycznych przepisów, z których korzysta moja mama i to dzięki nim moje koleżanki w akademiku nie mogły doczekać się mojego powrotu z domu za każdym razem, gdy wyjeżdżałam ;). Snickers jest świetny! A co ciekawe, to nigdy u nas nie był wypróbowany przepis na toffi - trzeba będzie zmienić ten stan rzeczy :)
-
2010/08/01 10:28:18
cudne te wszystkie warstwy
-
2010/08/01 23:51:13
Dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze dla tego ciasta :)

Ciastella po co szukać, skoro możesz wykorzystać ten przepis? ;)

Milk_chocolate a nie wiem ;) Ale skoro już jakoś tak telepatycznie ściągnęłaś ten przepis, to koniecznie musisz go wypróbować :)))

Zaytoona ja też nie przepadam za ciastami przekładanymi kremem, ale to jest rewelacyjne i na prawdę watro się skusić, Zwłaszcza jeśli się lubi kajmak ;)

Madaszko ja zawsze wlewam do bitej śmietany letnią żelatynę i wlewając cały czas mieszam. Grudki się nie robią.

Olacruz no to ja czekam na realizację tego wyzwania ;)

Gocha Snickersa też robiłam, ale już dawno. Koniecznie muszę go zrobić w najbliższym czasie. To Ty zrobisz Toffi, a ja Snickersa, dobrze? ;)
-
2010/08/02 17:40:59
Wygląda znakomicie :)
-
2010/08/03 11:22:06
pięknie Ci wyszło!
-
2010/08/28 22:46:39
Skusiłam się na ciasto toffi. Było rzeczywiście rewelacyjne, no i najważniejsze, że nie za słodkie!
-
2011/01/20 09:59:18
własnie robię to ciasto w sobotę mam gosci mam nadzieję ze bedzie smakowało
-
2011/12/07 15:35:47
Bardzo dobre!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów