Blog > Komentarze do wpisu

Kapuśniak po węgiersku

Początkowo wydawało mi się, że połączenie kapusty kiszonej i śmietany nie może smakować dobrze, albo co najmniej dziwnie. Postanowiłam jednak zaryzykować i ten kapuśniak ugotować trzymając się przepisu. Dobrze zrobiłam, bo dobre to było, a najbardziej smakowało mężowi i to on zjadł większość ;)

Przepis z gazetki z cyklu "Lubię gotować" nr 1/2005.



Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 2-3 cebule
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól


Kapustę osączyć, jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać, pokroić. Zalać trzema litrami wody, zagotować.

Boczek pokroić w kostkę i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodać do zagotowanej kapusty razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, przyprawić do smaku solą, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.

Można podawać z pieczywem.
poniedziałek, 21 czerwca 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/06/21 23:11:05
O, i jestem pierwsza :) Kapuśniaczek - tak, stanowcze tak.
Ale zwykle to, co wydaje się być dziwnym połączeniem, jest całkiem smaczne, a czasem nawet bardzo :)
-
Gość: Isa, 213.17.152.*
2010/06/21 23:13:12
Oj tak , kapusniak górą, jedna z moich ulubionych zup:)
-
2010/06/21 23:18:43
Dla mnie to połączenie jest pyszne. Koniecznie jeszcze z dodatkiem pieprzu ziołowego. Widzę Edysiu, że też do późna siedzisz. Pozdrawiam :)
-
2010/06/21 23:22:13
Lubię kapuśniaczek a tak dawno nie jadłam. Pysznie u Ciebie wygląda Edysiu:)
Pozdrowienia:)
-
2010/06/22 06:24:48
Wygląda smakowicie :)
Bardzo dawno nie gotowałam kapuśniaku ...
-
2010/06/22 08:30:44
Dawno nie jadłam kapuśniaku...ten wygląda bardzo smacznie :)
-
2010/06/22 08:31:02
podobają mi się wszystkie nowe wersje kapuśniaku
-
2010/06/22 10:03:30
Kapuśniak w każdej wersji jest nieziemski:)
-
Gość: oslun, *.infinity.net.pl
2010/06/22 10:59:29
Takie kapuśniaki gotowały moje babcie - a dawno to było! Do wszystkich zup dawały śmietanę Jakie wielkie było moje zdziwienie, gdy dowiedziałam się o barbarzyńskim wynalazku: ZASMAŻCE zwanej czasem ZAKLEPKĄ!
Pozdrawiam, Ewa
-
2010/06/22 11:14:05
pyszności :) Najlepszy kapuśniak na świecie robi moja mama ;)
-
2010/06/22 11:29:26
Przyznam że miałabym podobne wątpliwości. Też jeszcze takiej nie jadłam. Skorzystam z Twojego przepisu póki kapusta jest jeszcze młoda. Pozdrawiam :)
-
2010/06/22 15:52:52
A ja zawsze tak wlasnie robilam i nawet nie wiedzialam, ze to jest niby po wegiersku :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑