Blog > Komentarze do wpisu

Czerwona kapusta na gorąco

Kiedy przedstawiałam Wam przepis na duszoną czerwoną kapustę, wspomniałam o tym, że mam jeszcze jeden, nieco inny sposób na jej przygotowanie i obiecałam się nim podzielić. Kapustę przygotowałam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz przyszła kolej na jej pokazanie. Ta wersja jest gęstsza od poprzedniczki i muszę powiedzieć, że smakuje mi chyba nawet bardziej.  Spróbujcie sami, polecam :)



Składniki:
- 1,5 kg czerwonej kapusty
- kostka bulionu wołowego
- 2 łyżki octu winnego
- liść laurowy
- szczypta mielonego suszonego czosnku
- sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku

zasmażka:
- 3 łyżki łuszczu (pół na pół olej z masłem)
- 2 łyżki mąki pszennej


Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody, dodać kostkę bulionową i liść laurowy. Do wrzątku wkładać partiami poszatkowaną kapustę, posypując każdą warstwę odrobiną soli. Na koniec wszystko wymieszać, przykryć i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 30-40 minut (jeśli wody będzie za mało, można dolać jeszcze pół szklanki wody).

Wlać ocet, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

Przygotować zasmażkę: do rozgrzanego tłuszczu wsypać mielony czosnek, dodać mąkę i mieszając smażyć 2 minuty na małym ogniu, ostudzić. Zimną zasmażkę dodać do kapust i mieszając zagotować.
poniedziałek, 24 maja 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/05/24 15:07:53
Piękny ma kolor :) Jeszcze nigdy nie jadłam takiej kapusty...
-
2010/05/24 15:28:10
Kapusty czerwonej z zasmażką jeszcze nie jadłam. A u mnie na blogu jest właśnie sałatka z kapusty czerwonej z selerem naciowym. Pozdrawiam :)
-
2010/05/24 15:44:39
Nie umiem zrobic zasmazki, zawsze robią mi się bryły.... A kapustę robię z kiszonymi ogórkami i cebulą na zimno, tez jest pycha :-) Pozdrawiam! Asia
-
2010/05/24 15:47:59
uwielbiam jej kolor! mogłabym zjeść samą na obiad, taka jest pyszna :)
-
2010/05/24 15:57:17
Pyszna kapustka, wspaniale wygląda :)
-
2010/05/24 17:56:30
Nie wiem dlaczego, ale czerwonej kapusty jakoś nie jadamy w domu. Chyba jestem leń, który nie lubi siekania. Twoja wygląda cudnie.
-
2010/05/24 18:58:08
Jaki ma boski kolor! Uwielbiam :))
-
2010/05/24 18:58:40
bardzo lubię czerwona kapustę, zazwyczaj robię na słodko z rodzynkami, ale taką też chętnie spróbuję....;)
-
Gość: Czi, ambrosia.rz.izeto.pl
2010/05/24 19:24:08
smakowitosci mniam mniam :D
zapraszam do siebie :)fotograficznie
-
2010/05/24 20:47:57
och jak jak lubię taką kapustkę :)
-
2010/05/24 21:35:00
A ja tak dawno nie jadłam kapusty...
-
2010/05/25 05:13:20
Pysznie się prezentuje ta kapusta :)
-
2010/05/27 10:07:58
Przede wszystkim ten kolor jest cudny, aż się chce schrupać ;-)
-
Gość: , 82.113.121.16*
2012/10/21 12:23:46
ja gotuje poszatkowaną kapuste w lekko osolonej wodzie, pod koniec dolewam troche octu i odcwdzam. Jak wystygnie dodaje starte jabłko, marchewke oraz celule pokrojoną w drobną kostke. Dodaje pieprz, papryke słodką kucharka i cukier oraz majonez. pychotka
-
2012/11/05 17:31:52
To jest mistrzostwo świata! Ugotowałam dzisiaj i już żałuję, że nie mam więcej. Pyszne :)
-
Gość: iwona, 89-70-104-107.dynamic.chello.pl
2012/11/23 18:04:46
bardzo dobra, dodaję do ulubionych :)
-
Gość: , host-80-238-109-38.jmdi.pl
2012/12/09 11:18:50
bardzo dobra!!!
-
Gość: , 91-232-91-23.citylan.com.pl
2013/02/02 23:59:09
A ja do gotowania czerwonej kapusty dodaję jeszcze kilka goździków, oprócz już wspomnianych innych dodatków.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów