Blog > Komentarze do wpisu

Bigos z mieszanej kapusty

Rozgrzewania przez żołądek ciąg dalszy.

Ugotowałam mój drugi w życiu bigos. Jak stwierdziła rodzina, jeszcze lepszy od poprzedniego, świątecznego. Pierwszy bigos ugotowałam z samej kiszonej kapusty, a teraz chciałam spróbować jak będzie smakowała wersja z dodatkiem kapusty świeżej. Dodałam też więcej rodzajów mięsa oraz czerwone wino. Udał się wspaniale, dla nas to po prostu bigos idealny. Ugotowałam większą ilość, żeby część zamrozić, ale tak nam ten bigos zasmakował, że zjedliśmy go zanim zdążyłam odłożyć część do zamrażalnika ;)

Szukałam przepisu, ale żaden nie odpowiadał mi w całości, więc wzorując się na kilku, stworzyłam swój własny.



Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 mała główka świeżej kapusty białej (ok. 1,3 kg)
- 300 g wędzonego boczku
- 500 g mięsa wołowego gulaszowego
- 500 g karczku wieprzowego
- 300 g mięsa gulaszowego z indyka
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 500 g dobrze uwędzonej cienkiej kiełbasy
- 5-6 cebul
- 2 łyżki smalcu
- duża garść suszonych grzybów
- 10 suszonych śliwek bez pestek
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- kminek
- pół opakowania słodkiej papryki w proszku
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)


Kiszoną kapustę opłukać jeśli jest zbyt kwaśna, odcisnąć i pokroić. Wlać 5 szklanek zimnej wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone śliwki. Przykryć, zagotować i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.
Słodką kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić, przełożyć do ugotowanej kapusty kiszonej, wymieszać.

Wszystkie rodzaje mięsa razem z boczkiem pokroić w niedużą kostkę, włożyć na patelnię, dodać 1 łyżkę smalcu i podsmażyć na rumiano. Potem podlać połową wina, przykryć i dusić do miękkości w razie potrzeby podlewając wodą. Miękkie mięso przełożyć do kapusty.

Cebule pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki i usmażyć na łyżce smalcu. Dodać do kapusty z mięsem.

Wszystkie składniki wymieszać, wlać resztę wina, dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i kminek, wymieszać. Gotować razem jeszcze przez 5-10 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.


wtorek, 18 maja 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/05/18 21:24:10
Edysiu ładnie to tak robić nam smaka o tej porze:) Pięknie wygląda ten bigosik, zjadłabym troszeczkę ze świeżym chlebkiem:)
-
2010/05/18 21:35:41
A ja ci powiem że ostatnio myślałam o bigosie:) Nawet kupiłam kapuste.ale niestety zużyłam do obiadu:/ Ale teraz mi przypomniałaś, zrobię na weekend:)
-
2010/05/18 21:47:59
Jejku jak smacznie wygląda!
Zjadłabym z wielka, wielką chęcią Edysiu:)
-
2010/05/18 22:19:52
Mi zawsze smakował bardziej taki mieszany bigos :)
-
2010/05/18 22:48:24
z kromką chleba idealny :)
-
2010/05/19 08:50:32
Robię bardzo podobny, ale bez wina. Pozdrawiam :)
-
2010/05/19 08:53:07
Piękne te dechy masz! A u nas bigos robi Dawid - dajemy trochę mniej mięsa bo drogie hehe, ale też z dwóch rodzajów kapusty :)
Nic nie zostało? Ani odrobina?
:*
-
2010/05/19 10:19:55
robię podobny i jest smakowity, Twój wygląda obłędnie i kusząco :)
-
2010/05/19 11:11:05
Twoje zdjęcia mnie rozmwalają poprostu.. u Ciebie na blogu to nawet zgniłe jajo wyglądało by zachwycająco ;) Poezja :)
-
2010/05/19 20:05:21
Ja jeszcze nigdy nie robiłam bigosu :) choć nie przepadam za nim, jak zobaczyłam Twoje zdjęcia, nagle nabrałam na niego ochoty... :)
-
2010/05/19 20:09:21
Jolu ależ taka pora jest w sam raz, żeby Wam smaku narobić. Może tak Was zachęcę, że rano na zakupy po kapustę popędzicie? ;)))

Gosiu no widzisz, ja moje myślenie zrealizowałam, a Ty teraz masz zaległości ;)

Majanko dziękuję Ci ślicznie :)

Mężczyzno gotujący ja się już chyba wyłącznie na taki przerzucę ;)

Paula tak, z chlebkiem obowiązkowo, najlepiej takim z chrupiącą skórką :D

Ewo a może spróbuj takiego bigosu na winie? ;)

Poleczko ja się w tych dechach zakochałam, takie są piękne i stare :) Zresztą widać to ostatnio na moich zdjęciach, hihi
Nic już niestety nie zostało, czego sama żałuję...

Magda dziękuję :)

Milk_chocolate z tym jajem to pojechałaś...
:)))
Dziękuję Ci bardzo :D
-
2010/05/19 20:11:53
Mirabelko jeszcze wszystko przed Tobą, ja dopiero dwa razy bigos gotowałam i okazało się, że wcale nie jest taki trudny do zrobienia jak myślałam :)
Dziękuję i mam nadzieję, że ta ochota będzie tak wielka, że dojdzie do realizacji ;)
-
Gość: noname, chello089072102214.chello.pl
2010/05/20 10:27:54
Brakuje tylko jednego... trzy-pięciodniowego, a nawet tygodniowego duszenia.
Stąd brak odpowiedniego koloru.
-
2010/05/20 10:35:16
Noname dla mnie kolor był odpowiedni, a duszenie kilkudniowe było, jak najbardziej, za każdym razem kiedy bigos zagrzewałam do jedzenia ;)
-
2010/05/21 21:33:52
Chciałabym powiedzieć jak bardzo mi ślinka leci... Tak sobie myślę, że gdybym dopadła do garnka z takim bigosem - to trudno byłoby mnie oderwać... :D
-
Gość: kasia k., 82-160-15-2.tktelekom.pl
2011/10/21 21:18:48
zrobiłam go dziś na próbę... :) na razie ja próbowałam - pyszny jest, ale wielkie smakowanie będzie na imprezie rodzinnej w niedzielę. :) posiedzi do niedzieli nabierze walorów!
-
2011/11/30 20:23:09
Co robić z grzybami ?????????????????????????????
-
2011/11/30 20:23:29
Co robić z grzybami ?????????????????????????????
-
Gość: onisconi, e1-174-j11.elartnet.pl
2012/08/22 00:19:48
Ja gotuję bigos z mieszanej kapusty już od 30 lat.Kapusty gotuję oddzielnie i mieszam,kiedy są miękkie.Mięsa duszę z cebulą ,czosnkiem,majerankiem,mielonym kminkiem w sosie,który póżniej dodaję do kapusty.Mięsa różne:wołowina.wieprzowina ,udziec indyczy,zając,dzik,baranina(im więcej,tym lepiej). Kiedy mięso jest miękkie,wyjmuję z sosu,kroję w kostkęi dodaję do kapusty wraz z sosem.Z wierzchu posypuję pieprzemi skrapiam MAGGI.Osobno,w niewielkiej ilości wody gotuję suszone grzyby.Kroję kiełbasę kostkę i podsmażam na patelni.wszystkie składniki mieszam i wrzucam do 5-cio litrowego gara.Dodaję szklankę czerwonego,wytrawnego wina i gotuję przez 3 dni(po 1 godzinie na każdy dzień).Bigos musi się zmacerowac.REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Gość: dort21, 95-155-101-41.multi-play.net.pl
2012/11/18 02:15:39
zrobiłam według Twojego przepisu już drugi raz, po prostu poezja. nie daję tylko śliwek suszonych, bo mąż nie lubi :((( pozdrawiam
-
Gość: przyklejka1, abvv77.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/19 14:44:09
mój pierwszy bigos w życiu - robiony według tego przepisu...fakt bez wina i kminku ale najlepszy bigos jaki jadłam...idealnie trafia w moje gusta :) z podziękowaniem za przepis..napewno będę do niego wracać ;)
-
Gość: azis252, ip-93-154-136-69.free.aero2.net.pl
2013/12/11 20:02:57
rewelacja, smakował wszystkim :) od dziś bedzie u mnie na stole tylko ten bigos :)
-
Gość: , 5.172.252.*
2014/01/10 10:11:39
zrobiłem ten bigos według tego przepisu i wyszedł super i wszystkim smakował ale ja uważam że 5 cebul to za dużo,zrobił się za słodki,2 cebulki powinno w kiełbasą wystarczyć.
-
Gość: annita, 89-79-85-159.dynamic.chello.pl
2014/06/04 09:43:56
a gdzie te grzyby?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów