Blog > Komentarze do wpisu

Rolady wołowe z fetą

Lubię fetę, niedawno polubiłam też rolady wołowe. Kiedy więc zobaczyłam ten przepis, to od razu postanowiłam go wypróbować. Tak jak spodziewałam, rolady bardzo nam smakowały, a sos z dodatkiem wina miał wspaniały aromat i piękny, głęboki kolor. Idealne na niedzielny obiad.

Przepis zaczerpnęłam z gazety "Sól i pieprz" nr 2/2010. Nie zapiekałam jednak rolad w piekarniku tak jak w oryginale, ale udusiłam na kuchni.


Składniki (na 4 porcje):
- 4 plastry wołowiny na pieczeń (po ok. 160 g każdy)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 100 g fety
- po 2 gałązki tymianku i bazylii
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml rosołu
- 200 g krojonych pomidorów (z puszki)


Papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, a fetę na "beleczki" grubości palca. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki i drobno posiekać.

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku fety, obłożyć papryką, połową cebuli i ziołami , zwinąć rolady, obwiązać nicią.
Usmażyć na brązowy kolor na rozgrzanym oleju. Wyjąć rolady z tłuszczu.

Pozostałą cebulę zeszklić na tłuszczu z rolad, dodać przecier pomidorowy i krótko przesmażyć. Oprószyć mąką, zalać winem i rosołem, dodać pomidory razem z zalewą, wymieszać. Włożyć rolady, przykryć i dusić pod przykryciem  do miękkości (około 80-90 minut).
Wyjąć rolady, usunąć nici, a sos doprawić solą i pieprzem.

Podawać z makaronem grube wstążki.
poniedziałek, 22 marca 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/03/22 18:50:40
U mnie też ostatnio były na obiad roladki wołowe, troszkę inne niż u Ciebie. Pysznie wyglądają :)
-
2010/03/22 19:01:08
Lubię oglądać Twoje przepisy między innymi dlatego, że często korzystamy z tych samych żródeł i po tym jak zobaczę co przygotowałaś zastanawiam się czy ja na to danie zwróciłam uwagę:)
Roladki....palce lizać:)Pozdrawiam:)
-
2010/03/22 19:09:26
Świetną se te rolady:) Tak sobie myśle żebym takie zrobiła tyleż e z kurczakiem:) Ach kolejny świetny obiadek u ciebie :))
-
2010/03/22 19:09:56
Mniam.
Śliczne zdjęcia, choć wołowego nie lubię same obrazy robią na mnie wrażenie.
Jeść nie muszę.
-
2010/03/22 21:37:05
też mam ten numer i też chętnie zrobie kiedys te roladki (: bo twoje wyglądają smakowicie.
-
2010/03/22 22:05:47
Wołowe nie gości u nas w domu, sama nie wiem dlaczego. Ciekawe czy w takim towarzystwie by nam posmakowało (bo fetę kocham).
-
2010/03/22 22:51:10
Pysznie wyglądają te roladki Edysiu! Wspaniałe obiadki przygotowujesz!
Pozdrawiam:)
-
2010/03/23 02:12:42
Edytka kiedy mogę się wprosić do Ciebie na taki obiad?:)
Przyniosę jakieś ciasto :)
-
2010/03/23 09:33:54
Ganiu tośmy się zgrały :))

Wiosenko a na te rolady uwagę zwróciłaś?
Też zauważyłam że lubimy te same źródła przepisów :]

Gosiu nie wiem jakby tutaj mięso drobiowe pasowało, ale spróbuj, a potem daj znać jak smakowało.

Olciku Ty to wczoraj chyba rekord w komentowaniu u mnie pobiłaś :D
Dziękuję za wszystkie :)

Darki dziękuję i polecam.

Kabamaiga u nas mięso wołowe dopiero od niedawna jest w użyciu, do tej pory jakoś się przed nim broniłam. Też sama nie wiem dlaczego ;)

Majanko dziękuję bardzo :)

Poleczko jak tylko będziesz w PL to zapraszam :))
-
2010/03/23 16:51:40
Edysiu, zwróciłam uwagę na te roladki:) Tylko, że u mnie jakoś wołowina rzadko pojawia się na stole. Zupełnie nie wiem dlaczego, muszę to zmienić;) Pozdrawiam:)
-
2010/03/31 08:09:40
Roladki wyglądaja smakowicie. znajda sie na mojej liscie do wypróbowania.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów