Blog > Komentarze do wpisu

Oryginalna pieczeń z jajkami

Taką pieczeń można przygotować na Wielkanoc, bo świetnie wpisuje się w te święta dzięki warstwie jajek. Równie dobrze można ją upiec już po świętach, kiedy to zostaje nam w lodówce nadmiar gotowanych jajek i wędliny.

Pierwszy raz przygotowałam ją kilka lat temu, na swoje urodziny. Przepis znalazłam we własnych zbiorach i wtedy zamieniłam plasterki jajek z przepisu oryginalnego na jajka starte na tarce. Pieczeń wyszła bardzo dobra, ale warstwa z samych jajek niezbyt dobrze trzymała obydwie warstwy mięsne i pieczeń pokrojona na plasterki trochę się rozpadała. Dlatego tym razem do jajek dodałam starty żółty ser który masę świetnie skleił.

Można powiedzieć, że jest taka potrawa "dwa w jednym", bo świetnie smakuje zarówno na ciepło i jak i na zimno. Dlatego też najpierw podałam pieczeń na gorąco z pieczonymi ziemniakami i sałatą, a drugiego dnia pokrojoną w cienkie plasterki jako wedlinę do chleba. Świetnie sprawdziła się w obu wersjach.

 

 

Składniki:
- 250 g mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego
- 250 g cienkich parówek
- 250 g gotowanej szynki
- 1 czerstwa bułka
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz

- 4 jajka ugotowane na twardo
- 80 g żółtego sera

- natka pietruszki
- 1 łyżka margaryny do smażenia


Mięso, parówki i szynkę przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą bułką. Wymieszać z jajkami i przyprawami.

Jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać.

Małą keksówkę o wymiarach 25x12 cm (mierzone u góry) wyłożyć folią aluminiową i wysmarować tłuszczem. Do formy przełożyć połowę masy mięsnej, a na nią wyłożyć masę jajeczną. Przykryć pozostałym mięsem. Wierzch pieczeni posypać posiekaną natką pietruszki i skropić roztopioną margaryną.

Formę wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i zapiekać około 45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, ale zostawić w nim mięso jeszcze przez około 10 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć formę z piekarnika, delikatnie wyjąć folię z mięsem, pokroić na grube plastry. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i duszonymi warzywami lub sałatą.
Świetnie smakuje też na zimno, jako dodatek do chleba.


Przepis dodaję do akcji Kuchnia Wielkanocna 2010.

 

środa, 31 marca 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/03/31 18:12:24
Wygląda bardzo zachęcająco:)
-
2010/03/31 18:12:34
robię bardzo podobnie, tylko że ja wkładam całe ugotowane jajka do mięsa. Bardzo ładnie wygląda jak się kroi :) Twój sposób wypróbuję na pewno następnym razem bo bardzo ładnie to wygląda :) Pozdrawiam
-
2010/03/31 18:31:51
Bardzo ciekawie to wygląda. Mam wstydliwą słabość do parówek, więc tym chętniej wypróbowałabym je w pieczeni, bo tak jeszcze nie jadłam.
-
2010/03/31 18:38:26
Wygląda niesamowicie ! Nie dość ,ze smaczna to ozdobna :) Super!:)
-
2010/03/31 19:20:08
tyle widzę pieczeni w koło a u mnie nigdy się takiej nie piecze, szczerze powiedziawszy to dzięki Durszlakowi się dowiedziałam że taka świąteczna tradycja w ogóle istnieje.
-
2010/04/01 00:44:56
I o! Jest :D
-
2010/04/01 08:53:58
Witam! Bardzo piękne zdjęcie i niezwykle apetyczny przepis! Muszę koniecznie spróbować, ale pewnie dopiero po świętach! Korzystałam już z kilku Twoich przepisów i ani razu się nie zawiodłam! Pozdrawiam wiosennie!
-
2010/04/01 12:48:25
KUrka blaszka, wyglada rewelacyjnie. Musze kiedys wyprobowac. Jestes wielka Edysiu1
-
2010/04/02 11:10:23
Faktycznie, ciekawostka :) Pięknie się prezentuje :)
-
2010/04/02 18:21:47
bardzo efektowna!
-
2010/04/03 12:32:56
Edysiu, niesamowicie sie prezentuje ta pieczen! Piekna :)

Pozdrawiam i zycze radosnych i pogodnych Swiat! :)
-
2010/04/03 13:29:14
wygląda jak jakieś ciasto a nie pieczeń :)
Wesołych i radosnych Świąt
-
2010/04/03 14:06:35
Wesołych i pysznych Świąt Wielkanocnych Edysiu!:)
-
2010/04/03 14:08:26
Pieczeń - ciekawostka. :-))) Bardzo ładnie wygląda. :-)))
Edysiu, wszystkiego dobrego, trzymaj się, bardzo Cię pozdrawiam i z całego serca życzę pogody w te dni. :-))
-
2010/04/03 14:36:30
Bardzo oryginalna pieczeń. Wszystkiego dobrego na Święta
-
2010/04/03 16:10:15
Wesołych, pełnych nadziei i wiary świąt Wielkiej Nocy, spędzonych wśród srebrnych bazi i kochającej rodziny, przy wspólnym stole.
-
2010/04/03 17:38:59
Życzę Ci radosnych i spokojnych Świąt , Edysiu !!! :)
-
2010/04/03 18:34:46
Pieczeń polecam i bardzo dziękuję za życzenia!
-
Gość: Renata, 213.77.124.*
2010/04/09 12:13:40
A ja mam pytanie, czy to mięso może być mielone?
-
2010/04/09 12:18:37
Renato tak, możesz użyć gotowego mięsa mielonego, ale skoro szynkę, parówki i bułkę i tak trzeba zmielić, to w przepisie jest mięso w kawałkach.
-
2010/04/11 18:59:24
Widzę, że ostatnio dużo u Ciebie wytrawnych pyszności :)
-
Gość: Pia Gizela, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/04/19 20:33:02
Witam, zrobiłam ten pasztet na minione święta i powiem, że gościom smakowało:) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam serdecznie. I przyznaję się, że podglądam często:)

www.zwyczajnieniestabilna.blogpost.com
-
2010/04/19 22:37:09
Pia Gizela cieszę się że smakowało :)
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
-
2010/04/29 21:29:28
Na prawdę fascynująco wygląda;)
-
2010/05/08 17:53:31
wygląda niesamowicie! Edysiu,kusisz swoimi przepisami...na jutro mam w planie salatke makaronowa,ale i drozdzowa baba mnie korci i kurczak czeka w kolejce..gratuluje ciekawego bloga ,ktory z pewnoscia bede czesto odwiedzac.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑