Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto buraczane

Kiedyś, a nie było to wcale bardzo dawno temu, do głowy by mi nie przyszło, że można piec ciasta z warzywami. Potem zaczęłam zaglądać na fora kulinarne, później na blogi o tej samej tematyce, no i okazało się, że to wcale nie jest taki dziwny dodatek jak mi się wydawało. Od tego czasu zresztą sama już upiekłam babkę i bułeczki z ziemniakami, czekoladowe ciasto z cukinią i torcik marchewkowy. Wszystko zadziwiająco smaczne, a dzięki warzywom miękkie, wilgotne i puszyste.

Dlatego też kiedy trafiłam na przepis na ciasto buraczane wiedziałam że i tego muszę spróbować. W lodówce miałam akurat buraki, więc we wtorkowy wieczór zabrałam się za pieczenie. Bardzo byłam ciekawa smaku i wyglądu tego ciasta, a mąż który zobaczył przygotowane na blacie kuchennym potrzebne mi produkty pytał czy na pewno wiem co robię i czy nie połączyłam przez pomyłkę dwóch przepisów na dwa różne dania ;)

Efekt? Przepyszne, kolorowe ciasto. Miękkie, pachnące cynamonem, troszkę przypominające piernik, zwłaszcza skórką która jest taka sama jak na pierniku mojej mamy który pamiętam z dzieciństwa - miękką i lekko klejącą. Jak dla mnie, to ciasto jest o wiele lepsze niż z samą marchewką. Na pewno interesuje was, jak w cieście smakują buraki? Dla mnie - po prostu jak bakalie. Zresztą spróbujcie sami, polecamy oboje - ja i zachwycony ciastem mąż :)



Przepis z książki "1000 klasycznych ciast i ciasteczek" Wendy Hobson.

Składniki*:
- 375 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta soli
- 225 ml oleju
- 430 - 440 g cukru pudru
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 225 g surowych czerwonych buraków
- 225 g surowych marchewek
- 150 g posiekanych mieszanych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i ziemne nie solone)


Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól. Dodać olej i rozkłócone żółtka. Buraki i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pozostałych składników razem z orzechami i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę, a potem  delikatnie, drewnianą łyżką wmieszać ją w ciasto.

Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x21 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C. Piec przez około godzinę, aż boki ciasta odejdą od brzegów formy, ciasto będzie sprężyste w dotyku, a patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy.


* ponieważ w książce składniki były podane na formę o średnicy 20 cm, a ja nie lubię okrągłych ciast, ilość składników powiększyłam o 1/2 i ciasto upiekłam w większej formie prostokątnej o podanych w moim przepisie wymiarach.


czwartek, 04 marca 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/03/04 10:39:17
apetycznie wygląda, torcik z marchewką też robiłam i zastanawiam się z jakich warzyw jeszcze można coś upichcić
-
2010/03/04 11:15:34
chyba muszę dac buraczanemu ciastu jeszcze jedną szansę..
-
2010/03/04 12:15:32
Oryginalny pomysł;-) Fajne kolory i strukturę ma to ciasto;-)
-
2010/03/04 12:27:08
A ja nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z warzywami...Niedobrze, niedobrze. Czas najwyższy!
-
2010/03/04 13:44:24
Trallalalal wiem co upieke dzis wieczorem :) Dla Dawida :))) Jak mi sie zechce :D
-
2010/03/04 13:52:13
Gratuluje odwagi, ciasto wygląda pięknie i kto by powiedział że sekretny składanik to buraki he :)) Ja z ciastami i warzywami dopiero raczkuje :) Chyba zacznę wpierw od cukini ;)Pozdrawiam
-
2010/03/04 15:15:46
jeśli masz ochotę na eksperymenta wejdź do mnie i obejrzyj buraczany torcik. Zapewniam był pyszny - Ziemianin w kuchni
-
2010/03/04 16:12:40
Ha! Tośmy się zgrały:) Dobrze mi się wydawało, że z połączenia buraków i marchewki wynikłoby coś dobrego;) Ale ciasto z samych buraków też jest pyszne :)
-
2010/03/04 20:31:56
ciasto marchewkowe, teraz buraczane:) jakie bedzie nastepne?;)
-
2010/03/04 21:36:39
pieklam juz buraczkowe ciasto,przepyszne bylo,bardzo mi smakowalo.
Twoje wyglada rewelacyjnie!!!
Milego wieczorku Edysiu :)
-
2010/03/04 21:40:55
wygląda tak kolorowo (:
-
2010/03/05 05:24:19
Wyglada cudownie! I jakie ma śliczne kolory! Bardzo mi sie podoba:)
-
2010/03/05 14:34:52
Edysiu, właśnie skosztowałam mojego ciasta buracznego - naprawdę pyszne :). No i wygląda znakomicie. Buziaki :)
-
2010/03/06 12:16:17
Po marchewkowym pierniku i mnie nęci buraczane. Zwłaszcza, że mam podgląd na nie u Ciebie :)
-
2010/03/06 19:13:14
Muszę przyzanc, że wygląda przepysznie. Z przyjemnością go upiekę :)
-
2010/03/08 20:31:04
nie przyszłoby mi do głowy robic ciasto z buraków;) ciekawe:)
-
2010/03/09 23:13:42
super te ciasta warzywne. strasznie nam takie smakują. a jeszcze buraczki kupiliśmy - nic tylko zgapiać, a potem się delektować ;)
-
2010/03/10 21:30:47
Nigdy nie robiłam ciasta z buraczkami. Wygląda wspaniale. Trzeba będzie kiedyś spróbować:) Pozdrawiam Edysiu:)
-
Gość: Krokodyl, aaph111.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/11 09:21:25
O, upiekę w przyszłym tygodniu, wspaniałe! :-) I jestem ciekawa smaku. :-)
-
2010/03/12 12:47:49
Dziękuję i cieszę się że ciasto się podoba :) Polecam, bo na prawdę jest pyszne!

Beatko szybka jesteś :)
-
2010/03/12 16:09:26
Wow! Alez cudenko! Slicznie wyglada, kolor bardzo poprawiajacy nastroj :)
Mam nadzieje, ze dostane jeszcze buraki, bo bardzo chcialabym wyprobowac przepis jeszcze w tym sezonie.
Swietne 'znalezisko' Edysiu :))
-
2010/03/12 18:39:00
piękne! z burakami jeszcze się nie odważyłam ale czuję że nastąpi to w najbliższej przyszłości :)
-
2010/03/16 21:53:02
O łał,
koniecznie do wypróbowania!:)
-
2011/07/16 21:34:36
Chyba ktoś kradnie ci zdjęcia, a przynajmniej to:
nk.pl/#profile/40066881/gallery/album/2/57
Mam rację?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów