Blog > Komentarze do wpisu

Zupa ziemniaczano-grzybowa

Kolejna jesienno-zimowa zupa, która wspaniały aromat zyskuje dzięki dodatkowi suszonych grzybów. Zresztą nie tylko aromat, ale i smak. Może i nie wygląda zbyt atrakcyjnie, bo ma taki szaro-bury kolor, ale zapewniam że smakuje wspaniale.



Składniki:
- 300 g pieczarek
- 2-3 suszone grzyby
- 2 pory
- 4 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- kostka rosołowa (mięsna lub warzywna) - niekoniecznie
- listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego koperku


Suszone grzyby zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić na 30 minut.

Pory i cebulę obrać, opłukać. Pokroić - pory w krążki, cebulę w kostkę. Warzywa zalać 5 szklankami wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Chwilę gotować.

Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle. Namoczone grzyby osączyć i pokroić. Razem z wodą w której się moczyły i pieczarkami dodać do zupy. Gotować 35 minut.

Pokrojone w plasterki (lub półplasterki) ziemniaki razem z kostką rosołową wrzucić do zupy 15 minut przed końcem gotowania.
Kilka łyżek zupy połączyć ze śmietaną i wlać do pozostałej zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem, zagotować.
środa, 20 stycznia 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/01/20 21:52:41
Dla mnie wygląda bardzo ładnie, a tak to już jest że niektóre potrawy nie są wogóle fotogeniczne, za to sa bardzo pyszne:)
-
2010/01/20 21:54:58
Pyszna zupa na zimę! Już wyobrażam sobie jej aromat od suszonych grzybów! Zrobię taką :)
-
2010/01/20 22:23:16
Wiosenko ja zazwyczaj mam problem z robieniem zdjęć zupom i daniom jednogarnkowym, ale jakoś trzeba sobie poradzić, skoro one takie dobre :)

Grażynko zrobisz? to super! :D
-
Gość: Lika, *.smrw.lodz.pl
2010/01/20 22:27:07
Dzien dobry! O, widze nowy przepis, juz sie nie moge doczekac kolejnego wiec zagladalam tu juz rano :). Jakis czas temu trafilam na Pani bloga i od tego momentu systematycznie sie tu podkradam. Super przepisy! Nie mam pojecia jak Pani to robi. Wszystko pyszniutkie i jeszcze te zdjecia! Poezja :). Na razie sprobowalam "zupy meksykanskiej" wydawala sie latwa, nawet jak dla mnie ;), dodatkowo przemawial za nia niski koszt. Zbieralam sie chyba z tydzien, wiadomo latwiej ugotowac z mysla o kims, przynajmniej ja tak mam. A dzis mieli przyjechac rodzice, pretekst dobry, wiec gotowalam ja chyba o polnocy ;). Tato od drzwi oznajmil, ze "jesc nie moze", pewnie sie wystraszyl moich "zdolnosci", ale mamie podobno smakowala. Dla mnie miala smak dziwny, i nieco za bardzo ziolowy, dzis stwierdzilam ze to chyba wina ziol prowansalskich. Smakowala tez moze koncentratem (na jakies 2L dalam 4czubate lyzki), mysle by nastepnym razem rozpuscic go w wywarze przed dodaniem do calosci, i moze troche mielonej papryki, w koncu to meksykanska;). Na kolejny przepis musze sie ZDOBYC ale wszystkie przepisy (te nowe i starsze) z wielka uwaga tu u Pani ogladam.
Pozdrawiam
-
Gość: , *.chello.pl
2010/01/20 22:30:07
Uwielbiam zupy :-))) Mniam mniam
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2010/01/20 23:51:21
właśnie takie uwielbiam (:
-
2010/01/21 01:01:34
Edytka mój przemądrzały kolega z pracy by powiedział: albo ziemniaki, albo grzyby albo zupa :) Dla mnie to połączenie jest idealne!
Właśnie jak Ty to robisz, że zawsze jest u Ciebie smacznie? :)))))))
-
2010/01/21 06:34:42
Wspaniała zupa i piękne zdjecie Edysiu! Nie mogę sie napatrzeć, zupa mówi - zjedz mnie, zjedz mnie! :))
-
2010/01/21 10:14:07
Też uważam, że i zupa i zdjęcie fajne, a nawet się dzisiaj doczytałem jakim aparatem zrobione;-) Pozdrawiam;-)
-
2010/01/21 17:44:59
Super!!! pysznosci,uwielbiam taka zupke i czesto gotuje,bo moje dziecie jest wielbicielba grzybowych zup i to wlasnie z ziemniakami.
Pozdrawiam cplutko :)
-
2010/01/21 19:29:42
Ja też znam kilka potraw które zyskują dopiero po spróbowaniu, a nie przy oglądaniu. A taką grzybową to poproszę, tym bardziej, ze ja jakoś nigdy nie robię :(
-
2010/01/21 22:01:04
Lika witam i bardzo dziękuję za tyle pozytywnych słów pod moim adresem :)
Nie mogę tylko ustalić którą zupę ugotowałaś, bo meksykańskiej nie gotowałam, a i te zioła prowansalskie mi żadnej z tych które są na blogu nie pasują ;)

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam oczywiście do jak najczęstszych odwiedzin i korzystania z przepisów!

Kucharzytrzech, Darki witam w klubie ;)

Poleczko ten kolega się nie zna ;)
Jak to robię nie wiem, ale cieszę się ogromnie że tak myślicie :)

Majanko ja myślę że ona mówi "ugotuj mnie, ugotuj mnie" ;))

Andrzeju no to się wydało :))

Gosiu a moje dziecię nie przepada za grzybami niestety i zawsze muszę je z porcji dla niego wybierać. Mam nadzieję że dorośnie do ich smaku :)

Kabamaiga to może się skuś i zrób? :)
-
2010/01/22 05:40:13
Pewnie temu rozwiązałem tę zagadkę, bo oglądałem najnowszy film o przygodach Sherolcka Holmesa;-))
-
2010/01/22 08:16:49
Ooo, takiej kartoflanki nigdy nie robiłam. Podoba mi się ten pomysł - pozywna i prosta, mlask!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑