Blog > Komentarze do wpisu

Placki selerowe

Seler jest warzywem które często gości na moim stole. Niedawno odkryłam nowe jego zastosowanie: placki. Przygotowuje się prawie tak samo jak placki ziemniaczane, ale smakują zupełnie inaczej. Właściwie to sama byłam zaskoczona tym jak mi smakowały. Poczęstowałam mamę i od tej pory ona zrobiła te placki już dwa razy zamiast ziemniaczanych które do tej pory były jej ulubionymi.
Smakują dobrze zarówno same, bez dodatków jak i z sałatką którą przygotowałam zgodnie z sugestią z książeczki z której mam przepis ("Omlety, placki, racuchy"  z Biblioteczki Poradnika Domowego). Polecam!


Składniki:
- 1 duży seler korzeniowy
- 2-4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

sos:
- 2 marchewki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- jogurt naturalny


Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do selera wlać jajka ubite widelcem, stopniowo dodawać mąkę, drobno posiekaną cebulę, natkę, sól i pieprz.
Dokładnie wymieszać.

Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Marchewki obrać i pokroić w kostkę i razem z groszkiem ugotować. Zimne wymieszać z jogurtem.

Placki podawać z przygotowanym sosem warzywnym.
czwartek, 28 stycznia 2010, edysia79
Print
Komentarze
2010/01/28 21:46:29
Jakie one apetyczne Edysiu! :)
Wczoraj czytałam i Bei o placuszkach z selera i narobiłam sobie na nie chęci, a dziś widzę u Ciebie :) Chyba to znaczy,że musze je zrobić :)))
A co to za pyszna sałatka obok placuszków?
Pozdrawiam!:)
-
2010/01/28 21:47:43
jestem ciekawa jak smakuja:)
-
2010/01/28 21:53:17
też robię :) Ale inaczej :) twoje pewnie pyszniaste są!
-
2010/01/28 21:54:13
Edysiu, ja też lubię seler i dziękuję za pomysł na placki :)
-
2010/01/28 22:12:22
One są niesamowite:)Nie moge się nadziwić ze powstały z selera;) Jezcze nie robiłam takich. ale pomysł jest super:)
-
2010/01/28 22:54:26
O tak Edysiu, tego typu placki sa przepyszne! Ja od pewnego czasu robie placki praktycznie z kazdego warzywa, ktore mi sie napatoczy pod reke ;)

Pozdrawiam!
-
2010/01/29 08:43:49
Przyznam sie,ze za selerem nie przepadam,ale te Twoje placuszki wygladaja bardzo przekonujaco i zapraszajaco,ze dam raz jeszcze szanse selerkowi :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/01/30 01:01:50
Cześć daj coś zjeść :D
-
2010/01/30 20:05:36
No przecież! Teraz jak patrzę na Twoje placuszki - to wydaje mi się to takie oczywiste! Skoro pieczemy placki z ziemniaków, z cukinii, z dyni - to i seler staje się taki oczywisty! O rany! Wypróbuję przy okazji, przecież seler sam w sobie jest taaaki dobry! :)
-
2010/01/30 21:03:45
Wyglądają pysznie! No i pomysł z przygotowaniem placuszków z selera - superowy :)
-
2010/01/31 09:47:23
One mnie bardzo intrygują, podsunę mamie przepis, miejmy nadzieję, że je zrobi :)
-
2010/01/31 15:10:18
Edysiu.... gdy brak mi pomyslu na obiad... wystarczy zajrzeć do Ciebie :)
podalam je z sosem czosnkowym... bylo pyyyyyycha :* dzieki
-
2010/01/31 22:54:00
O kurcze, ślicznie wyglaają! Złote i równiutkie, jak to robisz, Edysia? :)
-
2010/02/01 21:50:53
Majanko składniki sałatki są opisane w przepisie :)
-
Gość: ulcia, *.xdsl.centertel.pl
2010/02/02 14:57:52
Ten blog został przeze mnie nominowany do Konkursu bobbyy.pl
Aby wziąć udział w konkursie, jako autor musisz go jednak oficjalnie zgłosić na stronie konkursu.
Jeśli jesteś czytelnikiem tego bloga i zgadzasz się z moją nominacją, możesz oddać swój głos na stronie z profilem bloga Pełny link do nominacji: bobbyy.pl/nominacja.php?id=521
-
2010/02/02 21:10:15
O proszę, też ostatnio robiłam placki selerowe, ale zupełnie inaczej - tak, o. Twoje też fajne. ;)
-
2010/02/02 23:29:48
Ulciu dziękuję bardzo za nominację! :D

Cynamon lecę obejrzeć ;)
-
2010/02/04 21:06:05
taaaak.. uwielbiam takie placuszki.
Choć wypiekam je średnio raz w tygodniu na jesieni i latem:)
-
Gość: Trt, *.radom.vectranet.pl
2010/02/08 15:32:17
Zrobiłam je dla mojej siostru, która nie cierpi selera. Zjadła ze smakiem. A kotleciki ziemniaczane też zrobiłam i też furora:P:P
-
2010/02/09 13:06:24
Trt wspaniałe wieści :)
Pozdrawiam!
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2014/04/01 22:44:25
Zrobiłam dzisiaj te placki. W smaku fajne, chociaż mam wrażenie, że trochę za dużo jajek i ewidentnie ich smak daje się wyczuć. No i Twoje wyglądają na chrupiące, a moje wyszły bardziej jak racuchy. Czy to kwestia ilości tłuszczu do smażenia? Smażyłam praktycznie beztłuszczowo.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑