Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z polewą czekoladową

Wspaniały kremowy sernik z rodzynkami, migdałami oraz białą i ciemną czekoladą. Świątecznie bogaty. Przepyszny.

Przepis dołączam do akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009.



Składniki
spód:
- 250 g mąki
- 3 łyżki pokrojonych drobno migdałów
- 150 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 jajko

- 1 tabliczka białej czekolady*

masa serowa:
- 5 jajek
- 800 g twarogu (użyłam gotowego sera na sernik z wiaderka)
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g masła
- 150 ml mleka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady*
- 0,5 szklanki ciepłego mleka

Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami. Dodać zimne masło, posiekać nożem na "piasek". Wsypać cukier, wbić jajko i szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę o wymiarach 21x25 cm (można też użyć zwykłej dużej blachy, ale wtedy całe ciasto będzie niższe).
Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Trochę ostudzić i rozsmarować na cieście w blasze.

Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny na kremową masę. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twarogu, miękkie masło, obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać pianę z białek i rodzynki, delikatnie wymieszać.
Masę wylać na ciasto (będzie dość rzadka), wyrównać wierzch.

Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i ostudzić na kratce.

Przygotować polewę: czekolady gorzkie połamać na kostki i stopić w kąpieli wodnej. Nie zdejmując miski z czekoladą z gorącej wody stopniowo dolewać ciepłe mleko i od razu energicznie mieszać. Gotową gładką polewę nieco ostudzić (powinna być letnia i dobrze zlewać się z łyżki) i polać nią zimny sernik. Wstawić do lodówki żeby polewa zastygła.

* polecam czekolady AlpenGold, najlepiej się rozpuszczają nie tworząc żadnych grudek.


wtorek, 15 grudnia 2009, edysia79
Print
Komentarze
2009/12/15 11:49:00
No, proszę jaka pychota :) O większym cieście, to ja mogę tylko pomarzyć ... :)
-
2009/12/15 14:07:34
Wyglada jak taki typowy serniczk jaki pamietam z dzienstwa ;) Ach zjadloby sie..
-
2009/12/15 14:43:03
Wygląda cudownie :D Moja teściowa robi podobny i zawsze Ją wtedy lubie ;DDD
-
2009/12/15 17:22:01
Ojej, sernik! A u mnie chyba na święta nie będzie ;( Twój bardzo apetyczny :)
-
2009/12/15 18:50:15
Wspaniały sernik Edysiu! :))
Sliczne zdjęcie, a smak sernika na pewno wyśmienity. Biorę przepis, bo jeszcze do konca nie wiem jaki zrobię na swięta, a Twój bardzo mi się podoba :)
Pozdrówki:)
-
2009/12/15 23:01:42
wyglada wspaniale i ta polewa...
-
2009/12/18 11:04:24
Własnie szukam przepisu na sernik bo bez tego ciasta to u mnie świąt lub imprez rodzinnych sobie nie wyobraząm więc skorzystam z tego przepisu
-
2009/12/20 21:03:53
Dziękuję wam bardzo i serniczek polecam, nie tylko na święta :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów