Blog > Komentarze do wpisu

Bigos świąteczny

Ugotowałam swój pierwszy bigos i muszę powiedzieć, że wyszedł rewelacyjny. Pyszny po prostu, a moja mama która jest mistrzynią kuchni tradycyjnej stwierdziła że jest smaczniejszy od Jej wersji i nawet pytała mnie jak go gotowałam :)
Nie miałam wprawdzie gotowania bigosu na teraz, ale właśnie dostałam nowy numer magazynu "Kuchnia od kuchni" dla członków Klubu Winiary i zobaczyłam tam ten przepis. Tak mi się spodobał że następnego dnia zrobiłam niezbędne zakupy i zabrałam się za gotowanie. Okazało się, że nie taki bigos trudny jak mi się wydawało. Może i Wy dacie się skusić?



Składniki:
- 800 g kiszonej kapusty
- 4 duże suszone grzyby
- 5 suszonych śliwek
- 400 g łopatki wieprzowej
- 100 g boczku wędzonego
- 1 kostka mięsna Winiary
- 150 g cienkiej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz, majeranek, liść laurowy

Kapustę odcisnąć, pokroić, włożyć do garnka, dodać namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do miękkości - około 1 godziny (w razie potrzeby można dolewać wody, żeby kapusta się nie przypaliła).

Mięso i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce smalcu. podlać wodą, dodać kostkę mięsną i dusić do miękkości.
Kiełbasę i cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na łyżce smalcu.

Do prawie ugotowanej kapusty dodać mięso, kiełbasę z cebulą i koncentrat pomidorowy. Doprawić pieprzem i majerankiem. Dusić jeszcze około 15 minut.

Przepis dodaję do Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009.


piątek, 18 grudnia 2009, edysia79
Print
Komentarze
2009/12/18 04:41:06
Och juz czuje ten zapach! :) Od paru dni chodzi za mna bigosik;)
-
2009/12/18 06:59:53
Nam przygotowanie bigosu zajmuje zwykle kilkanaście dni;-) Oczywiście jest podstawa z dwóch rodzajów kapusty, koncentratu, przypraw, a potem dziennie się ją przegotowuje dodając a to grzyby, wino czerwone, śliwki, kiełbasę ale przede wszystkim mięsiwa pieczone i duszone wraz z sosami. Po takim wielokrotnym ogrzewaniu bigos jest fantastyczny!!
-
2009/12/18 08:17:34
Edytka nas nie musisz zapraszać dwa razy :D U nas bigos gotuje Połówek hihi :) Jak dla mnie to za dużo roboty. Ja wolę chleb upiec ;))))

PS
Przegrałam wczoraj walkę z tym antywirem musiałam wszystko od nowa instalować :(
-
Gość: , hch62.internetdsl.tpnet.pl
2009/12/18 08:34:00
Ja z pewnościa dam sie skusic :))
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2009/12/18 09:23:14
Aż mi zapachniało świątecznym bigosikiem. Palce lizac Edysiu!:))
-
2009/12/18 12:18:22
Wygląda fenomenalnie :) Na święta bigosik być musi :)
-
Gość: www.dwiechochelki.pl, 89.187.242.72.ip.abpl.pl
2009/12/18 13:27:23
Gratuluję bigosowego debiutu! wygląda bardzo smakowicie :)
-
2009/12/18 17:57:01
to niesamowite, ja robie dokladnie tak samo bigos:) Tez dodaje sliwki suszone:D Moje proporcje miesa odrobine sie roznia, dodaje wiecej boczku i wiecej grzybow:)
-
2009/12/18 19:30:37
Muszę przyznać, że trochę zazdroszczę własnego bigosu. :) Bo ja z tych kuchareczek, co lubią bigos jeść, ale już gotować zupełnie nie. :D Więc jadam tylko u mamy. :D
-
2009/12/19 06:20:52
Uwielbiam bigos - pysznie sie u Ciebie prezentuje :)
-
2009/12/19 13:13:14
Bigosik będzie u nas na pewno, twój wygląda bardzo smacznie :)
-
2009/12/19 18:48:28
Cóż... nie będę udawała, że przepadam za bigosem, kiedy tak nie jest ;) ale muszę przyznać, że zrobiłaś naprawdę piękne zdjęcie... Do tej pory uważałam, że bigos jest totalnie niefotogeniczną potrawą, ale jak widać się myliłam ;)
-
2009/12/20 20:56:06
Gosiu a ja wiem dlaczego bigos za Tobą chodzi ;) Przyszła zima, a bigos to taka zimowa potrawa :))

Andrzeju ja nie miałabym tyle cierpliwości, ale was podziwiam :)

Poleczko ee tam opowiadasz. Z bigosem wcale nie ma tak dużo roboty. To już chleb na zakwasie jest bardziej praco- i czasochłonny jak dla mnie ;)

Kucharzytrzech daj się skusić, daj :)

Majanko dziękuję :)

Kasiu a no musi być :) Dziękuję!

Dwiechochelki dzięki :)

Iwonko wiesz, pierwszy raz gotowałam ściśle wg. przepisu, ale potem i mnie proporcje poszczególnych składników mogą się zmienić, a większa ilość mięska wcale by mi nie przeszkadzała ;)

Małgosiu do tej pory też bigos tylko u mamy jadałam, ale teraz mam zamiar to zmienić i mamę będę zapraszała na bigos do siebie :)

Anitko, Anecik dziękuję :)

Mirabelko nie każdy musi bigos lubić :)
Sama się zastanawiałam jak ja mu zdjęcie zrobię żeby zachęcająco wyglądał i dobrze że mi się udało :)
-
Gość: smakosz, 195.116.152.10*
2009/12/20 22:36:10
To nie jest bigos, jest to po prostu kapusta z mięsem, (która tez jest smaczna). Prawdziwy bigos, po pierwsze jest robiony z różnych mięs (wołowina, wieprzowina, drób i dziczyzna) pieczonych smazonych itp i najczesciej bez koncetratu pomidorowego, no i trzeba go zapiekac "gotowac".
-
Gość: bibisi, c12-123.icpnet.pl
2010/01/04 20:14:12
Ja zrobilem z resztek poswiatecznych,zamiast pomidorow,dodalem wiecej sliwek i wina czerwonego,wytrawne,trzy razy zamrarzelem i przesmazalem,mysle ze wytrzyma do Wielkiej Nocy
-
Gość: , 89-78-219-80.dynamic.chello.pl
2010/12/18 19:03:21
Super, na pewno przygotuję wg przrpisu podanego
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów