Blog > Komentarze do wpisu

Zrazy wołowe zawijane

Moje pierwsze takie rolady. Robiłam już wiele rodzajów rolad, ale nigdy z mięsa wołowego. Bardzo smakowały mi te które robi moja teściowa, więc do niej udałam się po instrukcje. Konsultacja odbyła się telefonicznie, po czym zabrałam się do roboty. Okazało się, że nie takie te rolady straszne jak je malowałam, bo dały się ładnie zrolować, potem obsmażyć i tak dobrze się udusiły, że rozpływały się w ustach. I "właśnie o takie mi chodziło" jak mawia mój synek :] Dla mnie - rolady idealne.

Co prawda tydzień z akcją Gotujemy po polsku II pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia już się skończył, ale za zgodą Andrzeja ten przepis jeszcze do niej dołączam.
Ostatnio z niczym nie nadążam i wyrobić się nie mogę...


Składniki [na 4 rolady]:
- 4 plastry mięsa wołowego [u mnie polędwica]
- 2 łyżki musztardy
- 1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy [np. rzeszowskiej]
- 50 g szynki wędzonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- przyprawa typu vegeta
- sól, pieprz

- 2 łyżki mąki
- słodka papryka w proszku

Mięso rozbić cienko, posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, potem posypać pokrojoną w kostkę kiełbasą, szynką i plasterkami ogórka. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, posypać vegetą. Zwinąć rolady, każdą związać bawełnianą nicią tak, żeby farsz nie wypadał ze środka.

W rondlu rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 godziny [w tym czasie odwracać rolady i dolewać wody jeśli będzie za mało].
Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu rolady, zagotować.



piątek, 13 listopada 2009, edysia79
Print
Komentarze
2009/11/13 23:15:35
ja tez niedawno robilam rolady. Ja robie je inaczej, ale moze kiedys wyprobuje Twoj przepis
-
2009/11/13 23:43:50
Iwonko wypróbuj, polecam :]
-
2009/11/14 07:40:58
Chociaż jestem świeżo po śniadaniu to myślę, że jeszcze bym znalazł miejsce na kilka takich apetycznych zawiniątek;-)
-
2009/11/14 08:43:41
Jak pysznie wyglądają! Robię różne rolady, jednak z wołowiny są najsmaczniejsze :)
-
2009/11/14 09:05:41
Piękne, kształtne zrazy :) Bardzo lubimy :))
-
2009/11/17 11:28:44
oj, te zrazy mnei kuszą już od dłuższego czasu :)
ale nie wiem czy dam radę?
Czy mi się farsz utrzyma w środku ....
-
2009/11/18 09:49:51
Froginthefogg na pewno dasz radę, one tylko wyglądają na skomplikowane.
Jeśli dobrze owiniesz roladki nitką, brzegi też, farsz na pewno nie wypłynie.
Trzymam kciuki :]
-
2009/11/27 18:36:52
Pieknie wyglądają. :-) Perfekcyjnie!! :-))
-
Gość: enasp, srsz.vlan43.nemes.lubman.net.pl
2010/02/01 16:07:49
Witam, a ja mam pytanie o te plastry mięsa -jakiej mają być grubości? ok. 1 cm? Ciekawe ile też ważyły i z jakiego mięsa (w sensie części)? Dzięki za odpowiedź
-
2010/02/01 22:36:38
Enasp użyłam polędwicy wołowej, może być pieczeniowe. Plastry mięsa przed rozbiciem miały 1-1,5 cm, a waga tych 4 plastrów to około 800 g.
-
Gość: Iwona, 148.81.254.9*
2010/09/06 11:47:40
Zrobiłam łopatki wołowej. Wyszły kruche i pyszne. Dziękuję za fajny przepis.
-
Gość: Ela, 89-74-224-103.dynamic.chello.pl
2011/11/05 14:46:20
Vegeta - łee. W kuchni domowej nie ma sensu faszerować się konserwantami i chemicznymi uszlachetniaczami.
-
Gość: Seb, goy98.internetdsl.tpnet.pl
2015/03/29 11:40:51
Vegeta do dania które samo z siebie wyda rewelacyjny sos, to kulinarne przestępstwo. Po wtóre, doprawdy szkoda by na zrazy marnowano, tak, tak, marnowano, znakomite mięso z polędwicy skoro to potrawa duszona a więc niejako z samej technologii termicznej oparta o mięsa nieco gorszej jakości. Kolejna rzecz to taka iż z zdjęć wynika iż mięso nie było tłuczone a puszczone przez maszynę siekającą. To byłoby kolejne wykroczenie kulinarne, gdyż mięso tłuczone a siekane inaczej z siebie podczas obróbki wydzielają sok wewnątrzkomórkowy, co ma olbrzymie znaczenie tak dla smaku jak i konsystencji. Przesadą jest też, tak znaczące wypełnienie zrazów farszem, bo to kruche mięso a nie to co jest w nie zawinięte, winno grać pierwsze skrzypce.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów