Blog > Komentarze do wpisu
Pieczone pierożki z fetą, ziemniakami i rozmarynemZobaczyłam, napisałam że zrobię i... zrobiłam oczywiście :)
Pierożki z fetą i ziemniakami znalezione u Kuchasi. Oryginał można zobaczyć u Liski, a ja podaję przepis w wersji takiej jaką zrobiłam korzystając z wskazówek Kuchasi. Pierożki były przepyszne i smakowały wszystkim bez wyjątku, zarówno ciepłe jak i zimne, chociaż mi smakowały najbardziej takie jeszcze ciepłe popijane gorącym barszczykiem czerwonym. Synek też zajadał ze smakiem. Na pewno rozsmakują się w nich wszyscy którzy lubią fetę. Jest to moja kolejna propozycja do Sezonu Ziemniaczanego 2009. Składniki (na ok. 14 sztuk) na ciasto: -400 g mąki -200 g masła -2 łyżki śmietany -1/2 łyżeczki soli -1 jajko na farsz: - 150 g fety - 350 g ugotowanych ziemniaków - 1 mała cebula - 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła - 2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu - pieprz do smaku - po szczypcie suszonego tymianku i oregano do posmarowania: - 1 jajko - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut. Kiedy ciasto się chłodzi drobniutko posiekać cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce oliwy lub masła. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, fetę rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki farszu wymieszać i odstawić. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżek). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Piec ok. 30-40 minut. sobota, 24 października 2009, edysia79
![]() Komentarze
2009/10/24 12:56:53
Edytko moj maz je fete codziennie i pewnie by mu smakowaly te pierozki:)
2009/10/24 13:08:21
oj,tez tak bym chciala :)) pierozki fantastycznie sie prezentuja bez watpienia :) :)
Pozdrawiam :) 2009/10/24 13:17:39
Ninn oczywiście że Cię zaadoptuję! Synek na pewno ucieszy się z drugiej siostry, bo Zawszepolka pierwsza zgłosiła chęć zostania moim dzieckiem :)))
Iwonko wiesz że o Was myślałam kiedy pisałam że te pierożki zasmkują wszystkim lubiącym fetę? W końcu ona z Grecji pochodzi ;) Gosiu dziękuję i również pozdrawiam :) 2009/10/24 18:48:58
Wyglądają niesamowicie pysznie i wyobrażam sobie, jak smakują :)
2009/10/24 22:16:11
Ojej, Edysiu, jakie one są śliczne! Chętnie bym zjadła jednego pierożka. Mogę się wprosić?
Śliczniutkie są!:) 2009/10/24 22:20:29
po dokonaniu wszystkich formalnosci Twoj Synek bedzie od razu Wujkiem a Ty Babcia.... :P
2009/10/24 22:55:07
Pomysłowe pierożki. Feta z rozmarynem pewnie nieźle tam rozrabiają.
2009/10/25 00:01:12
Prawda, że smaczne Edysiu :-) Cieszę się, że i Wam smakowały. U nas w domku do dziś są hitem. A zdjęcia zrobiłaś obłędne, śliczne Ci wyszły - i pierożki i fotki :-) Pozdrawiam cieplutko!!
2009/10/25 06:54:25
Bardzo mi sie podoba ta propozycja:) Takie pyszne pierożki, to ja bym od razu chętnie zjadła:)
2009/10/25 09:06:46
Jakie piekne pierozki, wygladaja tak uroczo. Domyslam sie ich smaku.
2009/10/25 10:04:24
Ja też je robiłam! ja tez! :) bardzo, bardzo nam smakowały! :)
Piękne zdjęcia, bardzo apetyczne! :) 2009/10/25 10:48:19
Najpierw zobaczyłam te wyżyłkowania na cieście, które mnie zauroczyły a potem doczytałam o tej fecie którą bardzo lubimy :) Nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i w wolnej chwili spróbować:) Ciekawe czy można je zamrozić?
Gość: Kasia, *.multi-play.net.pl
2011/12/18 15:43:46
Pyszne, ale dla mnie lepsze zimne i bardzo sycące :)
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tez chce taka Mamusie :) zaadoptujesz mnie ?? :