Blog > Komentarze do wpisu

Fale Dunaju z jabłkami

Na pewno ciasto fale Dunaju jest Wam znane. Sama mam dwa przepisy na jego wykonanie, ale moja mama postanowiła zrobić eksperyment i wiśnie zamieniła na jabłka. I wiecie co? Pyszne było. Tak nam zasmakowało że postanowiłam ciasto sfotografować i przepis zamieścić na blogu. Moja wersja, z wiśniami czeka w kolejce do zrobienia, a wiśnie już czekają w śpiżarni zamknięte w słoiku ;)



Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 6 jajek
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki rumu

- 40 dag jabłek pokrojonych w kostkę

krem:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 kostka miękkiego masła

- 1 czekolada gorzka

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka i ucierać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość połączyć z mlekiem o temperaturze pokojowej.

Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy. Resztę ciasta wymieszać z kakao i rumem. Wyłożyć na jasną część ciasta i wyrównać powierzchnię. Ułożyć pokrojone jabłka, lekko wciskając je w ciasto.

Piec około 45 minut w 180 st.C

Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozsmarować na zimnym cieście. Udekorować polewą przygotowaną ze stopionej w kąpieli wodnej czekolady.
piątek, 09 października 2009, edysia79
Print
Komentarze
2009/10/09 11:02:57
Przyszlam popaczec :D
Uwielbiam fale dunaju! Edytka u Ciebie ostatnio gotowanie po polsku. I dobrze. Ja lubie kuchnie nasza polska :))))
To tak najpierw poprosze kotleciki a a deser ciasto zgoda? :D

:*
-
2009/10/09 11:05:33
Poleczko wiesz co? To w zeszłym roku tak po polsku było, bo na razie do listopada 2008 dotarłam z zaległościami, ale dla Ciebie mogę powtórkę zrobić :*
-
2009/10/09 11:27:09
Sliczne ciasto! Fale dunaju bardzo lubię, robiłam z wiśniami. Z jabłuszkami jeszcze przede mną. Bardzo apetycznie wygląda u Ciebie Edysiu:)
-
2009/10/09 14:07:57
Dziękuję Majanko :)
-
2009/10/09 14:18:15
Nie wiem czy mamę podziwiać za ciasto, czy Ciebie za fotki;] Prezentuje się smakowicie.
-
2009/10/09 16:19:28
Jakie piękne! wieki całe nie jadłam tego ciasta, moja siostra robi je po mistrzowsku. Muszę spróbować :)
-
2009/10/09 18:50:21
Edytko ja nigdy nie jadlam fal Dunaju, zreszta tutaj nigdzie nie dostane budyniu, bo zamkneli ostatni polski sklep w miescie:(
-
2009/10/09 19:57:58
Jeszcze nigdy nie jadłam fal z jabłkami.... to dla mnie zaskoczenie, ale warte wypróbowania :) Jesteś skarbnicą pomysłów :D
-
2009/10/09 20:58:07
Brawa dla mamy, choć podejrzewam, że mamie to zawsze wszystko i świetnie się udaje. :) Ciacho pierwsza klasa. :)
-
2009/10/09 21:09:28
Edysiu ciacho wygląda fantastycznie :) Mnie to ciasto zawsze kojarzyło się z wiśniami, a tu proszę jaka pyszna niespodzianka :)
-
2009/10/09 22:39:43
Wygląda obłędnie !
Strasznie dawno je piekłam - chyba z 10 lat temu ;)
-
2009/10/10 06:37:02
Pysznie wygląda:) bardzo takie ciasto lubię, a skoro mówisz, że i z jabłkami świetnie smakuje , to może kiedyś się skusze;) pozdrawiam:)
-
2009/10/10 11:54:29
super śliczne!:) a ja robię e śliwkami, raz z wisienkami zrobiłam i też było pyszne:) z jabłkami jeszcze nigdy, trzeba to zmienić:) zainspirowałaś mnie Edysiu:]
-
2009/10/10 12:23:43
Ja też uwielbiam fale dunaju :) coś mnie "prześladuje" to ciasto, bo wczoraj zaglądam do gazety, a tam Ewa Wachowicz daje przepis na nie, dziś zaglądam do Ciebie - znowu fale, chociaż nieco inne, też super, bo jabłka akurat na jesień :)
-
2009/10/11 01:00:36
ja tez uwielbiam Fale Dunaju, to taki klasyk! Z jablkami nigdy nie próbowałam...
-
2009/10/11 14:55:02
Zjedz_mnie a może by tak nas obie razem? ;)

Grażyno ja też już dawno nie jadłam tego ciasta w klasycznej wersji, dlatego kupiłam już wiśnie w słoiku żeby sobie ten smak przypomnieć :)

Iwonko może sobie przywieziesz budyń przy następnej wizycie w Polsce?

Szarlotku tym razem to pomysł mamy, ale po kimś musiałam to zamiłowanie do kucharzenia odziedziczyć, prawda? ;)

Małgosiu oczywiście że zawsze się udaje, jak każdej mamie i oczywiście wszystko najlepiej smakuje właśnie u mamy, zwłaszcza pierogi :)

Kasiu jak widać można i taki jabłkowy eksperyment zrobić ;)

Abbro, Anitko spróbujcie, polecam!

Ilko o widzisz, nigdy bym nie wpadła na pomysł zrobienia tego ciasta ze śliwkami! Taka wersja też musi być pyszna :)

Mirabelko skoro Cię prześladuje, to nie opieraj mu się za długo ;)

Vespertinee może pora spróbować? ;)
-
Gość: maja0008, dve191.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/01 19:04:12
Fatalna masa, chyba że podany błędny skład. W każdym powinno być mniej mleka lub więcej budyniu.
-
Gość: , 83.143.138.12*
2010/02/25 15:34:43
pyszne ciasto- zrobiłam bez masy budyniowej, bo dla mnie to za ciężka kombinacja na podwieczorkowe ciasto, jabłka pokroiłam w półksiężyce i ułożyłam na wierzchu, posypałam cukrem pudrem bo ciasto nie jest zbyt słodkie i blaszka zniknęła w mgnieniu oka :)
-
2010/02/26 10:28:43
Cieszę się ze smakowało :)
-
Gość: nathaliee, cdg104.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/10 09:56:13
Ciasto wygląda cudnie :-) Mam pytanie jak duża blacha potrzebna jest na taką ilość składników :-)
-
2010/09/10 19:55:52
Nathaliee to ciasto można upiec w standardowej, dużej, prostokątnej formie, moja ma wymiary 40x25 cm (mierzone u góry).
-
Gość: S., bif136.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/19 17:07:51
A mi wyszedł zakalec...heh, nie mam ręki do pieczenia ;(
-
Gość: Kalinka, client-80-5-172-133.glw-bng-011.adsl.virginmedia.net
2012/11/23 11:16:43
Niesety mam kilka uwag co do przepisu. Upieklam wczoraj, wyszlo ok, ale nie jestem super zachwycona. Ciasto przy robieniu wyszlo bardzo geste, czego rezultatem jest, ze po upieczeniu jest dosc twarde. Nie da sie jesc lyzka! Nie ma zakalca, wyroslo ospowiednio, ale uwazam, ze powinno byc wiecej plynu, moze mleka w przepisie, albo olej zamiast masla, zeby konsystencja byla nieco lzejsza, mniej zbita. Poza tym 45 nim to za duzo, spod jest zbyt przypieczony, 35 wystarczy. Polewe czekoladowa chyba lepiej zrobic na miekko, czekolada, gdy zastygnie jest ciezka do pokrojenia, zwlaszcza, ze pod spodem miekki krem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów