Blog > Komentarze do wpisu

Cukiniowe placuszki z fetą i marchewką

Przepis na te placuszki znalazłam na blogu Gosi i od razu napisałam, że muszę je zrobić. Od słów przeszłam do czynów i na naszym stole pojawiły się bardzo smaczne placuszki. Zmieniłabym w nich tylko fetę na twardszą (innego producenta), bo ta którą dałam do placuszków za bardzo się rozpadała podczas smażenia. Nie zmieniło to jednak smaku, więc z czystym sumieniem przepis polecam do wypróbowania.

 

 

Składniki (na ok.12 placuszków):
  • 2 duże marchewki
  • 1 spora cukinia
  • 1 cebula
  • ok.100 g fety
  • 40-50 g mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki maku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka średnio ostrego curry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sol,pieprz
  • 1 rozbełtane jajko
  • do smażenia olej i 2 łyżki masła
Cukinie, marchewkę i cebulę zetrzeć na grubej tarce, dodać pokruszona fetę, przyprawy, jajko, mąkę, doprawić intensywnie solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoto, osączyć krótko na ręczniku papierowym i podawać gorące z sosami lub dipami.

Tak jak Gosia placuszki podałam z tzatzykami (serek lub grecki jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym i odciśniętym z soku ogórkiem,sola i koperkiem).

Smaczne są też bez żadnych dodatków.
czwartek, 01 października 2009, edysia79
Print
Komentarze
2009/10/01 13:04:42
Jakie apetyczne! szkoda, że dzisiaj nie mam serca i głowy do gotowania.....
-
2009/10/01 14:43:15
Och, jak ja lubie cukinie :)) Swietne sa te placuszki :) Z dodatkiem marchewki jeszcze nie probowalam.
-
2009/10/01 16:06:33
ale cudeńka, nigdy nie jadłąm takich placuszków z cukini :)
-
2009/10/01 17:30:37
mniam :D
-
2009/10/01 18:25:19
ale cudeńka!!! a jakie kolorki! mniam
-
2009/10/01 20:21:43
Edysiu!
identyczne robiłam w zeszły piątek:D!
Telepatia??:P


Edysiu,pytałaś na moim blogu,więc odpowiadam:
1.podpiekamy spód,tak jak w większości serników.
2. Ja bym jabłka wyjęła na zimne ciasto ( nie ma tego niestety w przepisie),polewamy karmelem z jabłkami. Ciepłym-bo gdy będzie zimny to nam zastygnie i będzie kuszka.Odstawiamy.Potem schładzamy w lodóweczce. To tyle ode mnie.
-
2009/10/01 20:42:32
kolejny fajny przepis:D
-
2009/10/01 20:52:15
no wlasnie, kolejny! pozdrawiam!
-
2009/10/01 21:40:02
wow, wyglądają nieziemsko!
-
2009/10/02 08:44:03
Jejku, wyglądaja fantastycznie! Cóż za pyszny obiadek!:))
-
2009/10/02 21:35:47
Pyszotki, w każdym razie tak wyglądają. :) A sądząc po składnikach użytych - bardzo mi smakowały. :)
-
2009/10/03 10:34:00
Dziękuję i polecam te placuszki wszystkim miłośnikom cukinii :)
-
2009/10/11 17:11:33
to chyba ten alkohol z babki na mnie juz dziala bo na smierc zapomnialam ze na obiadek jedlismy najlepsze na swiecie placuszki :)
jak widzisz szaleje z Twoimi przepisami.. a szanowny Pan Narzeczony juz sie zastanawia ile w miesiac przytyje :P
jedlismy wlasnie z tzatzykami. pasowalo bardzo. mniam mniam
uwielbiam Twojego bloga... ale za miesiac nie zmieszcze sie w drzwiach... :P
-
2009/10/14 13:36:13
Ninn no proszę, jak się rozszalałaś z moimi przepisami! Jestem pod wrażeniem :)
Próbuj, próbuj i polecaj, może więcej osób się skusi ;)

PS Zawsze można drzwi poszerzyć :p
-
2015/08/20 18:08:56
Przed chwilą ukończyłam robotę z placuszkami. Bardzo dobre.
Na początku mi się rozwaliły, więc dodałam więcej mąki (ale i cukinia była bardzo duża a marchewek 3), tylko mam pytanie. Jak się upewnić, że są dopieczone? Bo jedząc miałam wrażenie, że czuje surowe ciasto ;/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑