Blog > Komentarze do wpisu

Nutella ze śliwek

Kiedyś, kiedy zaczynałam dopiero wędrowanie po kulinarnych blogach znalazłam przepis na nutellę ze śliwek. Stronę z przepisem wkleiłam do zakładek, a potem o nim zapomniałam. W międzyczasie zdążyliśmy dwa razy zmienić komputer i tym samym zakładki przepadły. Niedawno Teściowa przywiozła mi do spróbowania już zrobioną przez koleżankę nutellę, a potem jeszcze dostarczyła potrzebne do jej zrobienia składniki i instrukcję obsługi z której skrzętnie skorzystałam ;) Tym oto sposobem stałam się posiadaczką czterech słoiczków tej ciemnej pyszności, o której cała moja rodzina orzekła, że jest przepyszna i znacznie lepsza w smaku od tej oryginalnej.Na razie smaruję nią chleb synkowi, a niedługo wykorzystam do jakichś wypieków, a już na pewno do rogalików drożdżowych.

Przepis dołączam do akcji Czas na śliwki.



Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek bez pestek
- 1 kg cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 g ciemnego kakao

Śliwki przepuścić przez maszynkę, przełożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin, aż część wody odparuje i masa nieco zgęstnieje. Około 10 minut przed końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao i dokładnie wymieszać (po dodaniu kakao masa znacznie zgęstnieje, więc przed jego wsypaniem masa nie może być zbyt gęsta).

Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami, żeby się zakleiły. Można też słoiki z nutellą pasteryzować około 10 minut.


sobota, 12 września 2009, edysia79
Print
Komentarze
2009/09/12 12:31:35
Taka nutella musi smakować super! :))
Wyjadałabym ją łyżeczką ze słoiczka :)
Ma cudny wygląd !
Pozdrawiam:)
-
2009/09/12 13:12:33
Dzis na sniadanie zjadlam chalke z podobna sliwkowa nutella, potwierdzam wiec, ze to jest p y s z n e!!! :)

Pozdrawiam!
-
2009/09/12 13:18:47
A wiesz Edysiu, że ostatnio u kuzynki jedliśmy pyszne ciasteczka właśnie z tą nutellą a na drogę dostaliśmy słoiczek tych pyszności i przepis. Napewno je zrobię, bo są wyśmienite :)) Pozdrówki Edysiu :))
-
Gość: Mania, h232248.net.pulawy.pl
2009/09/12 13:22:58
"Niebo w gębie " ,a dodać jeszcze gorzką czekoladę,mniam mniam :-)
-
2009/09/12 13:53:54
Dwa lata temu robiłam taka nutellę. Bardzo mi smakowała, niestety moja rodzina ma inne zdanie w tej kwestii więc zaprzestałam. A szkoda. Pozdrawiam:)
-
2009/09/12 16:53:34
Brzmi bardzo smakowicie, chetnie wypróbuje :)
-
2009/09/12 17:19:21
robilam taka nutelle z pysznych dzialkowych sliweczek :) ale schowalam gleboko, zeby do zimy nikt jej nie wyjadl :)
-
Gość: Głodzilla13, inet20907nb-3.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2009/09/12 20:48:19
Mam od groma śliwek... Z chęcia skorzystam z tego przepisu.
-
2009/09/12 21:24:51
ja niestety nie robie zadnych przetworow:( Owoce tutaj sa strasznie drogie:(
-
2009/09/12 21:31:21
Oj coś mi się wydaje, że taka śliwkowa nutella to musi być pyszna. mniam mniam mniam.
-
2009/09/12 22:21:48
Proszę, dopisz jakiej wielkości wychodzą te słoiczki z tych trzech kilo, bo u mnie to tylko byłyby dla mnie i muszę przepis dostosować do niewielkiej ilości i maleńkich słoiczków :)
-
2009/09/12 22:59:34
Brzmi obiecujaco.
-
2009/09/13 09:43:32
Dziękuję, widzę że ten przepis jest dosyć znany :) Tym, którzy jeszcze śliwkowej wersji nutelli nie próbowali, polecam.

Szarlotku z tej ilości podanych składników wyszły mi cztery słoiczki takie po dżemach z Łowicza, po 280g.
-
2009/09/13 11:52:34
Zapowiada się pysznie! Do rogalików drożdżowych, piszesz? To może być pycha, może się zmobilizuję i zrobię :)
-
2009/09/14 17:20:43
Od 2 lat robie sliwkowa nutelle, zawsze z dodatkiem gorzkiej czekolady, jest genialna do piernika na BN :)
-
2009/09/14 22:45:41
Grażyno no tak sobie właśnie myślę, że do rogalików by świetnie pasowała, zwłaszcza że wyszła mi dość gęsta, to nie będzie miała ochoty z nich wypływać ;)

Agatko z czekoladą to dopiero musi być super nutella! Nie wiem czy moja dotrzyma do BN ;)
-
Gość: Ewelina, host-89-228-254-17.olsztyn.mm.pl
2009/09/18 15:52:43
Witam! Mam ochotę zrobić tą nutelkę, bo smakowicie mi wygląda, tylko się zastanawiam czy śliwki mają być obrane czy mielić razem ze skórą????
-
2009/09/18 18:28:19
Ewelino śliwki należy zmielić razem ze skórką.
Powodzenia i smacznego :)
-
2009/09/22 21:43:53
Robiłyśmy razem z mamą:) i pyszna jest!:D
-
2009/09/22 21:44:09
Tak swoja droga to jakaś telepatia chyba..:D
-
2009/09/22 21:45:54
Tak swoja droga to jakaś telepatia chyba..:D
-
2010/08/31 13:45:17
Przepis wypróbowany :) Wyszło przepysznie. Nam najbardziej smakuje z ciepłymi jeszcze grzankami :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam ;)
-
Gość: samozuoo, dynamic-78-8-167-206.ssp.dialog.net.pl
2010/10/07 17:44:36
Przepyszna ta nutella :-) Mój synek nazwał ją Śliwkellą :-)
Spróbuję zrobić jeszcze Apfellę tylko czy będzie smakella ?
Zaryzykuję ;-D
-
2011/10/09 11:11:12
zrobiłam z tego przepisu i bardzo mi posmakowała więc pozwoliłam sobie na umieszczenie linka do twojego posta u siebie :) mam nadzieję że się nie gniewasz :) pozdrawiam
-
Gość: krysia, 77-254-159-68.adsl.inetia.pl
2012/08/30 18:50:18
ja dodaję mielone włoskie orzechy i mielone rodzynki moja wnuczka twierdzi że niema nic pyszniejszego
-
2012/09/12 08:41:31
Przepis zapisany, będe robić:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów