Blog > Komentarze do wpisu

Czerwona kapusta duszona

Obiad z tak przygotowaną kapustą kojarzy mi się z dzieciństwem, bo mama kiedyś często ją przygotowywała. Teraz ja przejęłam pałeczkę i od czasu do czasu robię taki dodatek do obiadu. Mam dwa przepisy na czerwoną kapustę na ciepło, dziś przedstawiam pierwszy z nich.



Składniki:
- główka czerwonej kapusty (ok. 1,5 kg)
- 1-2 cebule
- 1 szklanka soku z jabłek
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu
- pieprz i sól

Kapustę poszatkować, cebulę posiekać.
Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać kapustę, wlać sok z jabłek, maggi, lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem 30-40 minut do miękkości.
Przed końcem duszenia kapustę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
sobota, 19 września 2009, edysia79
Print
Komentarze
2009/09/19 10:35:56
Bardzo lubię taką kapustkę . I bardzo dawno jej nie jadłam. Apetyczne zdjęcie Edysiu:) MIłego dnia!
-
2009/09/19 12:14:02
w moim domu praktycznie nigdy nie robiło się takiej kapusty
może dlatego tak bardzo ją lubię
-
2009/09/19 12:14:54
Przypomniało mi się patrząc na zdjęcie jak wiele lat temu zapragnęłam takiej modrej kapustki i zamiast kupić 1/4 główki to kupiłam całą bo taka malutka i po poszatkowaniu cały tydzień jadłam na wszystkie sposoby. Po tych eksperymentach lubię taką z rodzynkami :) Miłego dnia :)
-
2009/09/19 17:53:20
Edytkaaa :) Ale u Ciebie smakowo dzisiaj :)
U nas na ciepło kapustę robi Tato na zimno Mama :) Obie mi bardzo smakują :)
Gdybym meszkała bliżej już byś mnie miała na obiedzie :D Przy stole:D
A wiesz u mnie dzisiaj też coś takiego domowego - sadzone jajka i gotowane ziemniaki z koperkiem :D Buziaki i miłego we!
-
2009/09/19 22:58:06
Edysiu kapusta wygląda pysznie, ale ciekawi mnie co tam obok na talerzu dobrego miałaś;)) Ale jestem ciekawska, nie:D
-
2009/09/22 21:42:21
Uwielbiam:)
Prawdziwa jesień na talerzu:)
-
2010/01/05 13:41:59
Dziś po raz kolejny robię kapustkę, może w końcu zapamiętam przepis :P
-
2010/01/05 22:59:33
Beatko bardzo się cieszę, a praktyka czyni mistrza ;)
-
2010/02/28 21:50:09
Edysiu - skorzystałam dzisiaj z Twojego przepisu.
Próbuję właśnie polubić czerwoną kapustę, a bardzo spodobało mi się dodanie soku jabłkowego, a nie jabłek (jak to jest w większości przepisów).
Pozdrawiam serdecznie
Pela
-
Gość: annaw, ool-457cfb8f.dyn.optonline.net
2010/04/08 02:25:45
zrobilam, pyszne, dodalam troche czerwonego wina tylko dlatego ze lubie tego typu potrawy z winem, czekam na ten drugi przepis (a moze juz jest, podaj link, prosze)
-
2010/04/08 09:17:04
Anno cieszę się że smakowała :)
Drugi przepis będzie niedługo, może w niedzielę, bo niedawno zrobiłam tą kapustę, sfotografowałam i teraz czeka na swoją kolej. Najpierw jednak muszę wkleić przepisy wielkanocne.
-
Gość: danka, bad39.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/05 21:58:56
Dzięki za przepis, pyyyyszne! Teraz często ją robię. :))
-
Gość: jacek, gels-5d83d396.pool.mediaways.net
2011/11/12 20:12:55
jutro robie taka do obiadku
-
Gość: początkująca kuchareczka, c50-36.icpnet.pl
2012/02/01 12:00:46
dostałam smaka na gotowaną kapustkę i Twój przepis zachęcił mnie do gotowania.
Rewelka!! Miałam pod ręką resztkę swojskiego wędzonego boczku i aromat jaki się unosi jest cudny. Mniam :) Z pewnością będę wracać na Twoją stronę. Buziaki :*
-
Gość: AGNIESZKA_ _CIOCIA_HANIA, host-89-228-229-111.kalisz.mm.pl
2012/04/08 22:48:03
WYJĄTKOWO SZYBKIA I SMACZNA PROPOZYCJA. LUBIMY EKSPERYMENTY Z KAPUSTĄ. ZAWSZE JAK MAMY CZAS STARAMY SIĘ UROZMAICIĆ DANIA DLA NASZEGO RADZIA. POLECAMY TEN PRZEPIS
-
Gość: vivi, dtw133.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/11 16:34:25
kapusta pysznie wyglada.musze sprobowac.pozdrawiam
-
Gość: , 87-95-26-2.bb.dnainternet.fi
2012/11/23 13:33:28
Ok.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów