Blog > Komentarze do wpisu

Racuszki z jabłkiem i otrębami

Jeśli rano macie trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania, polecam coś na ciepło. Pyszne i zdrowe racuszki, które wbrew pozorom szybko się robi. Do tego szklanka soku owocowego i cała rodzinka będzie najedzona i zadowolona :)
Przepis znalazłam na opakowaniu otrąb owsianych firmy Sante.
 
Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Majowe Śniadanie zorganizowanej przez Mico.



Składniki (na około 16 placuszków)
- 1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko
- cukier waniliowy
- szczypta soli

Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodać mleko (kefir lub jogurt), wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać obrane i pokrojone w niedużą kostkę jabłko.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć nieduże placuszki na złoty kolor. Na talerzu można je posypać cukrem pudrem.
 
czwartek, 14 maja 2009, edysia79
Print
Komentarze
2009/05/14 21:19:08
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki :-) Kolejny przepis do wyprobowania :-) Pozdrawiam.
-
2009/05/14 22:21:39
cale wieki nei jadlam racuchow.... jak dla mnie to byloby super sniadanko:)
-
2009/05/15 01:29:30
W moim rodzinnym domku często były takie placuszki w piątek na obiad :) Zawsze posypywałam je sobie cukrem ;)
-
2009/05/15 07:41:55
Uwielbiam takie racuszki:) Pysznie wyglądają a z otrębami to jeszcze takie zdrowsze są;) Pycha śniadanko:)
-
2009/05/15 08:28:29
Kocham wszelkiego rodzaju racuszki i placuszki ;)
-
2009/05/15 08:42:25
Ja też uwielbiam wszelkie placuszki i racuszki ! Podoba mi się Twoja propozycja Edysiu, biorę przepis !:)))
-
2009/05/15 09:11:43
Ja też uwielbiam racuszki! :)

Pozdrawiam serdecznie
-
2009/05/15 10:13:06
ale dawno nie jadłam racuszków :) ale mi smaku narobiłaś
-
2009/05/15 18:41:55
Racuszki są pyyyszne :).
-
2009/05/16 22:10:07
Dziękuję i polecam zrobienie sobie takiego śniadanka ;)
-
2009/05/18 17:54:21
Super,uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki.Jak tylko znajdę chwilę jako pierwsze pujdą na patelnię placki z młodych ziemniaczków:)
-
Gość: Polka, *.wroclaw.vectranet.pl
2010/02/09 19:44:51
zrobiłam na jogurcie - delikatne, pyszne !
-
2010/10/03 09:22:57
pyszne, wczoraj jedliśmy, polecam :), robiłam na kefirze
-
2011/05/20 17:36:17
Zrobiłam te racuszki, były to moje pierwsze w życiu. Wyszły przepyszne! :)
-
Gość: Stach Ostróżka, *.security.pl
2012/11/09 11:13:30
Takie racuszki są bardzo dobre. Kłopot mogą mieć jednak osoby, których organizmy nie radzą sobie dobrze ze skrobią znajdującą się w mące. Skrobia bowiem jest polisacharydem zbudowanym z wielu cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi. Można więc zrezygnować z maki na rzecz otrąb, ale wtedy należy dodać jajek, aby się to razem trzymało. To jest ważne zarówno dla cukrzyków, jak i osób dbających o linię. Propozycję te mogą krytykować przeciwnicy jaj, jako źródła cholesterolu i miażdżycy. Mój ojciec obracał się 12 lat między Anglikami, którzy nie wyobrażali sobie rozpoczęcia dnia bez jajek na bekonie. Byli jednak zdrowi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑