Blog > Komentarze do wpisu

Żurek wielkanocny z kiełbasą

Troszkę mnie nie było, ale już wracam pełna wiosennej energii do gotowania, pieczenia i pisania oczywiście też. Jak napisała Iwonka w swoim komentarzu, główną przyczyną mojej nieobecności tutaj był brak czasu. W końcu przyszła do nas wiosna, słońce świeci, na dworze ciepło, więc synek aż rwie się na dwór, a i mnie nie chce się w domu siedzieć. Poza tym synek przestał już sypiać po południu, więc cały dzień mam szczelnie zapełniony. Teraz po dwóch długich spacerach i zjedzonym obiedzie ładnie bawi się sam, więc mam wreszcie chwilę, żeby coś napisać ;-)

W ramach Kuchni Wielkanocnej przedstawiam dziś mój przepis na żurek. Jest to typowa potrawa wielkanocna, ale ja gotuję ją kilka razy w roku, bo wszyscy w domu bardzo tą zupę lubimy. Jednakże  jedzona na śniadanie w Wielkanocną Niedzielę, ze święconym jajkiem smakuje wyjątkowo.
 

 
Składniki:
- 500ml zakwasu na żurek (u mnie z butelki)
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 5 dag wędzonego boczku
- 50 dag białej kiełbasy
- 200 ml śmietany
- 3 suszone grzybki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku

Grzyby namoczyć. Marchewki, pietruszki, selera i cebulę obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody. Gotować pół godziny, następnie warzywa wyjąć, a do wywaru dodać kiełbasę, boczek, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować pod przykryciem kolejne pół godziny.
Kiełbasę, boczek i grzyby wyjąć na talerz. Kiełbasę i boczek pokroić w plasterki, grzybki w paseczki.
Do wywaru wlać żur, dodać przyprawy i grzyby. Zagotować, zupę zaprawić śmietaną, jeszcze raz zagotować i wrzucić z powrotem pokrojoną wędlinę.

Na talerzach ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek, zalać żurkiem.
 
W ciągu roku lubię też podawać taki żurek z gotowanymi ziemniakami zamiast jajek.
wtorek, 07 kwietnia 2009, edysia79
Print
Komentarze
2009/04/07 16:55:15
Moja ulubiona zupka. Najbardziej lubie z kiełbasą i ziemniakami ;)
-
2009/04/07 18:26:49
I moja ulubiona. Z kiełbasą i ziemniakami musowo!!! :-))) No i z jajkami. ;-)))
-
2009/04/07 19:50:55
Witaj Edysiu! Cieszę się, ze jesteś i z taką pyszną zupą! Uwielbiam żurek, a na Wielkanoc obowiązkowo być musi :))) Pyszniutki jest Twoj zurek :) Pozdrawiam serdecznie :))
-
2009/04/07 20:20:09
z pysznym jajkiem i wygląd ma wyjątkowy!
-
2009/04/07 21:23:16
Dobrze, ze juz jestes:D
-
2009/04/08 00:40:05
Wreszcie jesteś! :) Już myślałam, że się nas nas obraziłaś, czy co ;)
A żurek wygląda ślicznie. Mój mąż wycałowałby Cię za niego po rękach ;)
-
2009/04/08 10:13:25
Pysznie wygląda:) U nas też będzie na Święta:)
-
2009/04/08 13:01:04
Dziękuję :)
-
2009/04/08 13:53:23
Nie ma to jak staropolski żurek:)
Koniecznie musi byc na Wielkanoc;)
-
Gość: , 86-176-n1.aster.pl
2009/04/08 16:29:20
Super mniam,mniam jak ja lubię dobry żurek,ale nie wiedziałam,że można grzybki dodawać.
Moja mam gotuje żurek na wodzie z białej kiełbasy i maślance.
Też mniam,mniam.
Pogodnych Świąt Wielkanocnych życzę.
-
2009/04/09 19:36:25
oj jaki sliczny u Ciebie... musi byc pyszny! :-)
-
2009/04/10 10:13:02
Edysiu super ze jestes :)
Wesolych Swiat :D
-
Gość: lecieyek, cpc2-gill9-0-0-cust131.basl.cable.virginmedia.com
2010/03/30 14:46:36
Przepis wygląda zachęcająco, jest tylko jeden mankament. W składnikach podany jest zakwas a w przygotowanych nie ma o nim wzmianki :). Chyba, że ja coś przegapiłam, ale kompletnie nie wiem kiedy go użyć :)
-
2010/03/30 15:07:32
Lecieyek rzeczywiście, w przepisie brakowało żurku. Już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
-
Gość: , 217.97.250.15*
2013/02/21 21:18:30
przypominam wszystkim że Biała Kiełbasa jest z mięsa nie peklowanego czyli na soli kamiennej---pozdrawiam!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów