Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka naleśnikowo-pieczarkowa

Kiedy przygotowywałam to danie nie spodziewałam się że będzie takie dobre, lubię potrawy które tak pozytywnie mnie zaskakują :) Może na zdjęciach nie wygląda zbyt apetycznie, ale zapewniam że zapiekanka jest bardzo smakowita.
 
 
Składniki

na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 3 jajka
- kilka gałązek natki pietruszki (posiekać)
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta

pozostałe:
- 400 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- tarty żółty ser
- sól i pieprz

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz natki zmiksować, wsypać natkę, wymieszać. Usmażyć naleśniki.

Pieczarki obrać i pokroić w kostkę grubości ok. 1 cm, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone pieczarki, przykryć i dusić aż wszystkie warzywa zmiękną. Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, żeby nadmiar wody odparował. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować margaryną. Naleśniki przekroić na pół, a potem pokroić w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia. Dołożyć warzywa, wymieszać. Posypać tartym serem.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 180C  piekarnika na ok. 20 minut.
 

sobota, 20 września 2008, edysia79
Print
Komentarze
2008/09/20 06:42:03
Ładnie wygląda. Miałem już do czynienia z wiele gorszymi okazami do fotografowania;-) Składniki zapiekanki są bardzo fajne, więc pewnie by nam smakowała. Przy okazji ciepło pozdrawiam po Twoim powrocie z wakacji;-)
-
2008/09/20 06:50:59
Edysiu zapiekanka wygląda bardzo dobrze i zachęcająco:-) Niektórym potrawom ciężko jest zrobic ładne zdjęcie. Zdjęcia Twojej zapiekanki zdecydowanie zachęcają mnie do jej wypróbowania:-)
-
2008/09/20 10:07:30
Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie! Zdjęcia pokazują własnie to jaka jest smaczna! Ja mam takie odczucia. :))) Pozdrawiam sobotnio.
-
2008/09/20 10:18:08
Andrzeju cieszę się że moje zdjęcia zachęcają do zrobienia tej zapiekanki. Niestety takie mieszane zapiekanki i sałatki mają to do siebie że trudno zrobić im ładne zdjęcia. Trzeba się jednak starać ;)

Anitko zrób tą zapiekankę, na pewno będzie Ci smakować, bo są tu pieczarki i ser, czyli to co lubisz ;)

Majanko dziękuję :) Również pozdrawiam.
-
2008/09/20 10:34:33
To ta zapiekanka sie tak wczoraj objadlas;) wyprobuje przepis, bo juz kiedys robilam nalesniki zapiekane ze szpinakiem i fetta i byly rewelacyjne.
-
2008/09/20 10:38:01
Tak Iwonko, to była właśnie ta zapiekanka :) Polecam!
-
2008/09/20 10:51:05
Fajny przepis :)
robie cos podobnego, tyle ze nalesnikow nie tne, a ukladam je warstwo na przemian z farszem i zalewam potem smietana rozmieszana z jajkiem a na wierzch zolty ser. Na pewno sporbuje w Twojej wersji :)
-
2008/09/20 22:21:56
Powtórzę za Grumko - składniki sugerują, że to danie wprost "pode mnie" ;) Im dłużej wpatruję się w zdjęcie i sosób wykonania, tym bardziej nabieram na nie apetytu! Serio! :)
-
2008/09/21 12:02:05
Bardzo fajnie tu u ciebie:),przepisiki są wprost superowe.Będę tu częściej zaglądała,dodaje więc do sznureczka;D
www.waniliowachmurka.blox.pl
-
2008/09/21 12:41:29
Saurelin zapiekanki z całych naleśników jeszcze nie robiłam. Możesz zdradzić jaki farsz do nich dodajesz? Mojej wersji spróbuj koniecznie, na pewno będzie Ci smakować skoro lubisz takie dania :)

Casiu zrób takie danie, myślę że Ci zasmakuje :)

Olciaky witam Cię na moim blogu, zapraszam do kolejnych odwiedzin, zaraz zajrzę do Ciebie :)
-
2008/09/21 23:37:22
Edysiu rozne daje farsze, np boczek z pieczarkami i smietana, albo mieso mielone, pomidory, albo wieprzowina i ciecierzyca.
w sumie prawie kazdy sos gesty typu gulaszowego sie nadaje

zazwyczaj ukladam nalesnik, troche farszu, nalesnik itd a na koniec zalewam reszta sosu jaka mi zostala + smietana z jajkami, posypuje wierzch serem i zapiekam
-
2008/09/22 09:02:45
Saurelin domyślałam się że chodzi właśnie o takie "mokre" farsze. Ten z boczkiem i pieczarkami musi być pyszny. Wiem, bo robiłam kiedyś taki sos do ryżu.
-
Gość: ula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/29 07:56:17
Edysiu , chciałam zapytać czy przed włożeniem zapiekanki do piekarnika naczynie żaroodporne zakrywamy?
-
2008/09/29 08:54:58
Ulo nie trzeba przykrywać naczynia. Pod przykryciem dłużej by się zapiekało.
-
Gość: ula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/30 08:41:09
Dziękuje Edysiu za odpowiedź
-
2008/10/03 13:50:01
Pierwszy raz jadłam coś takiego i muszę przyznać, że było bardzo dobre:-) Edysiu pyszna zapiekanka, ale Ty wiedziałaś, że będzi mi smakowała:-) Dziękuję za pyszną inspirację:-)
-
2008/10/03 17:25:25
Atinko bardzo się cieszę że zrobiłaś tą zapiekankę i że smakowała :) Ja tam wiem co Ty lubisz ;)
-
2010/04/08 16:25:01
Edysia długo zię zastanawiałam nad tą zapiekanką, bo bałam się, że może nam nie smakować.
A jakie było moje zdziwienie gdy spróbowałam? Rewelacyjny smak!!!
Dziękuję za przepis, zagości u nas na dłużej:O)
-
2010/05/06 17:45:31
Edytko dzieki za przepis bo u nas to zawsze nalesniki to tylko w formie slodkiej i podstawowej . Super smak i super przepis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑