Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe ciasto z coca-colą

Mogę śmiało powiedzieć że jest to najlepsze ciasto jakie jadłam. Jest wilgotne, puszyste, bardzo czekoladowe i wprost rozpływa się w ustach, a jego zapach... niesamowity. Mama powiedziała że pachnie jak ciasto które na święta piekła moja babcia.

Właściwie to ciasto upiekłam poza kolejnością, bo miałam już przygotowany do wypróbowania inny przepis.  Dodatek coca-coli do ciasta i sposób jego przygotowania zaintrygował mnie jednak tak bardzo, że musiałam je upiec od razu ;)  Za przepis dziękuję Agacie, która znalazła go w książce Jamesa Martina pt. "Desserts".

Przepis troszkę zmieniłam  i podaję go w mojej wersji.

Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru kryształu
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka

na polewę:
- 1 czekolada z nadzieniem toffi
- 2-3 łyżki śmietanki 30%

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.
 

piątek, 26 września 2008, edysia79
Print
Komentarze
2008/09/26 16:53:32
o, z colą, a nie czuć jej smaku w ciescie? Wyglada rewelacyjnie, chetnie bym sprobowala je zrobic, tylko czy cola nie zmienia troche smaku czekolady?
-
2008/09/26 16:59:05
Edysiu rewelacja!!! Nigdy nie probowałam czegos tak cudnego jak czekoladowe ciasto z coca colą ! Koniecznie musze je zrobic, koniecznie! :))) Piękne czekoladowe zdjecia, slinka leci na sam widok . Pozdrawiam cieplo.
-
2008/09/26 17:25:50
Ciasto pierwsza klasa! A ta dekoracja z czekolady to dopiero mistrzostwo:-) gratuluje wypieku:-) Pozdrawiam
-
2008/09/26 18:30:25
Usmiecham-sie w cieście wcale nie czuć coli, raczej smakuje i pachnie jakby było zrobione z samej czekolady, więc spokojnie możesz je upiec. Coca-cola nadaje mu tej puszystości, tylko trzeba delikatnie mieszać żeby się całkiem nie odgazowała.

Majanko też myślę że koniecznie musisz to ciasto upiec, skoro tak lubicie różne czekoladowe ciacha ;) Pozdrawiam :)

Atinko dziękuję :))) Aż się zaczerwieniłam ;)
Pozdrawiam :D
-
2008/09/26 20:21:44
wyglada bardzo,ale to bardzo smakowicie!Ja juz mam swoj ulubiony przepis na czekoladowe ciasto,ale tak zareklamowalas swoje,ze musze je upiec!
-
2008/09/26 20:38:28
no i czemu ty tak to ciasto zachwalasz?;) Ja i ta juz mam dluga liste ciast ktore chce upiec a teraz to tutaj. Pieknie wyglada:)
-
2008/09/26 21:16:03
Andziu upiecz, upiecz, zobaczysz które ciasto lepsze ;)

Iwonko no jak to dlaczego? Skoro ja zrobiłam to ciasto poza kolejnością, to ty też możesz zrobić dla niego wyjątek ;)
-
2008/09/26 21:44:53
Edysiu nawet nie wiesz jaka sprawilas mi przyjemnosc piekac "moje" ciasto :)
slicznie Ci wyszlo :)

u mnie to dyzurne ciasto gdy wiem, ze potrzebuje cos zeby zrobic wrazenie, no i na nauke ;)

i przyznaje bez bicia sama zjadam wieksza czesc :)
-
2008/09/26 21:50:20
Agatku ja się bardzo cieszę że zaczęłaś do mnie zaglądać i komentować, bo dzięki temu trafiłam na Twój blog i to cudne ciasto :)) Dziękuję :D

Wcale się nie dziwię że sama zjadasz większość tego ciasta, bo u mnie chyba będzie tak samo. No, chyba że mąż mnie wyprzedzi hihi. Najbardziej podoba mi się reakcja innych kiedy słyszą że w tym cieście jest coca-cola ;)

Widziałam u Ciebie jeszcze kilka ciekawych przepisów, więc na pewno je wykorzystam i pokażę tutaj ;)
-
2008/09/26 21:54:08
moj maz juz wie ze nie wolno ruszac ;)

dzieki za komplementy :)
bedzie mi bardzo milo jesli bedziesz testowac ktores z przepisow zamieszczonych u mnie :)
Ja rowniez z checia wyprobuje Twoje :)
-
2008/09/26 22:03:42
Mój mąż był wczoraj niepocieszony, bo nie pozwoliłam mu wieczorem spróbować tego ciasta :) Za późno zabrałam się za pieczenie i polewa była gotowa dopiero wieczorem więc nie mogłam zrobić zdjęć. Musiałam ciasto przed mężem schować, żeby dziś zrobić mu sesję fotograficzną przy dobrym oświetleniu ;)

Bardzo się cieszę, jeśli inni korzystają z moich przepisów, więc śmiało próbuj :)
-
2008/09/27 02:39:27
Czekoladowe i wilgotne , to coś z pewnością dla mnie ;-) Dobrze , że "przychowałaś" to ciasto , bo piękny wzorek Ci wyszedł na wierzchu - szkoda by było , gdyby nie został uwieczniony na zdjęciu :-)
-
2008/09/27 05:04:30
Rzeczywiście: ciasto wygląda bardzo apetycznie. Nie lubię smaku coca coli, ale skoro jej nie czuć to może kiedyś upieczemy;-)
-
Gość: , b077.multi-play.net.pl
2008/09/27 06:43:29
a ja mam takie małe pytanko...ile jajek wchodzi do ciasta 2 czy 4? bo widze edysiu ze pogrupowałaś składniki na suche i mokre ale w suchych też są 2 jajka i sie pogubiłam ;)
-
2008/09/27 08:21:53
Evenko dzięki :) Też uważam że warto było ciasto schować ;)

Grumko upieczcie, ciasto jest na prawdę dobre :)

Gościu :) Rzeczywiście pomyliłam się, jajka mają być tylko dwa, dodane razem z mokrymi składnikami. Dużo razy edytowałam wpis i w końcu się pomyliłam...
Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłam przepis.

-
2008/09/27 09:03:10
Edysiu :)
wow !!!! ciacho pierwsza klasa :) bardzo ciekawy przepis.
-
2008/09/27 12:58:38
Edysiu, przyznam że mnie zaskoczyłaś! Tą colą ;) Ale pozytywnie, bo ciasto wygląda pięknie, a Ty tak mocno je zachwalasz... Myślę, że pojawi się kiedyś także w mojej kuchni ;)
-
2008/09/27 13:32:09
Rewelacja! Ostatnio był u mnie indyk z colą, ciasto więc też wypróbuję. Czym prędzej!
-
2008/09/27 14:44:54
Kuchareczko dziękuję!!! Lubię takie ciekawe przepisy :)

Casiu zachwalam, a jakże, bo na prawdę smakuje tak jak napisałam :) Upiecz je i wklej na bloga, bo ostatnie ciasto masz z marca tego roku i trzeba by pokazać coś słodkiego ;)

Myszo_Klapsiaro ja mam w planie kurczaka z colą ;)
-
2008/09/27 20:39:59
Edytko, ale mnie podsumowałaś ;) Fakt, rzadko ostatnio piekę, bo jakoś nie urządzam przyjęć, a my z mężem to raczej nie słodyczowi jesteśmy. Przynajmniej nie na tyle, że piec coś dla nas dwojga tylko. Jedno takie duże ciasto to z miesiąc byśmy jedli ;)
-
2008/09/28 00:37:02
Casiapaw upiecz z polowy porcji i do zamrazalki ;)
ja tak robie z innymi ciastami i w razie wypadku naglych gosci, badz naglych checi do slodkiego wyciagam :)
-
2008/09/28 12:20:06
Wyglada kuszaco, swietnie sie ta czekolada rozplynela :))
Casiapaw mam ten sam problem :/ ale czasem cos upieke :)
-
2008/09/28 17:35:07
Casiu ja się nawet ostatnio zastanawiałam czy na Twoim blogu w ogóle są przepisy na ciasta i musiałam to sprawdzić ;)
My z mężem bardzo lubimy ciasta i rzadko zdarza się tak, że w domu nie ma mojego wypieku :)

Saurelin nigdy nie mroziłam ciasta. Po rozmrożeniu smakuje tak samo jak po upieczeniu?

Notme dziękuję, cieszę się że ciacho się podobało :)
-
2008/09/28 22:46:45
Wow ! Edysiu , niezłe to ciasto ! Z coca-colą jeszcze nie piekłam żadnego ciasta - teraz muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
-
2008/09/29 00:32:04
Edysiu tak, smakuja tak jak przed zamrozeniem
wyjatek to serniki i tarty z owocami - je jadam jeszcze lekko zamrozone :) bo uwielbiam jak udaja lody ;)

-
2008/09/29 08:48:00
Abbro no, niezłe, a przepis koniecznie wypróbuj ;)

Saurelin dobry pomysł z tym sernikiem udającym lody. Chyba zamrożę sobie kawałek następnego przeze mnie upieczonego ;)
-
2008/09/29 11:11:01
ja trzymam w lodoce obowiazkowo kawalek sernika - a noz widelec bede ogladac romantyczny film/ czytac ksiazke albo miec cos bardzo trudnego do zrobienia - pocieszyciel/ nagroda wymagana ;)
a wogole to potrzebuje wiekszej zamrazalki ;)
o kuchni to juz nie wspomne :P
-
Gość: mrau, bvd17.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/29 15:12:55
Z braku czasu na pieczenie podsunęłam przepis mojej mamie. I mimo wątpliwości dość licznych ("Tak mało mąki? Aż tyle masła?"), upiekła ciasto jeszcze tego samego dnia. Warto było "zaryzykować" - wyszło przepyszne! A do tego ta polewa... Mniam!
Bardzo dziękuję za kolejny świetny przepis!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2008/09/29 23:07:29
Saurelin chyba też zacznę sobie takie ciasto-pocieszyciela w zamrażalniku trzymać, bo czasem by się przydał po ciężkim dniu ;)

Mrau gratuluję odwagi ;) Ja po wlaniu ciasta do tortownicy zastanawiałam się czy mi w piekarniku z formy nie wycieknie :)
Bardzo się cieszę że skorzystałyście z mojego przepisu i że smakowało tak jak nam.
Również pozdrawiam serdecznie, mamę też ;)
-
2008/10/01 22:26:50
Edysiu , pyszne ciasto ! Wczoraj ogromnie chciało mi się czegoś czekoladowego i Twój przepis bardzo się przydał :) Słodkie i mocno czekoladowe - tego mi było trzeba ;)
-
2008/10/02 00:12:11
Abbro pisałam że pyszne :) Świetnie nadaję się do roli pocieszacza, kiedy ma się zły humor, albo gdy pogoda nie rozpieszcza..
-
2008/10/02 18:30:46
Ciasto wygląda smakowicie, bardzo lubię takie mokre ciasta.
-
2008/10/02 22:44:23
Aniu witam Cię na moim blogu :)
Upiecz to ciasto, bo smakuje tak jak wygląda, a nawet o wiele lepiej ;)
-
2008/10/11 12:14:39
Już jesteśmy po pierwszej degustacji i nam smakuje;-)
-
Gość: ewa, d90-129-64-205.cust.tele2.pl
2008/10/14 20:44:21
O JA! ale ciasto! (weszlam na bloga pierwszy raz i co za niespodzianka!) mam dwa pytania. co, jesli mam tortownice 21 cm? a do tego w genach odziedziczylam antytalent do robienia niezakalcowych ciast?.. i po drugie: mi by nie przeszkadzalo, gdyby cola byla wyczuwalna. przemknelo mi wrecz przez mysl dodanie czeri kołk! co Wy na to?
-
2008/10/14 23:21:59
Ewo witam Cię serdecznie :)
Jeśli użyjesz mniejszej tortownicy, Twoje ciasto będzie nieco wyższe od mojego i być może trzeba będzie troszkę dłużej potrzymać je w piekarniku. Na pewno Ci się uda, bo jest bardzo proste do zrobienia ;)
Andrzej i Irena (grumko) dodali do ciasta właśnie cherry coke i smakowało, więc możesz zrobić taką zamianę jak najbardziej.
Co do wyczuwania coli w cieście, to opinie są różne. Najlepiej samemu spróbować i się przekonać ;)

Pozdrawiam
-
2008/11/01 20:48:33
Witam wszystkich, pierwszy raz weszłam na bloga i urzekły mnie Twoje zdjęcia, a jak zobaczyłam tak czekoladowe ciasto to ....... musiałam je upiec. Jest bosko czekoladowe, wilgotne i po prostu pyszne - moje nie doczekało polewy bo zostało pożarte przez domowników jak było jeszcze ciepłe więc mówi to samo za siebie.A miałam sie odchudzać ale jak ???? jak są takie blogi !!!!Pozdrawiam
-
2008/11/02 14:32:37
Witam. Niedawno przez przypadek znalazłam ten blog a w nim przepis na ciasto czekoladowe. Właśnie dziś je upiekłam i jest po prostu boskie! Chyba nic więcej nie muszę dodawać... Pozdrawiam
-
2008/11/02 22:20:06
Ewiko i Smerfiku bardzo dziękuję za komplementy i cieszę się że do mnie trafiłyście. Mam nadzieję że nadal będziecie tutaj zaglądać :)
Nawet nie wiecie jak mnie cieszy to, że ciasto tak wam smakowało :)

Ewiko przeglądanie kulinarnych blogów rzeczywiście utrudniają odchudzanie, ale mam nadzieję, że skorzystasz jeszcze z jakiegoś mojego przepisu ;)
-
2008/11/14 22:03:08
Upiekłam dzisiaj to ciasto. Moja rodzina wszystko wsunęła(nawet okruszek nie został). Faktycznie jest bardzo smaczne,aczkolwiek ja osobiście wolę moje ciacho z gorzką czekoladą. W każdym razie polewa jest przeeeepyszna!
-
2008/11/19 23:04:24
Andziu wcale się nie dziwię Twojej rodzince, że tak się tym ciastem zajęła :)))
-
Gość: Amelia, aqw234.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/12/12 22:39:53
WYŚMIENITE!!!! Krótko mówiąc- kolejny sukces:) Twoje przepisy sprawdzają się bezbłędnie:)
-
2008/12/13 14:47:54
Amelio bardzo się cieszę :)
Twój komentarz sprawił, że mam uśmiech od ucha do ucha :D
-
Gość: pszczola25, chello089079078021.chello.pl
2008/12/16 09:56:04
jest to drugie ciasto, które zrobiłam wg Twojego przepisu i drugie udane!!! Zniknęło w ekspresowym tempie :)) wg opinii najbliższych pobiło smakiem Piernik z cytrynowym lukrem :)))
-
2008/12/17 09:55:07
Pszczoło dziękuję za Twój komentarz - wiele radości sprawia mi wiadomość, że ciasto się udało i że tak bardzo smakowało :)))) Mam nadzieję, że jeszcze coś upieczesz wg mojego przepisu i że będziesz tak samo zadowolona ;)
-
Gość: bzik, 82-37-196-22.cable.ubr05.wolv.blueyonder.co.uk
2009/01/07 17:35:23
ja takie ciasto pieke juz jakis 7 lat, mam je w ksizecce z przepisami pod nazwa'' piernik z kakao'' tez je modernizuje w zaleznosci od potrzeby, dodaje bakalie, owoce suszone orzechy itp.
-
2009/01/07 23:08:58
Bziku w takim razie muszę spróbować z bakaliami, skoro piszesz że tu pasują :)
-
2009/01/25 18:58:54
Jednym słowem REWELACJA. Zostało jedynie 6 kawałeczków a i to niebawem zniknie. Jestem ppod wrażeniem przepisów, dla mnie to kopalnia wiedzy. Jesli tylko jest taka mozliwość to i ja bardzo chętnie podzielę sie moim szaleństwem kulinarnym.
-
2009/01/25 20:34:16
Mkobiec jest mi szalenie miło czytać kolejny tak pozytywny komentarz do tego ciasta! Cieszę się, że podoba Ci się u mnie, zapraszam jak najczęściej i życzę smacznego :)

Jeśli chciałabyś polecić mi jakiś swój przepis, to możesz przesłać go na adres mailowy edysia79@gazeta.pl Z chęcią skorzystam, bo dobrych przepisów nigdy za wiele ;)

Pozdrawiam serdecznie.
-
2009/01/25 21:03:32
Dzisiaj - czyste szaleństwo. Od przedpołudnia skrupulatnie notuje przepisy, które wzbudzaja moje zainteresowanie. Jako, że do końca miesiąca mam przymusową "domówkę" (L4 - angina), mam zamiar dzięki twoim magicznym przepisom nadrobić obsuwę w gotowaniu dla moich domowników. Cud, miód orzeszki ten blog. No i te zdjęcia.... Dla mnie profesjonalizm w każdym calu. A i jakie miłe odp od "pani prowadzącej". Jeszcze raz gratuluję!!! a na maila się odezwę :)
-
2009/01/25 22:35:25
Mkobiec mam nadzieję, że o każdym wypróbowanym przepisie będziesz mogła napisać tak dobrze jak o tym cieście. Do profesjonalizmu w robieniu zdjęć jeszcze mi daleko, ale ostatnio zmieniłam aparat i ciągle się uczę, mam nadzieję, że jakieś efekty widać :)

Dziękuję za tak miłe słowa i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. U mnie w domu też chorobowo, bo synek ma anginę i chyba coś jeszcze się wykluwa, mąż też chory, tylko ja się jeszcze jakoś trzymam. Czekam na maila i wrażenia z gotowania :)
-
Gość: , 86-17-n1.aster.pl
2009/03/01 16:28:57
Trafiłam na ten przepis przypadkiem i już kilka ciast upiekłam. Jest super, szybki, łatwy i przyjemny, nie da się zepsuć a efekt jest...mniam! Sprzedaje dalej i wszędzie robi furorę! :D
-
2009/03/01 18:26:09
Gościu nieznajomy cieszę się, że do mnie trafiłaś i że ciasto tak smakuje :) Zapraszam też do korzystania z innych moich przepisów.
Pozdrawiam!
-
Gość: , 94.78.140.1*
2009/05/17 17:09:50
Dziś upiekłam to ciasto i stwierdzam, zresztą i nie ja sama, ale także i moja rodzina, że jest rewelacyjne!! Szybko się robi, mało przy nim zachodu, a smakuje wspaniałe. Polecam!
-
2009/05/17 18:08:40
Dziękuję i oczywiście bardzo ale to bardzo się cieszę, że kolejne osoby zachwyciły się tym ciastem tak samo jak ja i moja rodzinka :)
-
2009/08/23 14:38:36
Pyszne, pyszne, pyszne ;D
Wczoraj właśnie zrobiłam to ciasto i udało się świetnie, z czego jestem bardzo zadowolona, a jako że jestem początkującą kucharką to jest to wielki sukces ;D
Tak czekoladowego ciasta jeszcze nie jadłam ;)
-
2009/08/26 10:52:38
1s2y3s4i5a6 to wspaniale! Moje gratulacje dla początkującej kucharki w takim razie :)
Jeśli miałabyś ochotę na jeszcze bardziej czekoladowe ciasto, polecam to:
przystole.blox.pl/2009/08/Devils-Food-Caketort-czekoladowy-III.html
Jest baaaaaaardzo czekoladowe :))
-
Gość: lucyinthesky, chello087206175126.chello.pl
2009/10/02 14:48:21
Edysiu, właśnie zacieram ręce na Twój przepis :) Powiedz mi tylko, jakiej mąki przennej używasz? Zwykłej tortowej? Myślisz, że warto zamienić na pełnoziarnistą (lubię takie ciacha) albo dać pół na pół jednej i drugiej?
-
Gość: lucyinthesky, chello087206175126.chello.pl
2009/10/02 14:49:36
Matko! Pszennej, przepraszam!
-
2009/10/02 15:01:51
Lucyinthesky zazwyczaj używam mąki wrocławskiej, typ 500, chyba że w przepisie podana jest inna. Wydaje mi się że tortowa też może być, a jeśli chcesz dodać mąkę pełnoziarnistą, to myślę że raczej pół na pół z pszenną.
-
Gość: lucyinthesky, chello087206175126.chello.pl
2009/10/02 15:36:17
Spróbuję pół na pół, dziękuję Ci bardzo. Relacja jutro :)
-
2009/10/02 15:40:14
W takim razie powodzenia!
I czekam na relację :)
-
Gość: lucyinthesky, chello087206175126.chello.pl
2009/10/03 13:40:20
Ciasto wyszło rewelacyjne! Bardzo Ci dziękuję :) Następnym razem spróbuję użyć w całości mąki pełnoziarnistej i może jednak o jedno jajko więcej, bo trochę się kruszy. Niemniej smakuje bezbłędnie!
-
Gość: maria, chello089076063230.chello.pl
2009/10/03 17:52:10
Przypadkowo weszlam na blog i czytam ze ciasto rewelacja !Ale ile kalori ma jeden kawalek? ja sie odchudzam,schudlam przez 2 lata 28 kg ale skusilabym sie na kawaleczek czekoladowca gdybym wiedziala ile ma kalorii !Pozdrowionka ! !
-
2009/10/04 10:18:49
Lucyinthesky ale się cieszę ze to ciasto zdobyło kolejną wielbicielkę :D

Mario niestety nie wiem ile kalorii miałby kawałek tego ciasta, bo na szczęście nie muszę ich liczyć. Może jednak upieczesz i na malutki kawałeczek się skusisz? ;)
-
Gość: maria, chello089076063230.chello.pl
2009/10/04 12:48:19
edysiu dziekuje za odpowiedz !ja oczywiscie moge policzyc ile kalori ma cale ciasto i oczywiscie jego np.12 -ta czesc( w liczeniu jestem naprawde dobra } ale myslalam ze moze juz to ktos zrobil ! ale moze masz racje ze czasami warto zapomniec o kaloriach i zjesc cos naprawde pysznego ! ja uwielbiam czekoladowe ciasta i napewno wyprobuje Twoj przepis ! pozdrawiam i czekam na nastepne Twoje przepisy !
-
Gość: maria, chello089076063230.chello.pl
2009/10/04 14:16:54
edysiu jeszcze raz pisze do Ciebie bo jest przykro ze odpisalas tak ze poniewaz Ciebie nie dotyczy liczenie kalorii to nie mozesz mi odpowiedziec !recze Ci ze Twoje przepisy czytaja nie tylko chudzielce ale i osoby stosujace diety i dbajace o linie ale majace ochote czasami na zjedzenie czegos pysznego i ilosc kalorii jest wazna !mam nadzieje ze nas nie lekcewazysz ! Pozdrowienia ode mnie i 3 kolezanek z ktorymi cwicze na silowni !
-
2009/10/04 18:40:26
Mario nie odpowiedziałam Ci przecież w obraźliwym tonie. Po prostu nie stosuję i nie stosowałam żadnej diety więc i nie interesuję się tym ile jaka potrawa ma kalorii, chociaż staram się nie gotować zbyt tłusto.
W większości źródeł z których przepisy czerpię też ilość kalorii zazwyczaj nie jest podawana. Skoro masz wprawę, możesz sama sobie to wyliczyć, jak już zresztą napisałaś. Wydaje mi się, że większość przepisów można dostosować do swojej diety, chociaż z ciastami jest to chyba trudne.
Nikogo nie lekceważę i dlatego umieszczam tutaj same przystępne i łatwe do przygotowania oraz sprawdzone przepisy. Mam nadzieję że i Ty i Twoje koleżanki będziecie jeszcze do mnie zaglądać i jednak czerpać inspirację z mojego bloga. Musisz wiedzieć że jestem pod wrażeniem tego ile schudłaś, bo moja mama się odchudza, więc wiem co to znaczy być na diecie.
Jeśli chodzi o dietetyczne przepisy to mogę Ci polecić bloga Anety: anecik.blox.pl/html
Aneta przez jakiś czas zamieszczała przepisy z wyliczeniem kalorii. Zajrzyj, może znajdziesz coś, co Cię zainteresuje.

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i koleżanki!
-
Gość: maria, chello089076063230.chello.pl
2009/10/05 07:56:40
Edysiu dziekujemy za wsparcie ! Nie czulam sie urazona ale moze wlasnie potrzebowalam tych kilku cieplych slow od Ciebie ! Ja juz diete skonczylam bo przy wzroscie 178 cm waze 62 kg i tak chce trzymac ! Ale najwazniejsze-podalam kolezance przepis na czekoladowca wczoraj upiekla- jest ZNAKOMITE ! ! Chciala zostawic kawaleczek na dzisiaj do pracy ale sie nie udalo - jej 6 -cio letnie blizniaki zjadly co do okruszka ! Dzisiaj podaje w pracy namiry na Twoja strone - jest tu wiele znakomitych przepisow ! Serdeczne pozdrowienia ode mnie i buzki od blizniakow !!!!
-
2009/10/06 12:11:16
Mario bardzo się cieszę że się zrozumiałyśmy. Gratuluję tak skutecznego przeprowadzenia diety! Masz powód do dumy :)
Co do ciasta to wspaniale że tak smakowało, a temu że tak szybko zniknęło wcale się nie dziwię, wiesz? ;)
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: lucyinthesky, chello087206175126.chello.pl
2009/10/08 23:07:44
Edysiu, jutro podejście drugie :) Ciasto wystąpi w roli prezentu dla czekoladoholika. Zastanawiałam się co by tu wrzucić do środka... Jak myślisz, czy pokrojona gorzka/biała czekolada zepsuje tą bajeczną konsystencję?
-
2009/10/08 23:19:05
Lucyinthesky drugie podejście w tak krótkim czasie? To ciasto musiało podbić Twoje podniebienie ;)
Myślę że lepsza byłaby gorzka czekolada, jakoś tak białe kropki mi do tego ciasta nie pasują, konsystencja nie powinna na tym ucierpieć.
Po dodaniu czekolady będzie to już mega czekoladowe ciasto :)))
-
Gość: lucyinthesky, chello087206175126.chello.pl
2009/10/10 14:35:51
Gorzka czekolada była bardzo dobrym pomysłem. Dodatkowo na wierzchu ozdobiłam je jeszcze biała. Ciasto odniosło potężny, choć krótkotrwały sukces towarzyski. Po 40 min z zegarkiem w ręku na stole nie było już ani kawałka. :)
-
2009/10/11 14:57:10
Lucy mierzyłaś czas z zegarkiem w ręku??? :)
Cieszę się że tak smakowało i mam teraz uśmiech od ucha do ucha :D
-
Gość: maria, chello089076063230.chello.pl
2009/10/14 13:09:15
Edysiu ciasto Twoje zawedrowalo do Paryza !Bylam u swoich przyjaciol ktorzy mieszkaja w Paryzu juz 20 lat upieklysmy ciasto-bylo znakomite ! Francuzom bardzo smakowalo! Wypili szampanem toast za Twoje zdrowie i przekazuja Ci moc buziaczkow i pozdrowienia!
-
2009/10/14 13:43:25
Mario wow! Paryż!
Ogromnie się cieszę że to ciasto zdobywa kolejnych zwolenników :D
Za toast dziękuję, troszkę zdrowia mi się przyda ;)
Również pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twoich przyjaciół!
-
Gość: maria, chello089076063230.chello.pl
2009/10/15 12:36:37
Edysiu dziekujemy pieknie za pozdrowienia-przekazalam! Dzisiaj Paryz bedzie probowal Twoje ruskie nalesniki i kotlecik i a`la golabki! Bardzo ich zaintrygowaly nazwy potraw i przyjaciolka przygotuje i poczestuje francuzow!Ja bede ponownie w Paryzu w przyszlym tygodniu to zapytam o wrazenia smakowe!W tak prawie zimowy dzien pozdrawiam cieplutko!
-
Gość: renacia, dynamic-78-8-195-79.ssp.dialog.net.pl
2009/10/16 12:28:40
Świetne ciasto :D Rozpływa się w ustach :) coca coli nie czuć ona nadaje tylko puszystości :) A co najważniejsze jest szybkie i łatwe w wykonaniu:) Pozdrawiam!!!
-
2009/10/19 10:07:13
Mario masz jakieś nowe wieści z Paryża? Jestem ciekawa czy "moje" potrawy smakowały ;)

Renaciu cieszę się że to ciasto skusiło kolejną osobę :)
Również pozdrawiam!
-
2009/11/26 23:53:40
bardzo fajne ciacho!!! to pewnie od coli ma taka ciekawa strukture - wyglada jak gabka :)
pieklam troche dluzej, bo zapomnialam ze siedzi w piekarniku.... ;) ale dobre wyszlo...
wioze jutro do tesciowej cala blaszke.. uszczknelam sobie tylko rozek... no musialam sprobowac!! :) zobaczymy co powiedza...
-
Gość: aguti, zuw.szczecin.uw.gov.pl
2010/01/28 12:20:53
Pyyyszne! Mój mąż stwierdzi, że lepsze niż murzynek, a to już pochwała stulecia jest - bo to murzynkomaniak:)
-
2010/01/28 21:10:04
Aguti w takim razie czuję się zaszczycona ;)
-
2010/02/05 18:56:25
Upiekłam wczoraj jako upominek imieninowy dla mojej mamy:) Bardzo smaczne to ciasto - dla mnie takie "murzynkowate" ale delikatniejsze w smaku.
-
2010/02/07 22:54:28
Rosse wiesz że się cieszę, prawda?
Pozdrawiam!
-
2010/02/13 12:08:06
Edytko - upiekłam to ciasto ponownie:) Tym razem juz dla nas i naszych gości:) Wyszło jeszcze lepsze niz poprzednio:) Bardziej puszyste i wilgotne mhmm:) palce lizac:)
-
2010/05/12 23:33:08
Ciacho przepyszne! :) Zrobiłyśmy z niego tort na urodziny Gillanka - przełożony dżemem smakuje równie wyśmienicie. :)
-
2010/05/13 16:48:03
Morsiu ciekawy pomysł z tym dżemem :))
-
Gość: Katarina, aamy227.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/14 15:29:49
wczoraj piekłam-ciasto rewelacyjne :) następnym razem planuję go nieco zmodyfikowacć- polewa z białej czekolady ozdobiona płatkami migdałów...a co :D
-
2010/10/13 18:10:09
Edysiu, ciacho rewelacja, pyszne (nawet bez polewy).
-
Gość: , accy133.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/17 11:22:02
A mi to ciasto nie wyszło chociaz robiłam wszystko wg przepisu:(
-
Gość: barba 34, acwi89.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/23 13:24:44
zrobiłam dzisiaj to ciasto ale okropnie tłuste wyszło a nie wilgotne, dosłownie nasiąknięte
tłuszczem nikt w domu nie chce jeść i co sama muszę to okropne ciacho jeść znam lepsze przepisy więc szkoda czasu na eksperymenty ale bardzo byłam ciekawa tej coca coli
także nie wiem czym się wszyscy zachwycacie
-
2010/10/23 15:20:17
Barba no jak to czym się zachwycamy? Ciastem!

Pozdrawiam :)
-
2010/11/08 17:51:33
Właśnie ciacho siedzi w piekarniku. Ostatnie dwa tak szybko znikły że ciężko nadążyć z pieczeniem. Jedyne co zmieniam to zamiast masła daję margarynę do pieczenia (po prostu zawsze piekę na margarynie i skoro wychodzi dobrze to po co zmieniać :P)
Nie mogę zgodzić się z Barbą. Ciasto nie jest tłuste. Jak na ciasto czekoladowe to jest bardzo lekkie i puszyste.
Pozdrawiam autorkę bloga ;)
-
Gość: marta, 85.210.103.23*
2010/11/09 18:06:24
REWELACJA! szukalam jakiegos przepisu na niedzielne ciasto, ktorym moglabym poczestowac swoich gosci. A ze czekolada to moja wielka milosc to padlo na ten przepis i to byl strzal w 10! proste w wykonaniu i przepyszne! uzylam maki tortowej i brazowego cukru, bo takie akurat produkty mialam w szafce. Rzadko kiedy wychodza mi ciasta wiec sukce jakby podwojny :) gosciom oczywiscie smakowalo i nawet moj maz sie zajadal, choc za ciastami nie przepada..
-
2010/11/21 18:26:51
Upiekłam wczoraj! Ono jest przepyszne :) Rewelacja!! Przechodzi do stałego,niedzielnego menu na słodkości :)
-
Gość: , 89.94.99-84.rev.gaoland.net
2010/12/31 08:36:18
dziewczyny powiedzcie mi,bo czytam wszędzie wilgotne ciasto ,puszyste....itd.
ja zrobiłam je,ale wyszło niskie,nic nie urosło,jest wilgotne owszem ale jakby od tłuszczu,czuję posmak masła,czy tak ma być ,czy coś spartoliłam.....może za krótko mieszałam składniki? bo pomagał mi mój mały kuchcik...:)ale spróbuję kiedyś raz jeszcze...pozdrawiam
-
2011/01/03 22:04:28
To ciasto jest jak jedna duża muffina, bo tak się je przygotowuje i powinno się zawsze udać. Może rzeczywiście za krótko mieszałaś? mam nadzieję, że spróbujesz jeszcze raz.
-
Gość: ermine28, public-gprs2423.centertel.pl
2011/02/17 23:05:33
Upiekłam i był to strzał w dziesiątkę! :). Do gotowej masy dodałam ponadto niewielką ilość startej czekolady z chrupkami wiśniowymi a czekoladowy wierzch po ostygnięciu posypałam płatkami migdałowymi. Mimo, iż nie jestem zwolenniczką czekoladowych wypieków pochłonęłam znaczną ilość ciasta. Smakowało wybornie. Dziękuję :)
-
Gość: Martunia, aayr152.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/18 12:21:49
witam wszystkich:)
dzis znalazłam ten przepis i spodobał mi się
mam pytanie czy na tortownicę 0 srednicy 30 cm moge wykorzystać jesli składniki ciasta zwiększę o 1/2 ? bo tylko taka tortowenicę mam a chcę zrobić wiekszą ilośc bo spodziewam sie gości:) chodzi mi o to że zamiast 250 gram mąki to 375 gram
-
Gość: justyna, alz3.internetdsl.tpnet.pl
2011/02/19 19:46:36
Pyszne ciasto:) Upiekłam je juz kilka razy i zawsze świetnie się udaje:) Puszyste, mięciutkie, delikatne a jednoczesnie zdecydowanie czekoladowe:) A polewa to przysłowiowa kropka nad "i" - rewelacja:)!
-
2011/03/21 20:14:36
Upiekłam. Dodałam mniej cukru 200g i ciut więcej mąki i bez polewy. Dość wilgotne i sypie ciasto wyszło. Kolejne będzie z winem też kakaowe.
-
Gość: Ksin, 213.108.156.45.wlantech.pl
2011/04/10 17:00:18
Właśnie upiekłem to cisto :) - tak naprawdę to pierwsze moje ciasto i o dziwo mimo kilku błędów po drodze wyszło całkiem nieźle (chyba za słabo ubiłem jaja bo po dolaniu coli zrobiła się woda :) nie mniej ciasto urosło i dostała już 2 dobre opinie.

pozdrawiam i dziękuję
-
Gość: annabelle88, apn-95-40-179-54.dynamic.gprs.plus.pl
2011/05/15 16:16:04
Właśnie jest w piekarniku- mam nadzieję, że pięknie wyrośnie i będzie pyszne :-) Dziękuję za prosty a zarazem ciekawy przepis :-)
-
Gość: annabelle88, apn-95-40-179-54.dynamic.gprs.plus.pl
2011/05/15 19:24:01
Ciasto wyszło pyszne lekkie, mięciutkie, wilgotne :-) Osobiście następnym razem dam mniej cukru bo jak dla mnie troszkę za słodkie :-)
-
2011/05/16 21:21:37
Anabelle bardzo się cieszę, że to ciasto zyskało kolejną zwolenniczkę :)
-
Gość: , eql213.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/18 18:36:11
Mam 15 lat i było to moje pierwsze ciasto, które sama upiekłam. Wyszło wspaniałe! Zamierzam częściej Cię odwiedzać, masz bardzo fajne przepisy. Pozdrawiam! Milena
-
2011/07/17 00:57:12
Edysiu, czy temperatura pieczenia podana jest dla opcji z termoobiegiem, czy dla pieczenia tradycyjnego? :)
-
2011/07/17 10:46:08
Kasiu temperatura jest podana dla piekarnika gazowego, bez termoobiegu.
-
Gość: Iza, pc239.ipa.com.pl
2011/09/22 14:43:43
Już jakiś czas temu upiekłam to ciasto, ale całkiem nie pomyślałam o komentarzu... Ciasto jest wyśmienite!!! Za każdym razem wychodzi super (piekę w prodiżu) i niemal połowa jest pochłaniana jeszcze na ciepło! :))) Jest świetne, polecam wszystkim łasuchom ;) Dziękuję za przepis!!!
-
Gość: aguula, 91.221.214.6*
2011/11/14 22:56:05
Niebo w gębie.. ;)
-
Gość: , grg26.internetdsl.tpnet.pl
2011/11/18 17:14:39
Witam. czy mogłabym to ciasto przełożyć jakimś kremem. np bitą śmietaną?
-
Gość: camille, mm012.multi-play.net.pl
2012/04/19 14:32:06
Witam!
Robiłam już kiedyś wiele razy to ciasto ale w piekarniku gazowym i zgodnie z przepisem... teraz właśnie piecze się eksperyment...tzn ;) nie miałam cukru kryształu więc dałam szklankę pudru i pół szklanki demerary, dodałam jedno jajko więcej, gorzkiego kakao miałam tylko 2 łyżki więc dałam jeszcze 2 rozpuszczalnego no i nie miałam masła więc dałam kostkę margaryny roślinnej... jak cos z tego wyjdzie to będzie cud! dodam że piekę w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem więc dałam 150st bo strasznie szybko piecze, mam zamiar go trzymać 40 minut, ciekawa jestem co to będzie :) pozdrawiam smacznie... a dla niezdecydowanych dodam że to najpyszniejsze ciasteczko pod słoneczkiem!!!! (mówię o wersji z przepisu)
-
Gość: Moni, client001-inet-rad.kpsi.pl
2012/05/15 18:55:37
Właśnie zrobiłam to ciasto, jest przepyszne!! Szybkie proste, w sam raz dla niespodziewanych gości. Teraz tylko to ciasto będę robić gdy najdzie mnie nieposkromiona ochota na coś słodkiego. Gorąco polecam!!
-
Gość: , 78.8.190.7*
2012/08/10 10:02:27
Czy do tego ciasta można dodać gruszki?
-
Gość: camille, 95-155-68-184.multi-play.net.pl
2012/08/10 10:56:10
ja robiłam z bananami, niestety owoce opadły na dno, wydaje mi się że można dodać ale po jakichś 10 minutach pieczenia wcisnąć w ciasto , jak jeszcze środek będzie półpłynny a dół już ścięty, żeby nie spadły zbyt nisko, tak właśnie mam zamiar zrobić
-
Gość: izunia111, zpt-230.tele.pw.edu.pl
2013/02/16 09:15:10
witam,
Czy cukru nie powinno być 30 g?, 300 to chyba troszke za dużo:)
pozdrawiam
-
2013/02/16 10:31:12
izunia111 nie, to nie pomyłka, cukru ma być 300 g. Zapewniam, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli chcesz, możesz zamienić zwykły cukier na brązowy. Taki był w oryginalnym przepisie, ale kiedy ja piekłam to ciasto, jeszcze brązowego cukru nie używałam.
-
Gość: izunia111, zpt-230.tele.pw.edu.pl
2013/02/18 11:18:46
Dodaliśmy z Synkiem ok. 100g cukru, wyszło przepyszne ( choć nie puszyste). Polewa - mistrzostow świata:)
Będziemy robić je często!
-
Gość: , 95-91-202-180-dynip.superkabel.de
2014/06/04 15:55:16
A mi pol ciasta "wykipialo" w piekarniku nie wiem dlaczego , moze za duzo coli? ale dalam 200ml ;/
-
2014/06/05 13:49:55
Na pewno wykipiało górą? Może tortownica jest od spodu nieszczelna i ciasto wypłynęło dołem? Sama taką mam i przy pieczeniu rzadszych ciast muszę dno i boki wykładać papierem.
-
Gość: Gość, 89-79-176-29.dynamic.chello.pl
2014/06/07 17:36:25
A mi nie wyszło:( Sprawdzałam patyczkiem podczas pieczenia i nic nie zostawało, a gdy przekroiłam ciasto, połowa wypłynęła:/ Podpiekłam jeszcze trochę, ale i tak bardziej wygląda na zakalca niż ciasto:( Polewa też wyszła mi trochę za rzadka, nie zdążyłam jej nawet nałożyć. Nie wiem, co poszło nie tak...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów