Blog > Komentarze do wpisu

Młoda kapusta do obiadu

Taką kapustę robi moja mama, więc i ja się nauczyłam :) Podaję ją do obiadu, na gorąco.

Składniki:

- 1 główka młodej białek kapusty

- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem

- 2 łyżki masła lub margaryny

- 2 szklanki bulionu warzywnego

- pół pęczka koperku

- sól i cukier

Z kapusty zdjąć zwiędnięte i uszkodzone liście, resztę drobno poszatkować. Zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.

Cebule ze szczypiorkiem pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, połączyć z kapustą, wlać bulion, przykryć i dusić około 30 minut. Pod koniec duszenia zdjąć przykrywkę, doprawić do smaku solą i cukrem, wsypać posiekany szczypiorek i dusić jeszcze ok. 10 minut.

Najlepiej smakuje gorąca, ale można jeść ją też na zimno.

Przepis zaczerpnięty ze starego numeru tygodnika "przyjaciółka"

 

piątek, 15 sierpnia 2008, edysia79
Print
Komentarze
2008/08/15 20:10:57
Ja ostatnio właśnie polubiłam taką kapustę. Ja osobiście jej nie robię, ale moja mam robi ja dość często. Ślicznie wygląda na twoim zdjęciu:-)
-
2008/08/15 22:13:37
Jejku, wygląda super! Bardzo lubie taką mlodą kapustkę, moja Mama takze czesto taką robi. Moze kiedys sprobuje tez zrobic . Pozdrawiam Cie :)
-
2008/08/16 08:50:12
Wygląda na to że taka kapusta to specjalność naszych mam :) Właściwie to ja też nauczyłam się ją gotować dopiero kiedy sama mamą zostałam ;)
-
2008/08/16 16:02:12
pyszności. u mnie dodaje sie jeszcze marchewke :)
-
2008/08/16 22:54:27
Askher - z marchewką jeszcze nie próbowałam..
-
2008/08/18 19:01:19
Edysiu :)
Uwielbiam taką kapustę, podobnie jak u Was najlepszą kapustę robi mama, i to właśnie od niej nauczyłam się ,jak ją wykonać.
Najbardziej smakuje z kotlecikiem i młodymi ziemniaczkami z koperkiem...pyszotka.
-
2008/08/18 22:29:32
Kuchareczko - masz rację, tak smakuje najlepiej :)
-
2008/08/20 09:41:35
A ja lubię taka kapustę, oprocz tego ze na cieplo, to na zimno do kanapki :)
-
2008/08/20 12:54:52
Usmiecham-sie o podaniu takiej kapusty do kanapki nie pomyślałabym ;)
-
2008/09/28 00:42:21
w mojej rodzinie robi sie identycznie kapuste - z tym ze pod koniec duszenia dodaje lyzke, max 2 kwasnej smietany
-
2008/09/28 17:38:32
Saurelin nigdy nie próbowałam tej kapusty ze śmietaną. Ciekawe jak smakuje.
-
2009/01/08 21:16:00
hej .

Również moja Mama robi taką kapustkę :) tylko trochę inaczej : gotuje młodą kapustę daje koperek i wegetę i zagęszcza ją odrobiną mąki przesmażonej na masełku. W okresie zimowym daje jeszcze przecier pomidorowy :) Spróbuj też w ten sposób :)
pozdr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów