Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto porzeczkowe

Czerwone porzeczki (czarne zresztą też) zerwane prosto z krzaczka wcale mi nie smakują. W cieście to co innego :) Dlatego kiedy zobaczyłam ten przepis w gazecie od razu musiałam go sobie odpisać. To ciasto będzie mi się zawsze kojarzyć z naszym Bałtykiem, bo przywiozłam go właśnie z nad morza :) Nie pamiętam w jakiej gazecie go znalazłam.

Składniki:

na ciasto

- 3 żółtka

- 2/3 szklanki cukru pudru

- 1 cukier wanilinowy

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3 czubate łyżki masła

- 5 łyżek mleka

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 75 dag czerwonych porzeczek

na bezę

- 3 białka

- szczypta soli

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 czubata szklanka cukru kryształu (25 dag)

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dosypywać obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dolać stopione i ostudzone masło. Na końcu dolać mleko i jeszcze raz zmiksować. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (ja nakładałam natłuszczonymi rękami, bo łyżką się nie dało). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 15 minut.

Schłodzone białka wymieszać z sokiem z cytryny i solą, ubić na sztywno. Nadal miksując, stopniowo wsypywać cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista wymieszać ją z umytymi i osuszonymi porzeczkami.

Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę porzeczkową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut aż beza się zarumieni. U mnie trwało to dłuzej niż te 20 minut.

Ciasto było przepyszne, następnym razem chyba dam mniej porzeczek, może wtedy ta górna warstwa będzie trochę wyższa.
sobota, 05 lipca 2008, edysia79
Tagi: porzeczki
Print
Komentarze
2008/07/05 22:18:05
uwielbiam ciasta z kwasnymi owocami. slodycz ciasta pasuje rewelacyjne do kwasnego smaku owocow.
-
2008/07/05 22:34:14
Iwonko jak Ty to robisz, że ostatnio przy każdym nowym wpisie Twój komentarz jest pierwszy? :) Ja kiedyś wcale nie lubiłam ciast z owocami, ale mi się odmieniło ;)
-
2008/07/05 23:34:27
no jak to? to Ty nie wiesz jak ja to robie? abra cadabra czary mary:D
-
2008/07/06 09:37:50
Ja też za samymi porzeczkami nie przepadam, ale co innego w cieście, czy sok:) SUper to ostatnie zdjecie :)
-
2008/07/06 12:04:22
Wygląda cudownie !
No i cieszę się, że nie jestem jedyną, która nie przepada za tymi owocami prosto z krzaka ;-)
To ciasto na spodzie jest ucierane ale takie kruche mniej więcej wychodzi, tak ?
-
2008/07/06 12:12:34
cudne :)
a to an wierzchu ciasta to jest taka chrupiaca skorupka?
-
2008/07/06 21:33:01
Iwonko - no chyba że tak :) Fajny sposób ;)

Kasiu - dziękuję :)

Olcieek - to ciasto właśnie takie jest - ucierane, a w smaku kruche, pyszne.

Usmiecham sie - może wierzch wygląda na chrupiący, ale w rzeczywistości jest miękki. Może chrupiąca skorupka zrobiłaby się gdyby owoców było mniej..
-
2008/07/06 21:48:06
schrupalabym oczami... to ciasto musi byc pyszne! szkoda, ze u mnie brak porzeczek...
-
2008/07/07 09:28:01
Przepiekne! Widze,ze porzeczki królują ! :) U mnie takze .
-
2008/07/07 11:04:30
Wygląda cudownie i musi być pyszne. Ja bardzo lubię takie kwaskowe owoce w cieście. Ja z porzeczek czerwonych robiłam pleśniaka z przepisu Majanki - był wyśmienity!
-
2008/07/07 13:29:43
Cudawianko - szkoda że tylko oczami możesz schrupać..

Majanko - porzeczki jeszcze trochę pokrólują, bo sporo ich jeszcze na krzaczkach zostało ;)

Atino - oj, było pyszne, a jak teściowi smakowało! Ja też muszę upiec tego majankowego pleśniaka ;)
-
2008/07/08 21:23:31
Chętnie zjadłabym kawałeczek ! Ślinka mi leci - bardzo lubię takie słodko-kwaskowe ciasta z bezą :)
-
2008/10/12 18:12:26
Zrobilam to ciasto, tylko w wersji ze sliwkami pokrojonymi w kostke, wyszlo tak oblednie dobre ze nie zdazylam zrobic zdjecia.
-
2008/10/12 23:18:16
Agato miałaś świetny pomysł z tymi śliwkami, ja bym na to nie wpadła ;)
-
2008/10/13 09:18:32
Po prosu u mnie nie ma szans na znalezienie porzeczek w rozsadnej cenie, a sliwki uwielbiam :)
szkoda tylko ze zdjecia nie mialam okazji zrobic
ale napewno powtorze :) moze z mieszanka owocow lesnych :)
-
2008/10/13 23:40:13
Agatko mi jakoś minęło lato i jesień i nie zdążyłam upiec żadnego ciasta ze śliwkami, chociaż lubię.
Z owocami leśnymi też na pewno będzie smaczne
-
Gość: aga, bqw138.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/06 10:11:35
Witam,
A jakich rozmiarów jest blacha?
-
2010/08/06 18:07:06
Aga ciasto piekłam w formie o wymiarach 40x25 cm.
-
Gość: aga, brp148.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/07 18:57:47
Dziękuję za odp. Ciacho wyszło super:)
-
2011/07/13 23:44:14
och swietnie tez znalazlam w pewnej gazecie kilka lat temu, zrobilam, bylo pyszne, no i zgubilam ! a tu jest !
-
Gość: ewelina, 84.114.58.12*
2012/07/16 21:22:25
kurcze a ja zrobilam w okraglej blaszce, rozm ok 28 cm!!!! wlasnie sie piecze... i co teraz? mam piec dluzej? tak mi sie malo wydalo tego ciasta.... wy je rozwalkowalyscie?
-
2012/07/16 21:42:10
Ewelino myślę, że taki czas jaki jest podany w przepisie wystarczy, ja z reguły piekę wszystkie ciasta dłużej, bo mam stary piekarnik. Po prostu sprawdzam pod koniec pieczenia czy już jest gotowe, czy nie..
-
Gość: matii33, 77-253-27-42.adsl.inetia.pl
2013/07/06 18:58:33
ja właśnie piekę - ciasto tak wyrosło , że wychodzi z blachy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów