Blog > Komentarze do wpisu

Zupa serowa

Lubię zupy i gotuję je często. Zazwyczaj jest to zwykła jarzynowa, bo jest najmniej pracochłonna, ale czasem potrzebuję odmiany. Jedną z takich "odmiennych" zup jest zupa serowa.

Składniki:

- 2 cebule

- 1 marchewka

- kawałek selera

- 3 serki topione śmietankowe

- 100 ml śmietany (dodałam kremówkę)

- 10 dag szynki gotowanej

- kostka rosołowa

- grzanki

- sól i biały pieprz

 

Marchew i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach, zalać 1,5 litra zimnej wody, zagotować. Dodać pokrojoną cebulę oraz kostkę rosołową i gotować aż warzywa będą miękkie. Włożyć serki topione i gotując na małym ogniu mieszać aż się rozpuszczą. Wlać śmietanę i dołożyć pokrojoną w paski szynkę, zagotować. Przyprawić do smaku, wylać na talerze, posypać grzankami.

 

Warzywa można pokroić na większe kawałki i kiedy zmiękną wyjąć, zostawić sam wywar i do niego dodać serki. Wtedy zupa będzie bardziej kremowa i będzie miała jednolity kolor, ale ja warzywa zostawiam, bo wolę je zjeść niż wyrzucić ;)

środa, 28 maja 2008, edysia79
Print
Komentarze
2008/05/28 16:07:04
Ciekawe jak taka zupa smakuje... hmmm...?
Nigdy czegos podobnego nie jadlam.
-
2008/05/28 21:17:04
Nam smakowała. Lubimy takie serowe smaki ;)
-
2008/05/29 13:17:28
Jesli dobrze mysle,to czy jesto to zupa tzw neapolitanska ? Jadlam kiedys, smakowala mi bardzo :)
-
2008/05/29 14:26:25
Majanko - nie mam pojęcia, czy to jest zupa neapolitańska. Musisz ją ugotować żeby się przekonać czy to ona ;)
-
2010/09/22 10:54:09
A jakich serków użyłaś? tych małych trójkącików Hochland czy innych?
-
2010/09/22 12:31:00
Wtedy użyłam trójkącików Hochland, teraz do takich zup używam zawsze serków z firmy Sertop Złoty Ementaler (100 g), lepiej się rozpuszczają w zupie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑