Blog > Komentarze do wpisu

Miód z mniszka

Przepis na miód z popularnego mlecza znalazłam na FotoForum Galeria Potraw, a podała go Fettinia. Kiedy zrobiłam sobie pierwszą herbatę z tym miodem stwierdziłam że te trzy słoiczki które mam to stanowczo za mało na całą jesień i zimę, wsiadłam na rower i pojechałam na ponowne zbiory kwiatków ;)

Cały proces przyrządzania miodu trwa trzy dni.

W DNIU PIERWSZYM należy udać się na łąkę na której rosną mlecze oddaloną od dróg, w miarę nie zanieczyszczoną, na przykład na taką na jakiej byłam ja ;)

Trzeba zebrać 500 kwiatków, po powrocie do domu, a najlepiej jeszcze na dworze rozłożyć je na białym papierze żeby wszystkie owady mieszkające w kwiatkach się wyprowadziły ;)

Potem włożyć kwiaty do garnka, dodać do nich pokrojoną w plasterki wyszorowaną cytrynę. Zalać 1 litrem wody, zagotować i gotować na małym ogniu 20 minut. Odstawić na 24 godziny.

W DNIU DRUGIM odcedzić płyn, odcisnąć na gęstym sitku lub przez ścierkę (ja odcisnęłam przez pieluchę tetrową). Do płynu wsypać 1 kg cukru, wymieszać, zagotować i gotować godzinę albo dwie, mieszając od czasu do czasu (gotowałam 1,5 godziny). Znów odstawić na 24 godziny

W DNIU TRZECIM zagotować miód raz jeszcze i gotować aż po lekkim ostygnięciu stanie się lekko ciągnący. Gotowałam bez przykrycia. Miód był gotowy kiedy łyżka którą go mieszałam zaczęła się przylepiać do talerzyka na który ją odkładałam.

Gorący miód wlać do słoików, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia. 

Pierwszy miód wyszedł pyszny, ale za ciemny, bo za długo go gotowałam. Za drugim razem wyszedł idealny. No i muszę potwierdzić jego lecznicze działanie na gardło, bo ból i kaszel przeszły mi po kilku herbatach z mniszkowym miodem :)

Wspaniale smakuje nie tylko w herbacie, ale i na chlebie oczywiście.

czwartek, 15 maja 2008, edysia79
Tagi: miód
Print
Komentarze
2008/05/16 10:39:41
Podziwiam!! Świetny wpis!!
-
2008/05/16 10:42:16
Edysiu jestem pod wrazeniem! Boskie zdjecia, piekna łaka, no cudowna po prostu!!! Gdzie mieszkasz kochana, gdzie masz takie piekne widoki ?
Normalnie az mi dech zaparlo! Pieknie :)
-
2008/05/16 12:09:30
Grumko - dziękuję :))

Majanko - mieszkam niedaleko Bielska-Białej i takie widoki na Beskidy mam na co dzień ;) Zdjęcia gotowego miodu robiłam w naszym ogródku :D
-
2008/05/16 12:42:48
Piękne widoki i zdjęcia! Widziałam ten przepis na GP i nawet myślałam o zrobieniu. Może więc następnym razem:-)
-
2008/05/16 22:58:16
Edysiu mam taki miód w lodowce :) Tylko, że sama go jeszcze nie robiłam, a gotowy w słoiczku dostałam od mamy, która podobnie jak Ty go przygotowała.
Piękne fotki, pozazdrościć widoczków, u mnie za oknem same równiny :)
-
2008/05/17 15:54:59
Kuchareczko - mój miód stoi w spiżarnie :)

Nie wiem czy dlatego że mam takie widoki, czy jest inna przyczyna, ale kocham góry, a szczególnie Tatry ;)
-
2008/05/18 11:28:37
Edysiu! Wspaniały wpis:) Śliczne, majowe zdjęcia i na pewno bardzo smaczny miód! Nigdy jeszcze nie próbowałam miodu z mniszka, ale bardzo mam na niego ochotę! Pozdrawiam!:)
-
2008/05/19 18:01:12
Jstnk - dziękuję :) Ja w tym roku pierwszy raz robiłam ten miód i pierwszy raz go próbowałam. Za rok na pewno zrobię powtórkę.
-
2008/05/21 22:06:27
Piękne zdjęcia! A miód pyszny potwierdzam, też robiłam w tym roku i co dzien dodaję do herbaty :)
-
Gość: , 151.57.6.*
2009/04/09 18:48:57
Witam i podziwiam oczywiscie wlasnie sie zabieram za niego wczesniej robilam go moze ze 20 lat temu wiec i nie pamietam czy kwiaty moga byc z szypulkami czy nalezy dac same platki?
-
2009/04/09 19:41:13
Witaj. Kwiatki należy gotować w całości, bez łodyżek oczywiście :)
Pozdrawiam i smacznego miodku życzę ;)
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/06/08 18:11:11
Też jestem pod wrażeniem!!!! W ogóle nie znałam takiego przepisu. :-) A i zdjęcia bajkowe. Zapisuję sobie, bo warto spróbować. :-)
-
Gość: Ala, *.static.amnet.net.au
2009/08/03 12:31:45
... miod z mniszka, nie mialam pojecia, ze ze mozna zrobic z tego polnego kwiatka miod, chcialabym sprobowac ale nie znajde chyba w Australii takich pieknych lak, a szkoda ....
-
2009/09/06 14:02:22
edysiu! rewelacja a łąka bosssska!!!!
-
2009/09/06 21:21:34
Sarna no witam!!! Cieszę się, że do mnie zawitałaś.
Dziękuję :)
-
2011/05/07 13:14:08
Witaj-wczoraj zagotowalam kwiaty a dzisiaj po przecedzeniu ten płyn jest metny,nieprzezroczysty....Tak ma byc czy zrobilam cos nie tak?? Przecedzalam przez gruba warstwe gazy...
-
Gość: kolo, *.net.stream.pl
2011/05/08 13:02:26
Można używać jako polskiego syropu klonowego do naleśników , świetny na wątrobę oczyszcza a sodka w naleśnikach odwadnia i ujędrnia pośladki . Pozdrawiam
-
2011/05/09 13:44:26
Kochana
Własnie zaczęłam sobie pichcić miodzik z mniszka.Wczoraj zrobiłam syrop na kaszel,a dzisiaj zaczęłam gotować miodzio by się dopieścić.Dzięki za przepisik!
-
Gość: OlaB, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/02 18:54:16
Słyszałam już o takim miodzie, ale zupełnie o nim zapomniałam. Moje pytanie - wykorzystam przepis przy najbliższej okazji - jak odstawiasz płyn to wkładasz go do lodówki czy normalnie może zostać np na stole na te 24 godz?
-
2012/01/02 18:57:18
Olu płyn zostawia się w temperaturze pokojowej, nie należy go wkładać do lodówki.
-
Gość: OlaB, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/06 14:05:03
Mlecz jest piękny w tym roku więc na dniach jade pozrywać, mam jednak pytanie, czy zrywać główki czy wykorzystuje sie same żółte listki?
-
2012/05/06 16:02:03
Olu do zrobienia miodu używa się całych główek kwiatów, byle by były bez łodyżek.
Ja dziś kończę robić drugą turę tegorocznego mniszkowego miodu ;)
-
Gość: Beatka, *.adsl.inetia.pl
2013/05/13 09:19:01
Ja dodałam jeszcze melisę no aromat cudowny polecam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Durszlak.pl Smaczneblogi.pl

W GÓRĘ ↑