Blog > Komentarze do wpisu

Likier czekoladowy

Lubię domowe alkohole, robiłam już malibu i bailey'sa, więc kiedy na blogu Casiapaw zobaczyłam przepisy na likier czekoladowy i jajeczny postanowiłam je wypróbować. Jako pierwszy zrobiłam czekoladowy. Nie zawiodłam się, jest pyszny i rozgrzewający, w sam raz na wiosenne, jeszcze nie gorące wieczory. Ma jeszcze jedną zaletę: szybko się go przygotowuje :)

Składniki:

- 1 puszka mleka kondensowanego niesłodzonego

- 3 łyżki kakao

- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu

- 2 torebki cukru wanilinowego

- 1 szklanka wódki

- 2 kieliszki spirytusu

 

Wszystkie składniki wymieszać w garnku, zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Przelać do butelki i odstawić do ostudzenia. Można też schłodzić w lodówce.

czwartek, 29 maja 2008, edysia79
Print
Komentarze
2008/05/29 22:06:20
Ja też lubię domowe alkohole. Właśnie przegryza mi się malibu:-) Następny będzie ten likier:-) Super zdjęcie! Pozdrawiam.
-
2008/05/29 23:07:48
Edysiu - nie wspomniałaś o wadzie likieru - równie szybko znika ;)
-
2008/05/30 00:06:26
Nie przepadam za alkoholem, ale likiery bardzo lubie:)
-
2008/05/30 08:41:54
Mmmm... bosko ! Ja rowniez lubie likiery :)
-
2008/05/30 19:46:55
Atino - dziękuję, staram się robić ładne zdjęcia, ale nie zawsze mi to wychodzi ;) Z malibu muszę też kiedyś zrobić powtórkę :)

Casiapaw - nie wspominałam o tym, żeby wszyscy poznali tylko dobre strony tego likieru przed zrobieniem, a o wadzie się przekonają jak go zrobią ;)

Iis111 - ja też lubię likiery i chyba zacznę je częściej robić :)

Majanko - jeśli jeszcze nie próbowałaś tego likieru to zrób, polecam :)
-
2008/06/27 08:45:43
u mnie właśnie się kukułkówka robi, następny będzie likier czekoladowy :)
-
Gość: , host-89-231-160-2.wolow.mm.pl
2008/11/08 22:28:57
Mam jeszcze jedno pytanie aby doprecyzować. Dwa kieliszki spirytusu, ale jakiej pojemności? 50 ml? 25ml??
-
2008/11/10 23:07:19
Kieliszki o pojemności 50ml
-
Gość: arcz, host-89-228-111-23.olsztyn.mm.pl
2008/12/21 12:49:16
Wymieszać wszystkie składniki w garnku i gotować ? Łączne z Wódką i spirytusem ? Widać że autor nie ma pojęcia o temacie. Gotowanie rozkłada alkohol i po 10 minutach nie ma po nim wspomnienia. Pozdrawiam.
Arcz
-
2008/12/21 15:44:23
Arcz taki jest przepis, ja wszystko razem gotowałam i muszę powiedzieć, że wszystkie procenty z całą pewnością nie wyparowały, bo było je czuć. Również pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
-
2009/11/23 12:16:27
Ja mam identyczny przepis, też z netu, ale nie pamiętam z jakiej strony. W przepisie jest gotowanie bez alkoholu!
Alkohol dolewa się na samym końcu, już po gotowaniu:)
-
Gość: emilia, 80.50.228.18*
2010/12/22 21:07:30
kiedys czytalam cos podobnego tyl ze ze na bazie gorzkiej zoladkowej, czy jezeli zrobie to w ten sposob w wyzej wymienionym alkoholem bedzie dobre?
-
Gość: , acfd61.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/03 12:36:39
nigdy tego nie robiłem ale myślę że jak gotuje się 10 minut wszystkie składniki łącznie z alkoholem to alkohol wyparuje.Pozdrawiam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów