Blog > Komentarze do wpisu

Duszona karkówka z pieczarkami

Przepis na to danie znalazłam u Abbry. Kiedy tylko go przeczytałam stwierdziłam że muszę tą karkówkę zrobić. Po prostu bardzo lubię takie potrawy i tak jak się spodziewałam była przepyszna, a mąż był zachwycony ;)
 
 
Składniki: 
 
- 500g karkówki b/k
- 30-40 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 duże cebule
- przyprawa gyros
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
- granulowany czosnek, słodka papryka w proszku
 
Karkówkę pokroić w plastry (u mnie wyszło 5 plastrów). Każdy posypać solą, pieprzem i przyprawą do gyros. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na rumiano. Abbra poleca smażenie na oliwie lub oleju, ja smażyłam na margarynie.

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki, paprykę w paski, wymieszać.
W duzym garnku ułożyć warstwę mięsa, posypać połową pieczarek i papryki. Na to znów ułozyć mięso i posypać warzywami. Na górę wyłożyć cebule pokrojone w półplasterki i podsmażoną na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.

Podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie (3 ziarenka) i musztardę. Ilość wody wg uznania, w zależności od tego jaką potrawę chcemy uzyskać. Ja wlałam dość dużo bo lubimy dużo sosu ;)
Dusić ok. 1 godziny do miękkości. Ja dusiłam trochę dłużej i mięso rozpływało się w ustach, a o to mi właśnie chodziło.

Przed końcem duszenia dodać śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać, następnie dodać koncentrat pomidorowy, granulowany czosnek i paprykę w proszku. Wymieszać i chwilę pogotować.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem. My zjedliśmy z chlebem :)
 
Przed postawieniem na kuchenkę danie wyglądało tak:
 
 
Kawałek mięsa pod warzywną kołderką:
 
sobota, 31 maja 2008, edysia79
Print
Komentarze
2008/05/31 21:38:06
Edysiu , bardzo się cieszę , że przepis się spodobał !
A na pierwszym zdjęciu karkówka wygląda wyjątkowo apetycznie :)
-
2008/05/31 22:13:46
Wygląda bardzo apetynie! Muszę o niej pomyśleć:-)
-
2008/05/31 22:32:17
Zglodnialam;)
-
2008/06/01 15:03:37
Abbro - karkóweczka była super, niedługo zrobię powtórkę ;)

Atino - pomyśl, pomyśl ;)

Iis111 - gdybym jeszcze miała to z chęcią bym Cię poczęstowała :D
-
2008/06/01 21:18:41
Wygląda bardzo smacznie, koniecznie muszę wypróbować ten przepisik, mąż będzie wniebowziety ;)
pozdrawiam
-
Gość: tigra24, 77-254-81-249.adsl.inetia.pl
2009/03/01 21:52:21
Karkówka jest rewelacyjna.
A ja do tej pory karkówki nie jadłam:)
Pycha. dzieki za kolejny udany obiad.
-
2009/03/02 09:38:41
Tigro ja karkówkę pierwszy raz zjadłam dopiero około 5 lat temu :)
Cieszę się, że smakowała i dziękuję za komentarz :)
-
Gość: bakat, 088156133151.radom.vectranet.pl
2009/12/02 11:35:48
Zrobiłam na imieniny męża. Było przepyszne, goście zachwyceni. Podałam z kaszą jaglaną i surówką z kapusty pekińskiej.
-
2010/01/17 16:50:41
Ta potrawa wygląda wyśmienicie i na pewno spróbuję ją przyrządzić :D
-
2010/02/14 20:24:00
Bardzo dobre i goraco polecam!! Karkoweczka mieciutka ze az... :) Dziekuje za przepis i pozdrawiam
-
Gość: Aga30, 82.160.239.3*
2010/03/08 12:15:48
Karkóweczka godna naśladowania:)Ja robię ja w szybkowarze 35-40 min,jest mięciutka i rozplywa sie w ustach!POlecam mięsa i zupki wlasnie z szybkowara!:)oszczędność czasu i smak niepowtarzalny:)
-
Gość: marta, ti0088a380-dhcp0605.bb.online.no
2010/05/21 22:23:51
Dzisiaj ugotowałam karkówkę wg przepisu i musze przyznać że pychotka!!!Dziękuję za przepis
-
Gość: , 217.98.11.2*
2010/07/22 08:07:14
potrawa przepyszna:)ja ją robiłam juz parę razy-teraz robie ponownie-specjalnie szukalam dzisiaj tego przepsu bo wylecialo mi z glowy, ale karkóweczka robi furorę na imprezach-naprawdę warta polecenia.
-
Gość: lenka, 2.96.111.16*
2011/06/02 21:13:54
karkoweczka pyszna,facet zachwycony, swietny przepis,dziekuje!
-
2011/06/03 14:09:21
Cieszę się że smakuje :)
-
Gość: Mique, 62.152.158.159.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/29 19:49:02
Udało się super. Dodałem słoiczek oliwek, trzy ogórki konserwowe i dwie marchewki. Z przyprawą gyros trzeba dosyć ostrożnie, jest mocno pikantna.
-
Gość: ala, brsg-4dbb0051.pool.mediaways.net
2014/01/24 23:59:02
Wyglada pysznie! Czy pieczarek i cebulki nie trzeba wcześniej podsmazac?
-
Gość: mareczek, ipc5.net.lannet.org
2014/05/08 20:28:50
Zrobiłem . Pyszne . Rodzinka była zadowolona a ja zapunktowałem .
-
Gość: mniam mniam, aftr-37-24-153-179.unity-media.net
2014/06/10 17:29:51
Zrobiĺam dzisiaj i wlasnie zjedlismy z ryźem t pychotk :) Polecam to szybkie nieskomplikowane prawie jednogarnkowe danie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Online Users Top Blogi Durszlak.pl Smaczneblogi.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów